Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαν «βόμβα» έπεσε στις ΗΠΑ η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία δίνει το δικαίωμα σε όποια αμερικανική Πολιτεία το επιθυμεί να επανεξετάσει το θέμα των αμβλώσεων, σε μία κίνηση που γύρισε τη χώρα 150 χρόνια πίσω. Η εν λόγω απόφαση, πέραν των έντονων αντιδράσεων που σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε και το «ξέσπασμα» του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ο οποίος, σε ένα οργισμένο διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό είπε πως οι γυναίκες θα πρέπει πλέον να μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους. 

Οπως πάντως μεταδίδουν τα αμερικανικά Μέσα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρόκειται να αφήσει αυτή την απόφαση να περάσει έτσι, αλλά θα επιδιώξει να αποτρέψει τις πολιτείες από την απαγόρευση ενός χαπιού που χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης στον απόηχο της χθεσινής κίνησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ», προεξοφλώντας μια μεγάλη νέα δικαστική διαμάχη.

Η κυβέρνηση πιθανόν να ισχυριστεί στο δικαστήριο ότι η έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της μιφεπριστόνης -ενός από τα χάπια που χρησιμοποιούνται για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης- προηγείται των πολιτειακών περιορισμών, που σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή εξουσία υπερτερεί των όποιων πολιτειακών ενεργειών. Το ίδιο επιχείρημα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και από την εταιρεία GenBioPro Inc με έδρα το Λας Βέγκας, η οποία πουλάει ένα γενόσημο του χαπιού αυτού σε μια αγωγή με στόχο να προσβάλει τους πολιτειακούς περιορισμούς στο Μισισίπι σχετικά με την φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

Εξοργισμένος ο Μπάιντεν

Σε σχόλιά του μετά τη χθεσινή απόφαση ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να προστατεύσει την πρόσβαση στη φαρμακευτική διακοπή της κύησης και ότι οι προσπάθειες περιορισμού της θα ήταν «εσφαλμένες, ακραίες και εκτός επαφής με την πλειονότητα των Αμερικανών». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ήταν πιο ξεκάθαρος ως προς το που προσβλέπει το υπουργείο του αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Οι πολιτείες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη μιφεπριστόνη βασιζόμενες στη διαφωνία με την κρίση των εμπειρογνωμόνων του FDA σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της».

Η μιφεπριστόνη εγκρίθηκε για χρήση σε αμβλώσεις από τον FDA το 2000, πολύ μετά την υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ το 1973. Το χάπι, που είναι γνωστό και ως RU 486, μπλοκάρει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνη που συντηρεί την κύηση, ενώ το άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται -η μισοπροστόλη- προκαλεί συσπάσεις της μήτρας.

Ακόμη και πριν από τη χθεσινή απόφαση, οι πολιτείες επέβαλαν περιορισμούς στην πρόσβαση στο χάπι αυτό. Σε 19 πολιτείες είναι υποχρεωτική η επίσκεψη της γυναίκας σε γιατρό για να το προμηθευτεί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική οργάνωση που υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Σε ποιες πολιτείες αναμένεται να απαγορευτούν 

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher, ένα κέντρο ερευνών που αγωνίζεται για την πρόσβαση στην αντισύλληψη και τις αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, 13 πολιτείες έχουν ήδη περάσει «νόμους-ζόμπι» που τους δίνουν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μετά την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ηδη ο ανώτατος εισαγγελέας του Μιζούρι και η κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότα ανακοίνωσαν πως θα τις απαγορεύσουν αφού τους δίνεται η δυνατότητα από νόμους που ήδη έχουν περάσει. 

Οι υπόλοιπες πολιτείες που αναμένεται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σύμφωνα με το Guttmacher είναι: 

  1. Αρκάνσας
  2. Αϊντάχο
  3. Κεντάκι
  4. Λουιζιάνα
  5. Μισισίπι
  6. Οκλαχόμα
  7. Νότια Ντακότα
  8. Τενεσί
  9. Τέξας
  10. Γιούτα 
  11. Γουαϊόμινγκ

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνα ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων: «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο Έρικ Χόλκομπ. Η συνεδρίαση αυτή ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου. «Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Αμβλώσεις: Συνεχίζονται σε Ουάσινγκτον, Καλιφόρνια και Ορεγκον

Παράλληλα, τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Αντιδράσεις ηγετών από όλο τον κόσμο 

Ηγέτες χώρων και ακτιβιστές για το δικαίωμα στην άμβλωση περιέγραψαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «εξωφρενική» και «τρομακτική». Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Εδιμβούργο. «Μια από τις σκοτεινότερες μέρες για τα δικαιώματα των γυναικών στη διάρκεια της ζωής μου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε επίσης τα νέα «τρομακτικά», λέγοντας πως «καμία κυβέρνηση, πολιτικός ή άνδρας δεν έχει το δικαίωμα να πει σε μια γυναίκα τί να κάνει με το σώμα της».  «Η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε γυναίκα, και πρέπει να προστατευθεί», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου με τις γυναίκες εκείνες που οι ελευθερίες τους σήμερα αμφισβητούνται από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», τόνισε. 

Αμβλώσεις: Στήριξη στις ΗΠΑ από ακροδεξιούς 

Η απόφαση έλαβε αξιοσημείωτη στήριξη εκτός των ΗΠΑ, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναγνωρίζει ότι υπάρχει «έντονη συζήτηση» για το ζήτημα και είπε πως η απόφαση των ΗΠΑ θα προκαλέσει αντιδράσεις «σε όλον τον κόσμο».  Ταυτόχρονα μέλη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς δεν έκρυψαν τη χαρά τους. Η Beatrix Von Storch, σημαίνον στέλεχος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, χαρακτήρισε την απόφαση «καλή» και δήλωσε πως «θα ακτινοβολήσει σε όλη τη Δύση». Αλλα πολιτικά πρόσωπα είδαν παραλληλισμούς με δικές τους εσωτερικές μάχες. 

Στη Βραζιλία, πολιτικοί που αντιτίθενται στις αμβλώσεις πανηγύρισαν για τα νέα από τις ΗΠΑ. Μόλις μία μέρα πριν, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρου εξέφρασε την αγανάκτησή του για την άμβλωση που έγινε σε ένα 11χρονο θύμα βιασμού. «Η νίκη στις ΗΠΑ έρχεται μια μέρα μετά από την ήττα που είχαμε στη Βραζιλία, με τη δολοφονία του μωρού ενός 11χρονου κοριτσιού» δήλωσε η Carol De Toni, βουλευτής στο Κοινοβούλιο της χώρας. «Είθε η συνταγματική αναθεώρηση που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ να εμπνεύσει και στη Βραζιλία, για να σώσουμε τις ζωές των αθώων», ανέφερε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.