Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κακοποιητική συμπεριφορά, που επέδειξε ο 30χρονος στην Αιδηψό, κλωτσώντας το μικρό γατάκι στη θάλασσα, επαναφέρει για ακόμα μία φορά στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της προστασίας των ζώων. Οπως αποδεικνύεται, η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου δεν υπήρξε αρκετή ώστε να οδηγήσει στην εξάλειψη αντίστοιχων φαινομένων, όπως πιθανά θα περίμενε κάποιος, καθώς η στάση απέναντι στα ζώα είναι πρωτίστως δείκτης πολιτισμού. Παρά το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση χρόνο το αδίκημα του βασανισμού και του φόνου των ζώων είναι κακούργημα, που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια και επιβολή διοικητικού προστίμου έως 50.000 ευρώ, ο αριθμός τέτοιων περιστατικών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο το τελευταίο 5μηνο, σε εφαρμογή του σχετικού νόμου, έχουν γίνει 1.489 καταγγελίες για τις οποίες έχουν σχηματιστεί πάρα πολλές δικογραφίες. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία έχει προβεί σε 140 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων και έχουν επιβληθεί 940 πρόστιμα, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, που παρατηρείται αυτή η λυπηρή εικόνα στη χώρα μας, στη φλεγόμενη Ουκρανία η προστασία των ανυπεράσπιστων ζώων αναδεικνύεται σε προτεραιότητα των δοκιμαζόμενων πολιτών. Ο ουκρανικός λαός υπερασπιζόμενος με όλες του τις δυνάμεις την πατρίδα του προσπαθεί να επιβιώσει με τον πόλεμο να μην μπορεί να σταματήσει την ανθρωπιά και την προσφορά βοήθειας στα ζώα. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανάμεσα στα πρόσωπα, που έχει επιλέξει, να προβάλει για τη συνεισφορά τους στον υπέρ πάντων εθνικό αγώνα, έχει συμπεριλάβει και τον ηθοποιό Αλεξέι Σουρόβτσεφ, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε προστάτη των τετράποδων φίλων του ανθρώπου απομακρύνοντας τους από τα χαλάσματα των βομβαρδισμένων περιοχών. 

Πριν τη ρωσική εισβολή το πρόγραμμα του γνωστού ηθοποιού από το Ιρπίν περιελάμβανε γυρίσματα, συναυλίες και δημόσιες εμφανίσεις. Η ρωσική επίθεση τον βρήκε σε διακοπές στη δυτική Ουκρανία. Μετά το αρχικό σοκ επέστρεψε στην πόλη του φροντίζοντας να απομακρύνει σε ασφαλές μέρος τα συγγενικά του πρόσωπα. Στη συνέχεια έσπευσε να ενταχθεί στις δυνάμεις εδαφικής άμυνας. Εφτιαχνε βόμβες μολότοφ, περιπολούσε στους δρόμους, συνελάμβανε άτομα, που λεηλατούσαν τις βομβαρδισμένες συνοικίες του Κιέβου, ενώ βοηθούσε και στην εκκένωση της πόλης μέσω της καταστραμμένης γέφυρας. Μια μέρα, ο Αλεξέι κλήθηκε να σώσει μια γάτα, που είχε εγκλωβιστεί σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο χωρίς τροφή και νερό για 4 ημέρες. 

Η γάτα ήταν τρομαγμένη από τους συνεχείς βομβαρδισμούς στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μέσα στο κλουβί της. Μετά τον απεγκλωβισμό του ζώου ο ηθοποιός, ο οποίος έχει δύο γάτες, δημοσιοποίησε την ιστορία στο Instagram, κάτι που βοήθησε στον εντοπισμό των ιδιοκτητών του. Υστερα από αυτό το περιστατικό, ο Αλεξέι άρχισε να λαμβάνει νέα αιτήματα για τη διάσωση χαμένων ή εγκαταλελειμμένων ζώων ξεκινώντας επικίνδυνες επιχειρήσεις διάσωσης στα πεδία των βομβαρδισμών με αποτέλεσμα έως σήμερα να έχει διασώσει περισσότερα από 200 ζώα. Εκτός από σκύλους και γάτες έχει καταφέρει να διασώσει χελώνες, παπαγάλους, ινδικά χοιρίδια και τσιντσιλά. Μάλιστα, προ ημερών κατάφερε να σώσει μια γάτα, η οποία βρισκόταν σε διαμέρισμα χωρίς φαγητό και νερό για 41 ημέρες.  

Κάθε μέρα σηκώνεται στις 6:30 το πρωί και ξεκινά για το κατεστραμμένο Ιρπίν. Μέχρι αργά το απόγευμα αναζητά στα ερείπια ζώα. Αφού τα εντοπίσει τα ηρεμεί, τα ταΐζει και αναζητά τους ιδιοκτήτες τους. Βέβαια, η αναζήτηση των ιδιοκτητών δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση καθώς αρκετοί βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα του πολέμου ή έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Για το λόγο αυτό, ο ηθοποιός συγκεντρώνει αυτό το διάστημα χρήματα για την κατασκευή ενός καταφυγίου, όπου θα βρουν στέγη και φροντίδα τα ζώα.

Μεταξύ των ζώων, που δε θα αντικρίσουν ξανά τον ιδιοκτήτη τους είναι και η Ρίνι, ένα θηλυκό Ακίτα, που περίμενε μάταια το αφεντικό του, όπως ο αφοσιωμένος Χάτσικο, στην ομώνυμη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της συγκινητικής ιστορίας, που διαδραματίστηκε πριν από 100 χρόνια στην Ιαπωνία, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Γκιρ.  Η Τατιάνα ιδιοκτήτρια της Ρίνι δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το σπίτι της κατά την εισβολή του ρωσικού στρατού στο χωριό Μακαρίβ στην περιφέρεια του Κιέβου. Ενας Τσετσένος μαχητής την οδήγησε σε διπλανό σπίτι, όπου αφού τη βίασε τη δολοφόνησε. Η γυναίκα θάφτηκε στην αυλή του σπιτιού εκείνου με τη σκυλίτσα της να την περιμένει στο κατώφλι του δικού τους σπιτιού για περισσότερο από έναν μήνα. Η Τατιάνα δεν επέστρεψε ποτέ, όμως η Ρίνι στεκόταν στο ίδιο σημείο μέρα και νύχτα. Δεν το εγκατέλειψε ούτε όταν στο χωριό έφτασαν οι ουκρανικές δυνάμεις αρνούμενη να φάει και να απομακρυνθεί από την αυλή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.