Μενού
  • Α-
  • Α+

Εγκλωβισμένοι στο δρακόντειο lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση βρίσκονται περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πολίτες στη Σαγκάη, καθώς οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, λόγω της απειλής του κορονοϊού ή κάποιου άλλου ιού, όπως φοβούνται ότι μπορεί να ισχύει αρκετοί επιστήμονες. Η κυβέρνηση δοκιμάζει τα όρια, την υπομονή και τις αντοχές των πολιτών για περίπου 40.000 ημερήσια κρούσματα (έχουν καταγραφεί περίπου 300.000 από τα τέλη Μαρτίου) από τις 28 Μαρτίου, όταν και ξεκίνησε επίσημα η εφαρμογή του lockdown στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. 

Διαβάστε ακόμη: Σαγκάη: Πληρώνουν Αφρικανούς να φτιάχνουν «βίντεο χαράς» για όσους βρίσκονται σε καραντίνα

Οι διαμαρτυρίες των εγκλωβισμένων για ελλείψεις σε τρόφιμα και μεγάλη οικονομική ζημιά πυκνώνουν και την ίδια ώρα, όσοι βγαίνουν θετικοί αλλά είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν οποιαδήποτε σύμπτωμα κορονοϊού, υποχρεούνται να περάσουν μία εβδομάδα σε ένα από τα κέντρα καραντίνας της πόλης. Η κοινωνία «βράζει» με καταγγελίες πως δεν υπάρχουν πλέον τρόφιμα και φάρμακα, στην πόλη των 25 εκατομμυρίων και την ίδια ώρα, εμφανή είναι τα σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Οι καθημερινές εικόνες που έρχονται από τη Σαγκάη σοκάρουν κυριολεκτικά και παράλληλα γεννούν ερωτήματα για το κατά πόσο πρόκειται μια απλή μετάλλαξη κορονοϊού ή εάν υπάρχει κάτι ύποπτο και σοβαρό πίσω από όλη αυτή την κατάσταση, κάτι που εξέφρασε ανοιχτά και ο καθηγητής του Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, λέγοντας: «Μήπως έχει γίνει κάτι στην Κίνα που δεν μας το λένε;». 

Τι λέει ο ΕΟΔΥ για το lockdown στη Σαγκάη και τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Στο μεταξύ, μετά τον παγκόσμιο συναγερμό που έχει ξεσπάσει για το «σκληρό» lockdown στη Σαγκάη, αλλά και για το κατά πόσο πίσω από τα σκληρά μέτρα κρύβεται κάτι άλλο, που ίσως αποκρύπτουν οι κινεζικές Αρχές, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει βρεθεί νέα μετάλλαξη του ιού!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2.H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων. Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

«Θα μπορούσαν να κρύβουν κάτι»

Τη δική τους εκτίμηση έκαναν γνωστή σήμερα ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Αρχικά, ο κ. Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε αρχικά τα τέσσερα στοιχεία που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για την Κίνα: «Το πρώτο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, η οποία είναι υπερμεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του οργανισμού μας. Επίσης, έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική και δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή. Και αυτή (σ.σ. η 5) είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα. Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών.

Τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA. Άρα, καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα. Καλό θα ήταν και η Ελλάδα να παρακολουθεί την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, οι οποίες είναι καινούριες παραλλαγές και έχουν εμφανιστεί στην Αφρική και ήδη έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη», σχολίασε επίσης ο κ. Τριανταφυλλίδης και πρόσθεσε: «Οταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί, τα φάρμακα που του δίνουν είναι τα παραδοσιακά της κινεζικής ιατρικής. Δυστυχώς, δηλαδή και η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιούν δεν είναι και η πιο κατάλληλη». 

Ο καθηγητής υπογράμμισε και ένα σημείο που του προκαλεί εντύπωση: «Θεωρητικά οι κινέζικες Αρχές θα μπορούσαν να κρύβουν κάτι, δηλαδή θα μπορούσαμε και να το περιμένουμε. Είχα πάντα αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πει αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός. Επίσης, μου κάνει εντύπωση να έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις θανάτους, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20».

«Το πιστεύουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε»

Την ίδια αμφιβολία εξέφρασε και η κ. Παγώνη: «Μηδέν κρούσματα δεν μπορείς να κάνεις με τέτοιον πληθυσμό, όσο και τέλειο να είναι το σύστημα. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά, που μας ανησυχούν όλους. Ακόμα και εμβόλια... εμείς ξέρουμε ότι εμβολιασμένοι περίπου στο 45-50% και αυτοί μιλάνε για 80%. Μας ανησυχεί γιατί υπάρχει και το σκεπτικό μήπως κρύβουν κάποια μετάλλαξη (…). Οι Κινέζοι γενικά στο θέμα το επιστημονικό που αφορά τη χώρα τους κρύβουν κάποια μυστικότητα και το έχετε δει τον τελευταίο καιρό. Προσωπικά δεν αποκλείω να κρύβουν κάτι. Το έχουμε πει από την αρχή και η επιστημονική κοινότητα το σκέφτεται. Όμως δεν μπορούμε να αποδείξουμε πράγματα και είναι μόνο στη σκέψη μας. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε τι συμβαίνει γιατί τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «τις μεταλλάξεις τις περιμένουμε, από την αρχή. Απλώς προσπαθούμε με τις μελέτες και τα δεδομένα να τις αντιμετωπίσουμε (…). Το καλύτερο θα ήταν ένα εμβόλιο που να καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις και γενικά όλους τους κοροναϊούς». 

Παυλάκης: «Εάν πέσει η Κίνα και η Ταϊβάν...»

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης για την έξαρση της πανδημίας στη Σαγκάη, ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως «στην Ελλάδα όπως και στην Κίνα, ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι. Ανεβαίνει το ποσοστό, γιατί η πανδημία που, πριν τις γιορτές, «χτυπούσε» τους νέους, τώρα τους πιο μεγάλους.

«Αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο «παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων», και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χονγκ Κονγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς. Εάν η Κίνα είχε μία καταστροφή όπως άλλες χώρες, θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Εάν πέσει η Κίνα και η Ταϊβάν, τότε θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση», συμπλήρωσε. «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Οι πολίτες έχουν τρία βασικά καθήκοντα: να μην μολυνθούν γιατί ο ιός είναι κακός, να εμβολιαστούν αλλά και να κάνουν τεστ πριν πάνε κάπου ή εάν επισκεφθούν ηλικιωμένους αλλά και πολύ κόσμο», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.