Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει και τελικά «πάτησε το κουμπί» του φυσικού αερίου καθώς ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία! «Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (…) στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.
Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια». «Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες», συμπλήρωσε.
Διαβάστε ακόμη: «Καμπανάκι» από ΗΠΑ για τις τιμές στην ενέργεια σε περίπτωση εμπάργκο στη Ρωσία
Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο. Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από σήμερα Τετάρτη.
Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης. Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως. «Η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.
Το φυσικό αέριο πήρε 14 ευρώ μέσα σε 10 λεπτά
Όπως ήταν φυσικό η συγκεκριμένη κίνηση του Πούτιν προκάλεσε πανικό στις αγορές και τα χρηματιστήρια της Δύσης. Ραγδαία πτώση σημείωσαν οι δείκτες στη Wall Street κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, συνεχίζοντας το sell-off του Απριλίου και έχοντας πάρει ανάσα για μία ημέρα, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους για νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 809,28 μονάδων (–2,38%), στις 33.240,18 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 514,11 μονάδων (–3,95%), στις 12.490,74 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 120,92 μονάδων (–2,81%), στις 4.175,20 μονάδες.
Το φυσικό αέριο χθες αρχικά έπεσε κοντά στα 90 ευρώ η MWh και στη συνέχεια έκανε «άλμα» στα 107 και να καταλήγει στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 5,5%.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες στη συνεδρίαση της Τρίτης, χάνοντας τα αρχικά κέρδη τους ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,90% στις 441,10 μονάδες, ο γερμανικός Dax σημείωσε απώλειες 167,77 μονάδων ή 1,20% κλείνοντας στις 13.756,40 μονάδες, ο γαλλικός Cac 40 έχασε 34,81 μονάδες ή 0,54% στις 6.414,57 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 5,65 μονάδες ή 0,08%, ανεβαίνοντας στις 7.386,19 μονάδες. Με απώλειες έκλεισαν και οι δείκτες στην περιφέρεια, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 226,79 μονάδων ή 0,95% στις 23.681,76 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 135,30 μονάδες ή 1,58% στις 8.439,30 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο - τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent, η τιμή του οποίου ήταν στις 20.10 της Τρίτης στα 105,2 με άνοδο πάνω από 3%.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.