Την πάγια θέση της ότι το διάταγμα (σ.σ. από τον περασμένο Απρίλιο) του Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επανέλαβε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, αλλά «γκρίζα ζώνη», η απάντηση της Κομισιόν ήταν «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις».
Διαβάστε ακόμη: Αγορές: Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου - Βουτιά για τα χρηματιστήρια
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φέρσον, «...η θέση της Επιτροπής για το ρωσικό διάταγμα και το μηχανισμό πληρωμής που προτείνεται παραμένει η ίδια. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει υποστεί κυρώσεις και η χρήση της μεθόδου που προτείνει το Κρεμλίνο, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων».
Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει δηλώσει ξεκάθαρα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, επανέλαβε ο Τιμ Μακ Φέρσον, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου και σε συνεχή επαφή με τα κράτη - μέλη, θα παρουσιάσει λεπτομερείς κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε, τέλος, ότι η Κομισιόν μελετά τις πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του διατάγματος που έστειλε η Gazprom με επιστολή της στους πελάτες της.
Αλλά οι 14 ευρωπαϊκές εταιρείες... έγιναν 20
Και ενώ η Κομισιόν επιμένει πως δεν τίθεται λόγος τα κράτη - μέλη να ανησυχούν και να εκβιαστούν για να ανοίξουν λογαριασμούς στη Gazprombank JSC για να πληρώνουν σε ρούβλια, πηγές από τη Gazprom υποστηρίζουν ότι άλλες 14 ευρωπαϊκές εταιρείες ζήτησαν τα έγγραφα που χρειάζονται ώστε να τους δημιουργήσουν άμεσα! Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγές στην Gazprom, οι ευρωπαίοι αγοραστές προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μην μειωθεί η παροχή φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα και να μην ακολουθήσουν την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου, βάζοντας σε κίνδυνο τις σκληρές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν ωστόσο επιμένει ότι η «συμφωνία» που προσφέρει στους ευρωπαίους, να ανοίξουν δηλαδή δύο λογαριασμούς, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank είναι ευνοϊκή και για τις δύο πλευρές. Μέχρι στιγμής, η Πολωνία και η Βουλγαρία που απέρριψαν αυτούς τους όρους, είδαν την στρόφιγγα της Gazprom να κλείνει στα τέλη Απριλίου. Με τις προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, να πλησιάζουν προς το τέλος Μαΐου για μεγάλους αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη, η Ρωσία «απαντώντας» στις ανησυχίες της ΕΕ ότι ο μηχανισμός πληρωμών ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις δήλωσε ότι: «Οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει σε ξένο νόμισμα στην Gazprombank, ενώ η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ». Στο μεταξύ, η Gazprom ανακοίνωσε και σήμερα μείωση της ροής φυσικού αερίου από την Ουκρανία κατά 30% γεγονός που εκτινάσσει τις τιμές του φυσικού αερίου.
GTSOU: Δεν θα ανοίξει ξανά ο αγωγός
Δεν θα ξανανοίξει το διαμετακομιστικό σημείο της Σοχρανίφκα για τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέχρις ότου το Κίεβο αποκτήσει πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρίας διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου GTSOU σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Reuters. Η εταιρία κήρυξε προχθές, Τρίτη, κατάσταση ανωτέρας βίας, επικαλούμενη κλοπή αερίου από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές και σταμάτησε τη ροή αερίου μέσω του Σοχρανίφκα, απ' όπου διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.
Ο αγωγός διέρχεται από την περιφέρεια Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, τμήμα της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών από το 2014. «Δεν θα ανοίξουμε. Μέχρι τον πλήρη έλεγχο επί του περιουσιακού στοιχείου», δήλωσε ο επικεφαλής της GTSOU Σέρχιι Μακόγκον σε γραπτά σχόλια. Είπε πως η ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom δεν γνώριζε ότι οι αυτονομιστές άρχισαν να κλέβουν αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία. «Δεν νομίζω πως η Gazprom ήταν ενήμερη πως (οι αυτονομιστές) είχαν αρχίσει να κλέβουν διαμετακομιστικό αέριο από εμάς». Ο Μακόγκον είπε πως η Gazprom εξακολουθεί να είναι σε θέση να διανείμει όλες τις ποσότητες που προορίζονται για την Ευρώπη χρησιμοποιώντας το διαμετακομιστικό σημείο της Σούντζα, που παραμένει ανοικτό. Η Gazprom δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια. Η εταιρία έχει πει πως δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να αλλάξει τη διαδρομή όλων των προμηθειών της μέσω του σημείου της Σούντζα, ισχυρισμός που το Κίεβο έχει πει ότι δεν αληθεύει.
«Η Ρωσία διακόπτει το αέριο στη Φινλανδία ως αντίποινα»
Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου της Φινλανδίας αύριο Παρασκευή ως αντίποινα για την απόφαση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναφέρουν τα φινλανδικά ΜΜΕ. Η φινλανδική αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στη Μόσχα. «Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία αύριο, μια μέρα αφότου οι Φινλανδοί ηγέτες δήλωσαν ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ‘χωρίς καθυστέρηση’» σημειώνει η τοπική εφημερίδα Iltalehti.
Φινλανδοί πολιτικοί έχουν προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και χωρίς να διευκρινίζει από πού προήλθε η προειδοποίηση. Εάν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο, θα προκαλούνταν μεγάλα προβλήματα σε ορισμένες φινλανδικές βιομηχανίες και στην παραγωγή τροφίμων, αναφέρει η Iltalehti.
Tην υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Το σκανδιναβικό έθνος που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία βρίσκεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», ανέφεραν ο κ. Νιινίστο και η κα Μάριν σε κοινή δήλωση. Η ρωσική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» στην Ευρώπη.
Κόπηκε εντελώς η παροχή μέσω Πολωνίας
Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί έναν αγωγό αερίου που έχει ουσιαστική σημασία για τη μεταφορά του προϊόντος στην Ευρώπη μέσω της Πολωνίας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.
Η υιοθέτηση των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις «σημαίνει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ένας αγωγός φυσικού αερίου που ανήκει στη EuRoPol GAZ (σ.σ. η οποία εκμεταλλεύεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal-Europe) για τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στο Telegram.
Την Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερες από 30 εταιρίες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει αυτές οι χώρες στη Μόσχα. Στον κατάλογο των εταιρειών περιλαμβάνονται συνολικά 31 εταιρίες, μεταξύ των οποίων είναι και η EuRoPol GAZ S.A., η ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe. Ο αγωγός αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους του δικτύου, αφού μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας στη Γερμανία.
Η Gazprom πρόσθεσε ότι προτού να ληφθεί αυτή η απόφαση «η πολωνική πλευρά είχε παραβιάσει κατ’ επανάληψη τα δικαιώματα της Gazprom , ως μετόχου της EuRoPol GAZ και στις 26 Απριλίου ενέταξε την Gazprom στη λίστα των κυρώσεων, μπλοκάροντας τη δυνατότητα της εταιρείας να ασκεί τα δικαιώματά τις στις μετοχές και τους άλλους τίτλους της EuRoPol GAZ και να λαμβάνει μερίσματα».
Οι αντικυρώσεις του Πούτιν
Πολλές από τις άλλες εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις ανήκουν στην Gazprom Germania, τη γερμανική θυγατρική του ρωσικού κολοσσού, την οποία το γερμανικό κράτος έθεσε υπό τον έλεγχό του λόγω της στρατηγικής σημασίας της. Η Gazprom ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι «αποσύρεται» από αυτή τη θυγατρική, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών. Απαγορεύεται επίσης να ελλιμενίζονται σε ρωσικά λιμάνια πλοία που συνδέονται με τις εν λόγω εταιρείες.
Στα τέλη Απριλίου η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, δυο χώρες της ΕΕ που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Εδώ και δύο ημέρες εξάλλου ο όγκος του φυσικού αερίου που διαμετακομίζεται προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έχει μειωθεί, λόγω του πολέμου. Ο αγωγός Nord Stream 1 που συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία δεν έχει επηρεαστεί.
«Θα πάρουμε από αλλού» απαντά η Γερμανία
«Δεν θα σημάνουμε σήμερα συναγερμό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του μπορεί για την ώρα να καλύψει τον περιορισμό παροχής φυσικού αερίου που επέβαλε η Ρωσία. Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, οι ρωσικές αντικυρώσεις κατά της Gazprom Germania, πρώην θυγατρικής της ρωσικής Gazprom, σημαίνουν ότι παραδίδονται στη Γερμανία περίπου δέκα εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο φυσικό αέριο την ημέρα. Αυτό το αέριο, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μπορεί να εξασφαλιστεί από αλλού.
«Δεν θα μπούμε σήμερα στο επίπεδο συναγερμού, παραμένουμε στο επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και διευκρίνισε ότι αυτό θα αλλάξει μόνον εφόσον δεν παραδίδονται πλέον στη Γερμανία σημαντικές ποσότητες αερίου.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική της συνεργασίας της Gazprom Germania, η οποία πρόσφατα τέθηκε υπό κρατικό γερμανικό έλεγχο, με τις ρωσικές εταιρίες ενέργειας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι «πρέπει να κλείσουν νέες συμφωνίες, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές και για αυτό χρειάζονται οικονομικές εγγυήσεις, τις οποίες και θα παρέχουμε».
«Η ενέργεια χρησιμοποιείται πλέον ως όπλο από τη Ρωσία»
Μιλώντας προηγουμένως στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομίας είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να επιβάλει αντίμετρα η ρωσική πλευρά. «Η ενέργεια χρησιμοποιείται πλέον ως όπλο» από τη Ρωσία, δήλωσε, αναφερόμενος στη διακοπή παροχής ενέργειας σε περισσότερες από 30 εταιρίες ενέργειας της Δύσης, αλλά και στον παρατηρούμενο περιορισμό της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Η κατάσταση χειροτερεύει, επειδή η ενέργεια χρησιμοποιείται πλέον ως όπλο με διάφορους τρόπους», είπε χαρακτηριστικά ο πολιτικός των Πρασίνων. Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Ουκρανίας αναμένεται να μειωθεί σήμερα κατά περίπου 30% σε σχέση με την Τετάρτη, όταν είχε ήδη μειωθεί κατά 20% εντός 24 ωρών.
Συνολικά, σύμφωνα με τον διαχειριστή, η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία μειώθηκε κατά 40% σε δύο ημέρες. «Οι αποθήκες μας πρέπει να γεμίσουν πριν από το καλοκαίρι, διαφορετικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε κατάσταση στην οποία θα είναι εύκολο να μας εκβιάσουν», προειδοποίησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι αποθήκες φυσικού αερίου θα πρέπει να βρίσκονται σε επίπεδο πληρότητας άνω του 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Την περασμένη Δευτέρα η πληρότητα έφθανε το 39% με ανοδική τάση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.