Στις 22 Απριλίου του 1979 το Ιράν συγκλονίζεται από την επικράτηση των Ισλαμιστών και την εκδίωξη του Σάχη από τη χώρα. Μια εντελώς νέα περίοδος είχε ξεκινήσει όχι μόνο για το Ιράν αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Ο ηγέτης εκείνης της επανάστασης Αγιατολάχ Χομεϊνί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εξουσίας του, αποφασίζει να ιδρύσει - δημιουργήσει ένα επίλεκτο ένοπλο σώμα που θα διαχωριζόταν από τον στρατό της χώρας.
Ιδρύει τους Φρουρούς της Επανάστασης. Ουσιαστικά, ο ιρανικός στρατός υπερασπίζεται τα ιρανικά σύνορα και διατηρεί την εσωτερική τάξη, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν σκοπό να προστατεύσουν το πολιτικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας της χώρας. Χωρίς κανέναν περιορισμό οι Φρουροί της Επανάστασης γίνονται τα απόλυτα «αφεντικά» σε στεριά και θάλασσα. Το ρεσαλτο στα δυο ελληνικά δεξαμενόπλοια δεν είναι το πρώτο και βέβαια δε θα είναι το τελευταίο. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί πως μόνο τον περασμένο μήνα τέτοιου είδους επιθέσεις ήταν σχεδόν σε... καθημερινή βάση!
Διαβάστε ακόμη: Ετσι κατέλαβαν οι Ιρανοί κομάντος τα ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο - Αυτοί είναι οι Φρουροί της Επανάστασης
Στα τέλη του περασμένου Απριλίου οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν στον Κόλπο ένα πλοίο που μετέφερε λαθραία 250.000 λίτρα καυσίμων και συνέλαβαν επτά μέλη του πληρώματος. «Ναυτικές δυνάμεις κατέσχεσαν ένα πλοίο που μετέφερε λαθραία πετρέλαιο στον Κόλπο», δήλωσε αξιωματούχος δημοσίων σχέσεων των Φρουρών, ο Γκολαμχοσεΐν Χοσεϊνί. Εκείνο το περιστατικό είχε ακολουθήσει μια σειρά κατασχέσεων πλοίων στις θαλάσσιους οδούς στον Κόλπο, όπου παράγεται και μεταφέρεται μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πετρελαίου. Στα μέσα Απριλίου, το Ιράν είχε ανακοινώσει την κατάσχεση ενός ακόμα ξένου πλοίου που μετέφερε περισσότερα από 220.000 λίτρα λαθραία καύσιμα και τη σύλληψη των 11 μελών του πληρώματός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το «βαθύ κράτος» του Ιράν
Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί με την ίδρυση του Σώματο Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) πέτυχε δυο πράγματα. Το πρώτο ήταν να ενώσει όλες τις παραστρατιωτικές ομάδες που έδειξαν πίστη στον ίδιο τα δυο χρόνια που κράτησε η επανάσταση που έριξε τελικά τον Σάχη και το δεύτερο ήταν να «δέσει» πως θα υπήρχε ένα ένοπλο σώμα που θα προστάτευε την χώρα από εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς εχθρούς.
Η συμμετοχή του IRGC στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-88) οδήγησε στην επέκταση τόσο του ρόλου του όσο και της ισχύος του, καθιστώντας το κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, με δικό του στρατό, ναυτικό και αεροπορία και, αργότερα, με δική του πτέρυγα πληροφοριών. Αφού πέρασαν μέσα από πολλά και διάφορα κύματα οι Φρουροί γνώρισαν τεράστια άνθηση υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (2005-13), βετεράνου του IRGC. Ήταν η περίοδος που τόσο η πολιτική εκπροσώπηση όσο και η οικονομική ισχύς του IRGC διογκώθηκαν. Ήταν τότε που από «βαθύ κράτος» έγινε «κράτος εν κράτει»
Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν τεράστια οικονομική επιρροή. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών το 1/3 του ιρανικού ΑΕΠ παράγεται από επιχειρήσεις που ελέγχονται από την οργάνωση. Το Reuters το 2019 είχε γράψει για τους Φρουρούς πως είναι «μια βιομηχανική αυτοκρατορία με τεράστια πολιτική επιρροή». Υπολογίζεται πως σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν μια δύναμη περίπου 250.000 ανδρών!
Τα πυρηνικά, ο Τραμπ και η Ρωσία
Πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν είχε φτάσει κοντά σε μια συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η άνοδος του μεγιστάνα, ωστόσο, στην εξουσία, όχι απλά απομάκρυνε αυτή την προοπτική αλλά με παρέμβαση των Φρουρών η χώρα άρχισε να «κοιτάει» προς τη Ρωσία και την Κίνα για τα ενεργειακά της ζητήματα.
Είναι ενδεικτικό πως πριν από περίπου δυο μήνες, και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρισκόταν σε εξέλιξη, οι Φρουροί της Επανάστασης δημιούργησαν έναν ακόμα κλάδο ο οποίος λειτουργεί υπό τις εντολές τους, με το όνομα: «Διοίκηση για την Προστασία και την Ασφάλεια των Πυρηνικών Κέντρων»!
Είναι γνωστό πως η Ρωσία έχει σημαντικά ερείσματα μέσα στους Φρουρούς της Επανάστασης οι οποίοι πολλές φορές δρουν χωρίς να παίρνουν την έγκριση της κυβέρνησης της χώρας. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως μέσα σε αυτή την περίεργη συγκυρία οι Φρουροί μπορεί να έχουν περισσότερες επαφές με το Κρεμλίνο απ' ότι θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος.
Και ίσως αυτό να εξηγεί σε ένα βαθμό και το ρεσάλτο στα δυο ελληνικά δεξαμενόπλοια. Ίσως γι' αυτό το λόγο πολλοί αναλυτές θυμήθηκαν ην προ ημερών κατάσχεση έξω από την Κάρυστο του ρωσικού πλοίου Pegas που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο...
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.