Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε το Μεγάλο Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στη χώρα μας: Θα συναντηθώ με τον υπουργό Άμυνας (Λόιντ Όστιν) και τον Άντονι Μπλίνκεν», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σε έναν σταθμό του μετρό σε κεντρική πλατεία του Κιέβου.
Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Πάνω από 20 χώρες θα συμμετάσχουν στη συνάντηση για την Ουκρανία στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά. Ο Ζελένσκι εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσε επίσης «να έρθει να στηρίξει τον ουκρανικό λαό» στο Κίεβο, όταν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέψει.
Διευκρίνισε πως οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία. «Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ενδείξεις, τα μηνύματα, τα βήματα, οι προθεσμίες, οι αριθμοί- μιλάω για όπλα των ΗΠΑ, όλα βελτιώθηκαν», είπε με ικανοποίηση ενώπιον δημοσιογράφων, τονίζοντας πως είναι «ευγνώμων» προς την αμερικανική διοίκηση, ακόμα κι αν θα ήθελε «βαρύτερα και ισχυρότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό».
Εξάλλου, όπως είπε, η Ουκρανία θέλει οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν να είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες ασφαλείας προκειμένου να την προστατεύσουν από μελλοντικές απειλές. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, σημείωσε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να μιλήσουν με τη Γερμανία σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Το Κίεβο ζητεί μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού για τα πυρηνικά εργοστάσια
Στο μεταξύ, η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι χθες Σάββατο. Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.
«Θα συντονίσουμε την παράδοση της βοήθειας που θα προσφέρουν ο ΔΟΑΕ και τα κράτη μέλη του» και μέρος του εξοπλισμού που ζητήθηκε «θα παραδοθεί απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», συνέχισε ο κ. Γκρόσι. «Οι ανάγκες είναι μεγάλες και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη σημαντική υποστήριξη που τα κράτη μέλη μας έκαναν ήδη σαφές ότι θα διαθέσουν».
Στην Ουκρανία είναι ενεργοί 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 7 είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι δύο στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Ο κ. Γκρόσι διευκρίνισε ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει ακόμη απευθείας δεδομένα από τα συστήματά του που είναι εγκατεστημένα στο κατεστραμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ.
Ο γενικός διευθυντής και ειδικοί του ΔΟΑΕ θα επισκεφθούν τον σταθμό, που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα πρακτικά αμέσως μετά την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, προτού αποχωρήσουν την 31η Μαρτίου. Ο κ. Γκρόσι έχει υποσχεθεί ότι κατά τα τη διάρκεια της επίσκεψης θα παραδοθούν εξοπλισμός μέτρησης του επιπέδου της ραδιενέργειας και μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στο Τσερνόμπιλ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.