Παραίτηση της πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, (η οποία δεν έγινε δεκτή), αποκάλυψη βόμβα της Μαρίν Λεπέν ότι δέχτηκε πρόταση για συμμαχία και κατηγορίες βιασμού για υπουργούς του. Ο Εμανουέλ Μακρόν περνά μια βδομάδα θρίλερ μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές, καθώς έχασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα να απευθύνει διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό. Δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει δημοσίως τα αποτελέσματα, κατά τα οποία η παράταξή του έμεινε 43 έδρες μακριά από την αυτοδυναμία, ενισχύοντας τόσο την Αριστερά όσο και την Άκρα Δεξιά στη Γαλλία.
Διαβάστε ακόμη: Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η Ελληνίδα υπουργός του Μακρόν κατηγορείται για δύο βιασμούς
Κανένας δεν περίμενε αυτή την κατάληξη μετά την σαρωτική νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις 25 Απριλίου, όταν ανανέωσε τη θητεία του με τους Γάλλους πολίτες για ακόμη 5 έτη, κατατροπώνοντας την ακροδεξιά αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν. Πλέον, η δεύτερη θριαμβολογεί και υπόσχεται «σκληρή αντιπολίτευση» στον Μακρόν. «Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», σημείωσε στις πρώτες δηλώσεις της. Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη Δεξιά αλλά και από την Αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.
Και όλα αυτά δύο μήνες μετά την υπόσχεσή του, μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, ότι θα «είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων. Υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού». Τώρα, οι δεσμεύσεις του ψάχνουν... συμμάχους από όλα τα στρατόπεδα, ακόμα και από την Λεπέν.
Ήδη τα πρώτα σύννεφα έχουν μαζευτεί. Η αριστερή συμμαχία NUPES, υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, καθώς και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση. Η Μπορν θα κάνει την προγραμματική ομιλία της στην Εθνοσυνέλευση στις 5 Ιουλίου.
Δυναμιτίζει το κλίμα η Λεπέν
Η Λεπέν προσπαθεί να αποδυναμώσει όλο και περισσότερο την υπόσταση του Μακρόν. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η επικεφαλής της ακροδεξιάς, ο Γάλλος πρόεδρος της απηύθυνε πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αφού μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.
Οι βουλευτές της «Εθνικής Συσπείρωσης», του κόμματος Λεπέν δηλαδή, προσέρχονται στο προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες έτσι ώστε να επιβάλλουν κάποιους τουλάχιστον από τους όρους τους. Προσώρας οι προθέσεις της Λεπέν δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ωστόσο οι επαφές στο πλαίσιο των διερευνητικών συνεχίζονται έτσι ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο και η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση.
Aν πάντως ο Μακρόν δεν εξασφαλίσει ευρύτερες συμμαχίες, θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με συνεργασίες ανά περίσταση και ανάλογα με τα νομοθετήματα που θα έρχονται για ψήφιση. Σε περίπτωση πάντως κυβερνητικής σύμπραξης με τη Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος θα είναι απολύτως έκθετος σε κριτική, κυρίως από τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που τον στήριξαν στην προεδρική εκλογή ακριβώς για να μην βρεθεί στο μέγαρο Ηλυσίων Πεδίων η Λεπέν.
Η πίεση στον υπουργό της Γαλλίας αυξάνεται αφού, έναν μήνα πριν, ο Νταμιέν Αμπάντ, όταν διορίστηκε από τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, ήρθαν στο φως τρεις καταγγελίες εναντίον του για βιασμούς και άσκηση σεξουαλικής βίας.
«Βόμβες» οι καταγγελίες βιασμών
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών με την κυβέρνηση Μακρόν, γυναικολόγος στο επάγγελμα, καταγγέλθηκε για βιασμό από δύο γυναίκες. Οι εν λόγω βιασμοί φέρονται να διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως γυναικολόγου.
Ήταν 25 Μαΐου όταν έγινε η πρώτη καταγγελία. Η εισαγγελία του Παρισιού λέει ότι η έρευνα ξεκίνησε δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου, για να «διαπιστωθεί εάν τα γεγονότα είναι πιθανό να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ποινικού χαρακτηρισμού». Οι έρευνες ανατέθηκαν στο τμήμα για την καταστολή της παραβατικότητας κατά προσώπου (BRDP).
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, που επιβεβαίωσε η εισαγγελία του Παρισιού, αυτή την Πέμπτη 16 Ιουνίου υποβλήθηκε δεύτερη μήνυση. Πηγή που γνωρίζει το θέμα προσθέτει ότι τα υποτιθέμενα γεγονότα έλαβαν χώρα επίσης «σε ιατρικό περιβάλλον» το 2016 σε μια ενήλικη γυναίκα. Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι η δεύτερη υπουργός της Γαλλικής κυβέρνησης που καταγγέλλεται για βιασμό.
Χάος και σκέψεις για εκλογές
Εάν τα γαλλικά κόμματα δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε, θα επέλθει παράλυση. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα είχε περιορισμένη μόνο διοικητική εξουσία και μπορεί να μην είναι καν σε θέση να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους.
Ως πρόεδρος ο Μακρόν έχει τη δύναμη να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να θέλει να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο μετά από μια πιθανή παρατεταμένη περίοδο παράλυσης. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει την πλειοψηφία τον δεύτερο γύρο.
Ο Ζακ Σιράκ έχασε την πλειοψηφία του όταν προκήρυξε πρόωρες εκλογές που πίστευε ότι θα κέρδιζε το 1997, εγκαινιάζοντας μια περίοδο συμβίωσης με μια νέα πλειοψηφία υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών και χάνοντας ουσιαστικά όλους τους μοχλούς εξουσίας. Εάν ο Μακρόν χάσει ξανά, δεν θα μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές πριν από διάστημα ενός έτους. Οι εκκλήσεις για θεσμική μεταρρύθμιση, και ίσως ακόμη και η παραίτηση του Μακρόν, θα γινόταν σίγουρα ισχυρότερες.
Σύμφωνα με παρατηρητές δεν αποκλείεται να παραμείνει στην πρωθυπουργία η Ελαζαμπέτ Μπορν για ένα διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέλθει στην Εθνοσυνέλευση με νέες προγραμματικές δηλώσεις και να ζητήσει τη δεδηλωμένη. Επιπλέον θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποιοι υπουργοί, και κυρίως εκείνοι που δεν εξελέγησαν βουλευτές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.