Να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων συγγενών τους που στάλθηκαν σε αυτοσχέδια κέντρα καραντίνας για κορονοϊό, παρακάλεσαν τις αρχές οι κάτοικοι της Σαγκάης, με τις μαρτυρίες να είναι σοκαριστικές. Ωστόσο, οι μαρτυρίες που έρχονται από τα κέντρα αυτά είναι σοκαριστικές και εικόνες δείχνουν ηλικιωμένους να κοιμούνται ακόμη και πάνω σε ξαπλώστρες παραλίας!
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέος πυρηνικός κίνδυνος από τη Ρωσία με τους πρώτους βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat
Για την ακρίβεια, κοιμούνται σε υπνόσακους πάνω σε ξαπλώστρες σε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ντους. «Υπάρχουν περίπου 160 με 180 ξαπλώστρες σε αυτόν τον όροφο», δήλωσε στο Sky News ένας άνδρας που δεν ήθελε να δώσει τα στοιχεία του.
Βρίσκεται στο ίδιο κέντρο καραντίνας και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επειδή η αστυνομία έχει απειλήσει με τιμωρία όποιον μεταδίδει τέτοιες πληροφορίες. «Μια ξαπλώστρα είναι ακατάλληλη για να κοιμηθεί ένας ηλικιωμένος, σωστά;», ανέφερε.
«Στη συνέχεια, τους έβγαζαν από το σπίτι μετά τις 10.30 μ.μ., τις 11 μ.μ. ή ακόμη και τα μεσάνυχτα. Μετά, δεν υπάρχει καλή ιατρική υποστήριξη ή κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης γι' αυτούς. Αυτό δείχνει ότι δεν είχαν σχεδιάσει καλά. Δεν είναι καλό για την [υγεία] των ηλικιωμένων», ανέφερε.
Αύξηση σε νεκρούς και κρούσματα παρά το lockdown
Στο μεταξύ, χάος επικρατεί στη Σαγκάη με το lockdown. Οι Αρχές στη χώρα ανακοίνωσαν 12 ακόμη θανάτους από κορονοϊό στις 22 Απριλίου και συνολικά ανέρχονται στους 48, ενώ συνεχίζεται το σκληρό lockdown. Η Σαγκάη, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού μέχρι σήμερα στην Κίνα, κατέγραψε τη Μεγάλη Παρασκευή 20.634 ασυμπτωματικά περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα, από 15.698 μία ημέρα νωρίτερα.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με συμπτώματα ανήλθε στα 2.736 χθες από 1.931 προχθές 21η Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η διάμεση ηλικία των ασθενών οι οποίοι κατέληξαν ήταν τα 88 έτη, σύμφωνα με τις αρχές της Σαγκάης. Όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και ήταν ανεμβολίαστοι.
«Μια στρατηγική που χρειάζεται άμεση εφαρμογή είναι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού με ενισχυτική δόση στους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες και να δούμε εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμβόλια mRNA», δήλωσε η Τζάγια Ντάντας, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στη σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν της Αυστραλίας, η οποία παρακολουθεί την έξαρση στη Σαγκάη.
Η Κίνα δεν διαθέτει ακόμα δικά της εμβόλια mRNA και έχει επιλέξει να μην εισάγει αυτά που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από το κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ειδικοί σε θέματα υγείας στην πόλη Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα, εκεί όπου εντοπίζεται μια ακόμα έξαρση του κορονοϊού, δήλωσαν ότι τα κινεζικά εμβόλια είναι έως τώρα αποτελεσματικά αν και παραμένει απρόβλεπτη η εμφάνιση νέων στελεχών COVID-19. Όπως ανέφεραν «τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά για να υποδηλώσουν τη δημόσια σημασία της στρατηγικής για πλήρη και ενισχυτικό εμβολιασμό, ειδικά για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας».
Το νέο βίντεο που σοκάρει
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες προσπαθούν να παρακάμψουν τη λογοκρισία για να αναρτήσουν εξάλεπτο βίντεο με τίτλο «Η Φωνή του Απριλίου», στο οποίο ακούγονται φωνές που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της έξαρσης στη Σαγκάη. Στο βίντεο, που περιλαμβάνει εικόνες από τους σιωπηλούς ουρανοξύστες της Σαγκάης, ακούγονται κάτοικοι που παραπονιούνται για την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων καθώς και την αυστηρή πολιτική των αρχών της πόλης.
Όλες οι παραπομπές στο βίντεο αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα Weibo έως σήμερα το πρωί, αν και ορισμένα σχόλια που επικρίνουν τη λογοκρισία κατάφεραν να επιβιώσουν. «Μπορώ μόνο να πω ότι εάν δεν θες καν να ακούσεις μόνο λίγες πραγματικές φωνές, τότε είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό», ανέφερε ένας χρήστης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.