Με συνοπτικές διαδικασίες θα μπορούσε να γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα! Αυτό όμως, δεν θα περάσει στα... ψιλά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζει μια σειρά από δικές του «απαντήσεις» ξεκινώντας με διακοπή φυσικού αερίου και φτάνει μέχρι τον πυρηνικό πόλεμο!
Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Εστειλε την αντίπαλό του Τζάναν Καφταντσίογλου στην φυλακή επειδή τον προσέβαλε
Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ - μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από 6 ως 18 μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το 'Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.
«Αν μπουν στο ΝΑΤΟ θα γίνουν στόχοι μας»
Εξάλλου, νέες απειλές εξαπέλυσε η Μόσχας κατά της Δύσης, με αφορμή την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».
«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι.
«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».
Φόβοι στη Φινλανδία για... μπλόκο στο φυσικό αέριο
Την ίδια ώρα, κορυφαίοι πολιτικοί στη Φινλανδία προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από αύριο Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Iltalehti. Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν σήμερα ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.
Στην περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις από τη Ρωσία, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Neste και Metsa αλλά και άλλες εταιρείες στον τομέα των χημικών, των τροφίμων και της δασοκομίας θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους. Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.
Έχοντας αγωγούς που τις συνδέουν κατευθείαν με τη Ρωσία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν οι ρωσικές παραδόσεις μειωθούν ή διακοπούν, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τη ζήτηση, ανέφερε τον Απρίλιο, στην έκθεσή του για τις προβλέψεις του για το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).
Απαντούμε με πυρηνικά στον πόλεμο... δι' αντιπροσώπων
Και κάπως έτσι το Κρεμλίνο έφτασε σήμερα να χαρακτηρίζει την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως «ξεκάθαρη απειλή» για τη Ρωσία! Αυτό δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν θα κάνει την Ευρώπη ή τον κόσμο ασφαλέστερο. Μιλώντας με δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι είναι λυπηρή η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και απείλησε με απάντηση ανάλογη με την κίνηση του Ελσίνκι.
Η ηγεσία της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι η χώρα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση». Ερωτηθείς εάν αυτό αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Φινλανδία προχώρησε σε «μη φιλικά βήματα» κατά της Ρωσίας.
Ερωτηθείς ποια μορφή θα λάβει η απάντηση της Ρωσίας, είπε ο Πεσκόφ: «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική δομή θα κινηθεί πιο κοντά στα σύνορά μας». Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Φινλανδία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε διατηρήσει μια πολιτική ουδετερότητας όσον αφορά τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 km (830 μίλια). Η χώρα είναι πλέον πιθανό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ φέτος, μαζί με τη γειτονική της Σουηδία, μια άλλη παραδοσιακά ουδέτερη δύναμη που απέφυγε να ενταχθεί στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Οι ξεκάθαρες απειλές του Μεντβέντεφ
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε και αυτός με τη σειρά του τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Δήλωσε, δε, πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.
«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram. Όπως έγραψε αναλυτικά: «Στο πλαίσιο του πολέμου δι' αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.
Η ενίσχυση της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αντί για τον «πόλεμο δι' αντιπροσώπων» τους. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Η Ρωσία διαθέτει 6.257 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ -οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία- έχουν μαζί 6.065 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τον οργανισμό Arms Control Association που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.
Το «φρένο» της Ουγγαρίας στην Κομισιόν
Ενα πραγματικό ντόμινο εξελίξεων είναι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη αναφορικά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία, αλλά και τις κυρώσεις της Κομισιόν με το εμπάργκο που θέλει να επιβάλει στο ρωσικό πετρέλαιο. Σχετικά με το τελευταίο σκέλος των κυρώσεων την ΕΕ, η Ουγγαρία είναι αυτή που τίναξε τη συμφωνία στον αέρα, καθώς όπως λένε στη Βουδαπέστη, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 55% στη χώρα. Αυτό δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El País, προκειμένου να εξηγήσει την αντίθεσή του σε αυτό το μέτρο του ευρωπαϊκού μπλοκ.
«Για να αντικατασταθεί ο αγωγός που προέρχεται από τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η χωρητικότητα του αγωγού που προέρχεται από την Αδριατική Θάλασσα, κάτι που θα απαιτούσε 200 εκατομμύρια ευρώ και χωρίς να γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα» που θα διαρκέσει, τόνισε ο Σιγιάρτο. «Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ουγγαρία θα ήταν 55%,» συνέχισε. Υπενθύμισε ότι η Ουγγαρία είναι μια περίκλειστη χώρα και εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
«Το διυλιστήριό μας είναι σχεδιασμένο για ρωσικό πετρέλαιο. Για τη διύλιση άλλου, θα πρέπει να επενδύσουμε μεταξύ 500 και 550 εκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο υπουργός. Και, σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο για την Ουγγαρία δεν θα σταματήσει εκεί, γιατί θα ήταν επίσης απαραίτητο «να χρηματοδοτηθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος για να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών κατά 55%, η οποία είναι αφόρητη για τον πληθυσμό».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.