Οι χώρες της G7 δεσμεύονται να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης και συμβουλευτικές υπηρεσίες, αναφέρει σχετικά ο Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει συνομιλίες σήμερα με τους ομολόγους του της G7 και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να εξεταστούν νέα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Μόσχας.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε εξάλλου ότι οι ηγέτες συζητούν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εκτός από αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Σε κοινή τους δήλωση οι G7 βάλλουν κατά της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εβδομήντα επτά χρόνια αργότερα (σ.σ.: από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), ο Πρόεδρος Πούτιν... επέλεξε να εισβάλει στην Ουκρανία σε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο. «Οι ενέργειές του φέρνουν ντροπή στη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της». Οι ηγέτες, στους οποίους είχε προσχωρήσει ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμεύτηκαν να «καταργήσουν» την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου. Κάλεσαν τον Πρόεδρο Πούτιν να τερματίσει το «μπλόκο» που αναστέλλει την παραγωγή τροφίμων στην Ουκρανία και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την εκστρατεία τους ενάντια στις οικονομικές ελίτ που τον υποστηρίζουν.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές.
Νέες κυρώσεις στα ΜΜΕ και τη ρωσική ελίτ ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου μια νέα σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό.
«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο. Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυπτούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.
Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των «Big Four», των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται ωστόσο η παροχή νομικών υπηρεσιών.
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν, για πρώτη φορά, σε 27 στελέχη της Gazprombank. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία. Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.