Με τον Β' γύρο των γαλλικών εκλογών να απέχει μόλις λίγες ώρες, η εφημερίδα Handelsblatt, σε σημερινό δημοσίευμα της προχώρησε σε μία εκτενή ανάλυση των διαφορών μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν που την Κυριακή 24 Απριλίου θα κονταροχτυπηθούν.
Διαβάστε ακόμη: Σαγκάη: Lockdown, αύξηση σε νεκρούς και κρούσματα - Νέο βίντεο με κραυγές πολιτών
Σύμφωνα με αυτό, για δεύτερη φορά, ο φιλελεύθερος Μακρόν και η ακροδεξιά Λεπέν. Πριν από τις τελευταίες εκλογές του 2017, ο Μακρόν ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος στον οποίο πολλοί εναπόθεσαν τις ελπίδες τους. Σήμερα, οι Γάλλοι έχουν μια αμφιλεγόμενη σχέση με τον άνθρωπο που είναι πρόεδρός τους τα τελευταία χρόνια: κάποιοι τον επικρίνουν έντονα, ενώ άλλοι τον σέβονται βαθιά. Η Μαρίν Λεπέν, από την άλλη πλευρά, επικεντρώθηκε πρόσφατα στην "ομαλοποίηση" της προσωπικότητάς της. Έχει γίνει λιγότερο ακραία στις θέσεις της.
Τι ακριβώς πρεσβεύουν οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι Μακρόν και Λεπέν; Από πού προέρχονται, σε ποιους απευθύνονται και σε ποια θέματα διαφέρουν; Παρακάτω τα 10 σημεία στα οποία οι δύο αντίπαλοι διαφέρουν:
1. Προέλευση και εκλογικό σώμα
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ως πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας, είναι εκπρόσωπος της παγκοσμιοποίησης. Απευθύνεται στους εύπορους, στους συνταξιούχους και στους ηλικιωμένους. Οι ψηφοφόροι του ζουν κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Ξεκίνησε το 2017 ως κοινωνικός φιλελεύθερος, αλλά σήμερα είναι περισσότερο φιλελεύθερος. Στο εξωτερικό, θεωρείται συχνά ως ο αρχηγός του κράτους που έχει αναζωογονήσει την προβληματική οικονομία της Γαλλίας μέσω μεταρρυθμίσεων. Στην πατρίδα του, ωστόσο, είναι επίσης εχθρός των κίτρινων γιλέκων- πολλοί τον επικρίνουν ως "πρόεδρο των πλουσίων".
Η Μαρίν Λεπέν θεωρεί τον εαυτό της πατριώτη που θέλει να ενισχύσει το γαλλικό έθνος. Απευθύνεται στους απλούς ανθρώπους, στους εργάτες και υπαλλήλους και στους λιγότερο μορφωμένους. Οι ψηφοφόροι της βρίσκονται κυρίως στις επαρχίες, στα πιο απομακρυσμένα προάστια των μητροπόλεων, περιφερειακά στη βόρεια και νότια Γαλλία και στα ανατολικά της χώρας. Αυτή τη φορά εμφανίζεται λιγότερο επιθετική, αποφεύγει θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολεμική. Αποκαλεί τον εαυτό της "προστάτη των Γάλλων", αλλά τα ακροδεξιά ζητήματα εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της.
2. Αγοραστική δύναμη και κοινωνική πολιτική
Ο Μακρόν εστιάζει στην αγοραστική δύναμη και το κάνει από τότε που ήταν υπουργός Οικονομίας υπό τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ από το 2014 έως το 2016. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση υπό τον ίδιο είχε στηρίξει τους άπορους Γάλλους με ενεργειακές επιταγές λόγω του πληθωρισμού, ώστε να μην χάσουν την αγοραστική τους δύναμη. Ωστόσο, απέφυγε να μειώσει τους φόρους προστιθέμενης αξίας, κάτι που θα ωφελούσε το σύνολο του πληθυσμού. Θέλει να αυξήσει το αφορολόγητο ποσό για τις κληρονομιές από 100.000 σε 150.000 ευρώ ανά παιδί. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών πρέπει να αυξηθούν. Το κοινωνικό βοήθημα πρέπει να χορηγείται μόνο εάν δεν αρνείται την περαιτέρω εκπαίδευση. Θα κατασκευαστούν νέες κοινωνικές κατοικίες. 700.000 διαμερίσματα πρέπει να ανακαινίζονται κάθε χρόνο.
Η Λεπέν ανακάλυψε επίσης το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Θέλει να την ενισχύσει με διάφορα μέτρα. Οι φόροι στη βενζίνη, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα πρόκειται να μειωθούν και ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά θα καταργηθεί. Οι οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά πρόκειται να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης και τα αφορολόγητα ποσά για τους φόρους κληρονομιάς και τις δωρεές πρόκειται να αυξηθούν. Οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν θα πληρώνουν πλέον φόρους. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα αυξηθούν και θα κατασκευαστούν κοινωνικές κατοικίες. Οι Γάλλοι θα ευνοούνται στην κατανομή των θέσεων εργασίας, της στέγασης και των κοινωνικών παροχών. Οι κοινωνικές παροχές είναι διαθέσιμες μόνο στους αλλοδαπούς που έχουν εργαστεί στη Γαλλία για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
3. Οικονομική πολιτική
Ο Μακρόν θέλει να μειώσει περαιτέρω τους εταιρικούς φόρους για να καταστήσει τις εταιρείες πιο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας. Στόχος του είναι να μειώσει ακόμη περισσότερο την ανεργία. Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης πρόκειται επίσης να μειωθούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με αυτόν τον τρόπο, ο Μακρόν θέλει να επιτύχει ακόμη περισσότερες νέες επιχειρήσεις. Στη Γαλλία, υπήρχε πάντα πίεση από τα συνδικάτα για την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Ο Μακρόν, από την άλλη πλευρά, έχει επίσης στρέψει την προσοχή του στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να εκσυγχρονίσει την οικονομία.
Η Λεπέν θέλει περισσότερο να προστατεύσει την εγχώρια οικονομία από τον ξένο ανταγωνισμό. Οι μισθοί των επιχειρηματιών πρέπει να αυξηθούν. Οι φόροι για τις επιχειρήσεις πρέπει να μειωθούν για να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές. Οι αγρότες, η βιομηχανία και οι επιχειρηματίες πρέπει να προστατεύονται από τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό - συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, είναι επιφυλακτική όσον αφορά τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, τα γεωργικά προϊόντα θα μπορούσαν να αποκλειστούν.
4. Συντάξεις
Ο Μακρόν θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη έως το 2031. Θα αυξηθεί κατά τέσσερις μήνες κάθε χρόνο από το 2023 για όσους γεννήθηκαν το 1961 ή αργότερα. Δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού συστήματος: είτε περισσότερες εισφορές είτε λιγότερες συντάξεις, είπε ο Μακρόν. Το σχέδιό του προκάλεσε οργή σε πολλούς και του άσκησε κριτική, ιδίως από την Αριστερά, η οποία έκανε λόγο για κοινωνική αδικία. Η ελάχιστη σύνταξη με πλήρεις εισφορές θα αυξηθεί από 980 σε 1100 ευρώ. Μπροστά στις επικρίσεις στην πολιτική αρένα, ο Μακρόν ήδη υποχώρησε λίγο. Άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι και 64 χρόνια: "Τα 65 χρόνια δεν είναι δόγμα". Για τον Μακρόν, η σύνταξη ήταν ήδη το μεγάλο έργο της πρώτης θητείας του. Αυτό οδήγησε σε πολύμηνες απεργίες και διαμαρτυρίες μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020. Όμως τότε ο κόσμος ήταν απασχολημένος με την πανδημία της κορώνας και το έργο αναβλήθηκε.
Η Λεπέν εγκατέλειψε το σχέδιο του 2017 για την καθιέρωση γενικής σύνταξης στα 60, όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει ο αριστερός Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Με αυτήν, η σύνταξη παραμένει στα 62 έτη για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα έτη συνταξιοδότησής τους. Ωστόσο, η πλήρης σύνταξη είναι σήμερα διαθέσιμη στη Γαλλία μόνο στην ηλικία των 67 ετών. Αλλά για τους εργαζόμενους που άρχισαν να εργάζονται νωρίς, η Λεπέν θέλει να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη, εάν έχουν συμπληρώσει 40 έτη. Αυτός είναι ο τρόπος της να εξυπηρετήσει τους ψηφοφόρους της, πολλοί από τους οποίους άρχισαν να εργάζονται πριν από 20 χρόνια. Οι ελάχιστες συντάξεις με πλήρη καταβολή στο συνταξιοδοτικό ταμείο θα αυξηθούν στα 1000 ευρώ.
5. Σχέση με τη Γερμανία
Ο Μακρόν ήταν πάντα ένας μεγάλος υπερασπιστής της γαλλογερμανικής σχέσης, βασιζόμενος στον άξονα σε όλες τις διαπραγματεύσεις, όπως με το πακέτο βοήθειας στην πανδημία. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί. Το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό οδηγεί πάντα τον Γάλλο πρόεδρο στη Γερμανία. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί και αυτή τη φορά.
Η Λεπέν θα έρθει σε ρήξη με τον ισχυρό άξονα Γερμανίας-Γαλλίας στην Ευρώπη. Η Λεπέν πάντα επέκρινε τη Γερμανία για τη δικτατορία της στην Ευρώπη. Τα κοινά ευρωπαϊκά έργα δύσκολα θα υλοποιηθούν και η μέχρι πρότινος συνήθης συμφωνία μεταξύ των εταίρων είναι επίσης πιθανό να καταρρεύσει. Αυτό θα επιβάρυνε τη γαλλογερμανική φιλία.
6. Ευρώπη
Ο Μακρόν είναι φιλοευρωπαίος, υπολογίζει στην αύξηση της κυριαρχίας και της δύναμης της Ευρώπης. Με τον Μακρόν, η Ευρώπη θα συνεχίσει όπως πριν. Έργα όπως η κοινή άμυνα, τα ευρωπαϊκά οικονομικά έργα ή τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω στη συνέχεια της πρώτης θητείας. Ο Μακρόν παρουσιάστηκε ως ο υπερασπιστής ενός "σχεδίου προόδου, γαλλικού και ευρωπαϊκού ανοίγματος". Βασίζεται στην ευρωπαϊκή συμφωνία για το κλίμα Green Deal.
Σε αντίθεση με το 2017, η Λεπέν δεν διακηρύσσει πλέον την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ. Θα δημιουργηθεί μια Ευρώπη ελεύθερων εθνών με μεγαλύτερη κυριαρχία για τις επιμέρους χώρες της ΕΕ. Το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του δικαίου της ΕΕ. Πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την καθιέρωση "εθνικής προτεραιότητας" για την απασχόληση, τη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Η ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική αμφισβητείται. Η Λεπέν θέλει να πληρώνει λιγότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αμφισβητείται επίσης το Green Deal. Θα μπορούσε να μπλοκάρει ευρωπαϊκά σχέδια με ομοϊδεάτες από την Ουγγαρία και την Πολωνία.
7 . ΝΑΤΟ
Ο Μακρόν υποστηρίζει μια ισχυρή θέση της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας θα πρέπει να αυξηθεί σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, έναντι 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σήμερα. Είναι επίσης υπέρ μιας ισχυρής ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία, ωστόσο, δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστής του ΝΑΤΟ.
Η Λεπέν θέλει η Γαλλία να ανακτήσει τη δύναμή της - και σε στρατιωτική βάση. Θα γίνουν επενδύσεις στην άμυνα και θα εισαχθεί μια ανεξάρτητη διπλωματία. 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως πρόκειται να δαπανηθούν για την άμυνα μέχρι το 2027. Θέλει επίσης να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ. Η Γαλλία θα γίνει μια μεγάλη ισορροπημένη δύναμη μεταξύ των μεγάλων μπλοκ.
8. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο Πούτιν
Ο Μακρόν υπολογίζει σε διαπραγματεύσεις με όλους τους εταίρους. Αλλά δεν θέλει επίσης να σπάσει το νήμα των συνομιλιών με τον Πούτιν. Θέλει να αποφύγει πάση θυσία την κλιμάκωση, ακόμη και αν η Γαλλία οργανώνει παραδόσεις βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Ωστόσο, είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Υπό την ηγεσία της Λεπέν, το ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας θα απειληθεί πιθανώς. Η Λεπέν θαύμαζε πάντα τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο συνάντησε το 2017 κατά τη διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών. Αν και τώρα καταδίκασε την επίθεσή του, "πέρασε μια κόκκινη γραμμή". Είναι υπέρ μιας διπλωματικής λύσης και δεν θέλει να στείλει γαλλικά στρατεύματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, διότι αυτό θα μπορούσε να ανησυχήσει τη Ρωσία. Προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις θα επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των Γάλλων. Ο Πούτιν θα μπορούσε να γίνει και πάλι σημαντικός σύμμαχος για την Ευρώπη στο μέλλον, τόνισε. Υποστηρίζει "μια στρατηγική προσέγγιση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία" μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε η Ρωσία και η Κίνα να μην γίνουν σύμμαχοι.
9. Μετανάστευση και ασφάλεια
Ο Μακρόν θέλει να δημιουργήσει μια νέα συνοριακή αστυνομία. Οι μεταρρυθμίσεις Σένγκεν θα συνεχιστούν. Υπολογίζει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων Σένγκεν και στην κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ.
Η αστυνομική παρουσία θα αυξηθεί στη Γαλλία. Οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο θα απελαύνονται ταχύτερα.
Η Λεπέν σχεδιάζει να εισαγάγει ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που θα είναι διαθέσιμο μόνο στους αλλοδαπούς που έχουν εργαστεί στη Γαλλία για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Αυτό αποσκοπεί στην αποτροπή των μεταναστών που προσελκύονται από τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές της Γαλλίας. Η οικογενειακή επανένωση των αλλοδαπών πρόκειται να μειωθεί δραστικά. Οι αιτήσεις ασύλου δεν εξετάζονται στη Γαλλία αλλά στις χώρες καταγωγής από τις γαλλικές αρχές. Θα επανέλθουν οι έλεγχοι στα σύνορα. Οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν. Το σημερινό δικαίωμα γέννησης στη Γαλλία θα καταργηθεί. Τα ριζοσπαστικά τζαμιά θα κλείσουν. Η Λεπέν μιλάει επίσης δημόσια κατά των γυναικών με μανδύα. Δεν πρέπει πλέον να υπάρχει ζώνη ανομίας στη Γαλλία. Τονίζει: "Θα επαναφέρουμε τη Γαλλία στην τάξη".
10. Κλίμα
Ο Μακρόν έχει δεσμευτεί για 50% πυρηνική ενέργεια. Έξι νέοι πυρηνικοί σταθμοί EPR πρόκειται να κατασκευαστούν έως το 2050. Θα μπορούσαν να κατασκευαστούν άλλα οκτώ. Η διάρκεια ζωής των πυρηνικών σταθμών πρόκειται να επεκταθεί σε πάνω από 50 χρόνια. Αυτό γίνεται για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι γνώσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Επιπλέον, θα ενισχυθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα κατασκευαστούν 50 νέα αιολικά πάρκα στη θάλασσα μέχρι το 2050.
Η Λεπέν υποστηρίζει την 100% πυρηνική ενέργεια, επειδή αυτή ήταν πάντα η φθηνότερη εναλλακτική λύση για τους Γάλλους. Σε αντάλλαγμα, δεν επιθυμεί επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, επειδή υποτίθεται ότι είναι πολύ ακριβές. Θέλει ακόμη και να καταργήσει τα αιολικά πάρκα. Θέλει να κατασκευάσει συνολικά δέκα νέους EPR μέχρι το 2031 και άλλους δέκα μέχρι το 2036. Ο προβλεπόμενος χρόνος κατασκευής είναι πολύ σύντομος σε σύγκριση με τα τρέχοντα έργα κατασκευής EPR. Η διάρκεια ζωής των πυρηνικών σταθμών πρόκειται να αυξηθεί στα 60 χρόνια, το Fessenheim (που έκλεισε το 2020) θα μπορούσε να επιστρέψει στο δίκτυο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.