Μενού
  • Α-
  • Α+

Η νέα ακραία συμπεριφορά που παρουσιάζει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να «αιτιολογηθεί» από τρεις παραμέτρους που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος. Ουσιαστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί μέσω αυτών των κινήσεων να διαχειριστεί τρεις διαφορετικές καταστάσεις θεωρώντας πως με τις συγκεκριμένες κινήσεις θα αποκτήσει πλεονέκτημα.

Διαβάστε ακόμη: Χουλουσί Ακάρ: Εκανε τον... ανήξερο στον Παναγιωτόπουλο για τις παραβιάσεις

Όπως έχει γράψει το Reader ο ένας παράγοντας είναι οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. Ο Ερντογάν πασχίζει να ανακάμψει δημοσκοπικά ενόψει της εκλογικής διαδικασίας και είναι πεποίθηση του πως με τέτοιες πρακτικές θα το καταφέρει. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανακοινώσει πως οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της πενταετούς θητείας του και, συγκεκριμένα, στις 14 Ιουνίου 2023, ωστόσο είναι πολλές οι φωνές που αναφέρουν πως ίσως αυτές γίνουν νωρίτερα, με τον ίδιο να απαντά σταθερά στην αντιπολίτευση πως «θα γίνουν στην ώρα τους».

Ο εκνευρισμός από τις κινήσεις της Ελλάδας

Πίσω ωστόσο από τις κινήσεις Ερντογάν βρίσκονται δύο ακόμη παράγοντες που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την ενίσχυση συνολικά της χώρας. Η ισχυροποίηση των συμμαχιών της Ελλάδας και η αμυντική της θωράκιση με υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra και μαχητικά πέμπτης γενιάς Rafale, έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό του. Ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος αδυνατεί εξαιτίας των κυρώσεων για τους S-400 να αναβαθμίσει τους εξοπλισμούς της Τουρκίας και να αγοράσει νέα μαχητικά. 

Πώς βλέπει τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Επίσης, στο κάδρο έχει μπει πλέον το επικείμενο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, που συνοδεύεται πλέον από την πρόσκληση πρώτη φορά σε Έλληνα πρωθυπουργό να μιλήσει στο Κογκρέσο, αναδεικνύοντας τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Εκεί άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να θέσει ακόμη πιο δυναμικά την τουρκική προκλητικότητα ενώπιον των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, που έχουν καταδικάσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό κι ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να τους πείσει για αγορά μαχητικών.

Πού στοχεύει και τι επαναφέρει στο τραπέζι ο Ερντογάν

Παράλληλα, όπως εκτιμούν αναλυτές ο Τούρκος πρόεδρος τραβώντας στο σχοινί στο Αιγαίο, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το momentum της αναγκαιότητας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, του διαμεσολαβητικού ρόλου της χώρας του μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας.

Και αυτό ώστε να μπορέσει να εγείρει και εντός της Συμμαχίας τις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, θέτοντάς τις ως όρο για την παραμονή της στο δυτικό στρατόπεδο. Επιδιώκει δηλαδή να ασκήσει πίεση για να κερδίσει πόντους στους αναθεωρητικούς του στόχους, επαναφέροντας από το παράθυρο τον επεκτατισμό της Γαλάζιας Πατρίδας, των γκρίζων ζωνών και της σύνδεσης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους. Θέματα που που αναγκάστηκε να βγάλει προσωρινά από τις προτεραιότητές του λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κινήσεων που επιχείρησε να κάνει ως διαμεσολαβητής.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.