Η Μαριούπολη «έπεσε» και η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία τελείωσε. Η Μαριούπολη ήταν στόχος των Ρώσων από την πρώτη ημέρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να ξεκινήσει ο πόλεμος. Την ίδια στιγμή όσα λαμβάνουν χώρα στο Azovstal απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ. Διακόσιοι εξήντα πέντε Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι από τη Δευτέρα.
Διαβάστε ακόμη: ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλλαν επισήμως αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία
Το Κρεμλίνο ενδέχεται να συμφώνησε στην υπό όρους παράδοση των υπερασπιστών του Azovstal για να μπορέσει να κηρύξει ότι η Μαριούπολη βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχό της, σημειώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, αναφέροντας δύο στοιχεία που πιθανόν να ανάγκασαν τη Ρωσία να βιαστεί στην κατοχύρωση της νίκης της:
- Η διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) ανέφερε ότι το τμήμα Πληροφοριών και Μαζικών Επικοινωνιών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προετοιμάζει βιαστικά μια ξενάγηση ξένων δημοσιογράφων στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, μεταξύ 18 Μαΐου και 21 Μαΐου.
- Το Κρεμλίνο θα μπορούσε επίσης να είχε συμφωνήσει σε μια τέτοια συμφωνία για να εξασφαλίσει μια νίκη, προκειμένου να εκτρέψει την κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις αποτυχημένες διελεύσεις του ρωσικού ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς και τον γενικά αργό ρυθμό της εισβολής.
Γιατί έχει σημασία η πτώση της Μαριούπολης
Η μάχη της Μαριούπολης ήταν μια αργή πολιορκία, που περιελάμβανε εναλλαγές ανάμεσα σε πιο επιθετικές κινήσεις και πιο στάσιμες και που στο τέλος επικεντρώθηκε σε μια κρίσιμη οχυρωμένη θέση, όπου για μεγάλο διάστημα κυρίως την πρωτοβουλία είχε το πυροβολικό και όπου από ένα σημείο και μετά ο ρωσικός σχεδιασμός έδειχνε κυρίως να θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο μεγάλων αριθμών αμάχων θυμάτων.
Η ίδια η πτώση του βιομηχανικού συμπλέγματος Azovastal έχει υψηλό συμβολισμό, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί την ήττα των πιο εμπειροπόλεμων και ιδεολογικά στρατευμένων τμημάτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Για τον Πούτιν είναι μια πρώτη ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να κερδίζει απέναντι στους «νεοναζί» και τους «εθνικιστές» όπως είναι ο τρόπος που αναφέρεται σε αυτές τις ουκρανικές μονάδες.
Ταυτόχρονα κατοχυρώνει τη ρωσική κυριαρχία στο νότιο τμήμα του μετώπου και τη δυνατότητα να υπάρξει μεταφορά δυνάμεων σε άλλα σημεία του μετώπου. Σε αυτά η κατάσταση – σε διαφορετικό φυσικά έδαφος – παραπέμπει σε μια τακτική ανάλογη με αυτή της Μαριούπολης: συγκέντρωση δυνάμεων και εάν υπάρχει αντίσταση πρώτα χρήση του πυροβολικού για να χτυπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αντίπαλες θέσεις πριν την όποια επιθετική κίνηση.
Τι περιμένει τους μαχητές του Αζοφστάλ;
Στην Ουκρανία τους θεωρούν ήρωες, στη Ρωσία όμως ναζίστές και εγκληματίες. Παραμένει ασαφές τι συμβαίνει ακριβώς με τους εκατοντάδες Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν την Τρίτη, τερματίζοντας εβδομάδες αντίστασης στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. Αφού παραδόθηκαν, μεταφέρθηκαν σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, είπε ότι θα προχωρούσαν σε ανταλλαγή κρατουμένων. Ρώσοι αξιωματούχοι όμως θεωρούν ότι θα έπρεπε να δικαστούν και ακόμη και να εκτελεστούν.«Πρόκειται για μια πολιτική δήλωση, που εκλαμβάνεται ως εσωτερική προπαγάνδα, με γνώμονα τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες στη Ρωσική Ομοσπονδία. Από την πλευρά μας, μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η ίδια η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε η Μαλιάρ.
Στο ρωσικό κοινοβούλιο υπάρχει ισχυρή θέση να μην συμπεριληφθεί κανένας από τους μαχητές του Αζοφστάλ σε ανταλλαγή κρατουμένων.«Οι ναζί εγκληματίες δεν πρέπει να ανταλλάσσονται. Είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δούμα, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν. Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ρωσίας φέρεται να ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να χαρακτηρίσει το Τάγμα του Αζόφ τρομοκρατική οργάνωση.
Το Τάγμα Αζόφ δημιουργήθηκε το 2014 ως εθελοντική πολιτοφυλακή για να πολεμήσει τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και πολλά μέλη είχαν αρχικά ακροδεξιές εξτρεμιστικές απόψεις. Έκτοτε η μονάδα ενσωματώθηκε στην ουκρανική εθνική φρουρά και οι διοικητές της λένε ότι έχει απομακρυνθεί από την ακροδεξιά καταγωγή της.
Σε «παύση» οι ειρηνευτικές συνομιλίες
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία βρίσκονται σε «παύση», διότι η Μόσχα δεν επιδεικνύει κανενός είδους «κατανόηση» της κατάστασης, κατήγγειλε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας. «Η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε παύση», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας. «Η Ρωσία δεν επιδεικνύει ένα στοιχείο κλειδί: την κατανόηση αυτού που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στον κόσμο και τον εξαιρετικά αρνητικό της ρόλο», συνέχισε προσθέτοντας ότι η Μόσχα «δεν κατανοεί ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται πλέον σύμφωνα με τους κανόνες της, το χρονοδιάγραμμά της ή τα σχέδιά της».
«Ο στρατηγικός στόχος των Ρώσων είναι όλα ή τίποτε», δήλωσε ο Μικαΐλο Ποντολιάκ. Οι ρωσικές πολιτικές ελίτ, «φοβούνται να πουν την αλήθεια, δηλαδή ότι πρέπει να αποσυρθούν από τον πόλεμο υπό συνθήκες τελείως διαφορετικές από αυτές που είχαν ανακοινωθεί αρχικά». Η σειρά των συναντήσεων ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα. Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι από τη ρωσική πλευρά και του Νταβίντ Αραχαμία από την ουκρανική πλευρά, πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε στις 25 Απριλίου την Ουκρανία ότι «υποκρίνεται» πως διαπραγματεύεται, διαβεβαιώνοντας τη Μόσχα ότι θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.