Δικαιώνονται όσοι προέβλεπαν ότι η συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 6ο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, ούτε ακριβώς θέμα... ημερών. Και αυτό γιατί μετά τις τελευταίες ενέργειες που υπήρξαν στην Κομισιόν διαφάνηκε «διάσπαση» λόγω διαφορετικών συμφερόντων. Ετσι, μια πιθανή επίτευξη συμφωνίας απομακρύνεται τουλάχιστον για μία εβδομάδα, καθώς οι συζητήσεις για το εμπάργκο θα συζητηθεί εκ νέου σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτο βήμα για τη βοήθεια 40 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το μεγαλύτερο (σ.σ. αλλά όχι το μόνο) εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία και ακολουθούν η Σλοβακία και η Βουλγαρία που επίσης ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook, μετά και τις συνομιλίες που έγιναν μέχρι τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο υποστηρίζει ότι η Κομισιόν δεν έχει κάποια λύση. Ο μόνος τρόπος, συμπλήρωσε, για να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα θα ήταν αν το εμπάργκο εφαρμοστεί στο πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.
Η κατάσταση της Ουγγαρίας απαιτεί «ειδικές λύσεις»
Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαΐου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της Προέδρου της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια.
Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών. που ανήγγειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το 6ο πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία. Αυτό συνέβη διότι έγινε κατανοητό ότι τρίτες δυνάμεις δεν επρόκειτο να λύσουν το εμπάργκο αυτό.
Θρίλερ και με τη μεταφορά φυσικού αερίου
Την ίδια ώρα, σε ενεργειακό συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι λόγω «ανωτέρας βίας» σταματά από σήμερα Τετάρτη (11/5), η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα. Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».
Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU. Από την πλευρά του, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας.
Η μείωση του αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας από τα σημεία αυτά μπορεί να φθάσει σήμερα τα 16,2 εκατ. κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου το 18%, με τους όγκους να προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου συγκριτικά με 88 την προηγουμένη, σύμφωνα με την GTSOU. Η Gazprom επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο Tass ότι οι όγκοι θα μειώνονταν στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα, αλλά δήλωσε ότι την προηγούμενη είχαν παραδοθεί 95,8 εκατ. κυβικά μέτρα.
Μολδαβία: «Όλα καλά, δεν έχουμε λάβει προειδοποιήσεις από τον προμηθευτή μας»
Από την πλευρά της, η διαχειρίστρια αερίου της Μολδαβίας, η Moldovagaz, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία δεν επηρεάζεται από την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει τη διαμετακόμιση αερίου από τη Ρωσία κατά μήκος μιας σημαντικής οδού. «Όλα είναι καλά. Δεν έχουμε λάβει προειδοποιήσεις από τον προμηθευτή μας, τη (ρωσική κρατική εταιρία εξαγωγής αερίου) Gazprom, για πιθανή παύση των προμηθειών αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Moldovagaz.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.