Απαντώντας στην ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ μίλησε για «αρρωστημένες, αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» εκ μέρους της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, νωρίτερα σήμερα βγήκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μπροστά από τους στρατιώτες και τον πολεμικό εξοπλισμό της χώρας, για να δικαιολογήσει τις επιθετικές κινήσεις του στα εδάφη της Ουκρανίας και, φυσικά, για να πλέξει το εγκώμιο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: «Εντυσαν» παιδιά τανκ με το σύμβολο «Ζ» για την Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης
Μέσω ανακοίνωσης του Μιχαΐλο Ποντόλιακ, συμβούλου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλους της διπλωματικής αποστολής της Ουκρανίας που πραγματοποίησε συνομιλίες με την αντίστοιχη ρωσική, δίνεται απάντηση στα σχόλια του Βλαντίμιρ Πούτιν. Κανείς δεν σκόπευε να επιτεθεί στη Ρωσία, κανείς δεν είχε σχέδια να κινηθεί επιθετικά κατά της Κριμαίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία ευθύνονται οι «αρρωστημένες, αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» της Ρωσίας. Αναλυτικά, ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε τα εξής, αναφερόμενος στην ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης:
«Ας μιλήσουμε και πάλι. Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν σκόπευαν να επιτεθούν στη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν σκόπευε να επιτεθεί στην Κριμαία. Ο ρωσικός στρατός πεθαίνει, όχι υπερασπιζόμενος τη χώρα του, αλλά επιχειρώντας να καταλάβει μιαν άλλη. Δεν υπήρχαν λογικές αιτίες για αυτόν τον πόλεμο, εκτός από τις αρρωστημένες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ρωσίας».
Η ανάρτηση του Μιχαΐλο Ποντόλιακ:
Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα έχει αποτέλεσμα»
Το νέο μήνυμα, μια δήλωση νίκης της Ρωσίας στην Ουκρανία, έλειψε από την πρωινή ομιλία του Ρώσου προέδρου στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τα 77 χρόνια από την νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, την οποία περίμενε με αυξημένο ενδιαφέρον η Δύση, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να εξάγει συμπεράσματα για τα επόμενα ρωσικά βήματα στην Ουκρανία. Το τελευταίο διάστημα τα σενάρια στη Δύση έδιναν και έπαιρναν με κορυφαίους αναλυτές να προχωρούν σε εικασίες σχετικά με όσα θα αποκαλύπτονταν. Ωστόσο, η 11λεπτη ομιλία του Ρώσου προέδρου δεν έλυσε πολλές απορίες. Μάλιστα, το BBC σχολιάζει ότι ο Πούτιν μπορεί να αντλεί και κάποια ικανοποίηση από όλα όσα πυρετωδώς προσπαθούσαν να εικάσουν στη Δύση σχετικά με όσα θα έλεγε στην ομιλία του.
Βλαντίμιρ Πούτιν: Τι δεν είπε στην Κόκκινη Πλατεία
Πέραν της προβλέψιμης σύνδεσης του σημερινού πολέμου στην Ουκρανία με τον αγώνα κατά του ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε πραγματικές ενδείξεις για τις μελλοντικές του προθέσεις. Δεν υπήρξε καμία ένδειξη για περαιτέρω κλιμάκωση, αν και υπήρξε αναφορά σε θύματα, κάτι που αποφεύγει συστηματικά η Μόσχα. Αλλά, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην ορολογία και παραμένει το «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αντί για «πολεμος». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδωσε κανέναν στοιχείο χρονοδιαγράμματος για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε και για την τύχη περιοχών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
Επιπλέον, δεν έκανε καμία αναφορά σε χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε και για γενικευμένη ρωσική επίθεση, κάτι που επίσης η Δύση πιθανολογεί ότι είναι στα σχέδια του Πούτιν. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία και δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη. Σε μια πρώτη ανάγνωση της ομιλίας, αναλυτές σημειώνουν ότι ο Πούτιν ήταν συγκρατημένος, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι υποβόσκουν αντιδράσεις σε ρωσικούς κύκλους στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Γι' αυτό και δεν υπήρξε αναφορά σε γενικευμένη επιστράτευση. Από την άλλη, προσέφερε κίνητρο στους Ρώσους να πολεμήσουν στης Ουκρανία, λέγοντας ότι τα παιδιά τους θα μπορούν να μπουν στα ρωσικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις.
Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι το ρωσικό κράτος θα φροντίσει τα παιδιά όσων χάνουν τη ζωή τους στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος κράτησε και σήμερα κλειστά τα χαρτιά του, και το BBC σχολιάζοντας έθεσε το εξής ερώτημα: Ικανοποιείται ο Πούτιν με το να βάζει τους πάντες να μαντεύουν ή μήπως η έλλειψη νέων στοιχείων αντικατοπτρίζει μια οπισθοχώρηση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης;
Βλαντίμιρ Πούτιν: Τι είπε
Από την άλλη, ο Πούτιν με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δώσει μια αξιόπιστη εξήγηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα: ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας. Η Δύση -είπε- ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας και η Ρωσία έδωσε «προληπτική απάντηση» με την εισβολή στην Ουκρανία. Ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη και σωστή απόφαση, ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας είναι πλέον εστιασμένες στο Ντονμπάς.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, ήταν η μοναδική σωστή απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε». Σημείωσε ότι η Ρωσία «προέτρεψε την Ευρώπη για έναν δίκαιο συμβιβασμό, αλλά δεν ήθελαν να μας ακούσουν». Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο: «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό … και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».
Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο. «Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή» δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας». «Πολεμάτε για την πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», δήλωσε.
Στην ομιλία του περιλαμβανόταν ενός λεπτού σιγή. «Ο θάνατος του καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Πούτιν, δεσμευόμενος ότι το κράτος θα φροντίσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Ο Πούτιν απευθύνθηκε στη Ρωσία σε μια από τις πιο σημαντικές ετήσιες επετείους της, όταν η χώρα τιμά τους 27 εκατ. Σοβιετικούς πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στον Αδόλφο Χίτλερ –ένα ορόσημο για την εθνική υπερηφάνεια και ταυτότητα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.