Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο. Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Ντράγκι δήλωσε ότι «...στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom».

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία για παγκόσμιο λιμό στον ΟΗΕ

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαιτείται από «μη φιλικές χώρες» να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στην Gazprombank, μέσω των οποίων οι πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια για το φυσικό αέριο θα μετατρέπονται σε ρούβλια. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο Πούτιν ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι πρόκειται για μια «γκρίζα ζώνη» χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

Tην ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει τον βασικό αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την γηραιά ήπειρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κρατικής εταιρίας διαχείρισης του φυσικού αερίου, η στρόφιγγα έκλεισε λόγω της παρέμβασης των ρωσικών δυνάμεων. Το Κρεμλίνο απαντά πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα την ώρα που μια - μια οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από την ρωσική ενέργεια.

«Η Ρωσία δεν είναι πλέον Γολιάθ - Δεν είναι αήττητη»

«Η Ρωσία δεν είναι, πλέον, Γολιάθ. Εκείνη που έμοιαζε με υπερδύναμη, αδύνατον να νικηθεί στο πεδίο της μάχης και με συμβατικά όπλα, πλέον δεν είναι αήττητη», απάντησε ο Μάριο Ντράγκι σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».

Αδιέξοδο στην ΕΕ για το εμπάργκο λόγω Ουγγαρίας

Στο μεταξύ, φαίνεται πως δικαιώνονται όσοι προέβλεπαν ότι η συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 6ο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, ούτε ακριβώς θέμα... ημερών. Και αυτό γιατί μετά τις τελευταίες ενέργειες που υπήρξαν στην Κομισιόν διαφάνηκε «διάσπαση» λόγω διαφορετικών συμφερόντων. Ετσι, μια πιθανή επίτευξη συμφωνίας απομακρύνεται τουλάχιστον για μία εβδομάδα, καθώς οι συζητήσεις για το εμπάργκο θα συζητηθεί εκ νέου σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

 Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το μεγαλύτερο (σ.σ. αλλά όχι το μόνο) εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία και ακολουθούν η Σλοβακία και η Βουλγαρία που επίσης ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Καθησυχαστική η Κομισιόν

Δεν τίθεται «κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ» από τις μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από την Ουκρανία λέει η Κομισιόν από την πλευρά της. «Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ, δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ», τονίζει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου από την Ουκρανία.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την αδυναμία της να παράσχει αποτελεσματικό επιχειρησιακό έλεγχο στον σταθμό συμπίεσης Νόβοπσκοφ. «Ο σταθμός ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές από τις αρχές Απριλίου, με το ουκρανικό προσωπικό να δέχεται πιέσεις στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι από αυτόν τον σταθμό συμπίεσης έχουν γίνει μη εξουσιοδοτημένες εκτροπές φυσικού αερίου σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενεργειών της ρωσικής πλευράς. Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης εδώ και πολλά χρόνια», επισημαίνει η Επιτροπή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.