Μενού
  • Α-
  • Α+

Το lockdown στη Σαγκάη τους έχει κάνει να... σαλτάρουν και οι πολίτες της κινεζικής μεγαλούπολης αναζητούν τρόπους για να ξεφύγουν από τον καθημερινό εφιάλτη που έχει επιφέρει στις ζωές τους η επανεμφάνιση του κορονοϊού. Τελευταία, υπάρχει μία διαδικτυακή «μόδα», που θέλει να αποστέλλονται ευχές μέσω βίντεο, τα οποία τα στήνουν ειδικές ομάδες χορευτών και ηθοποιών, κυρίως από την Αφρική. Σ' αυτά τα βίντεο, ηθοποιοί και χορευτές μιλούν «σπαστά» τη γλώσσα του παραλήπτη του βίντεο, κρατούν πλακάτ γραμμένα επίσης στη γλώσσα του και στέλνουν ευχές για γενέθλια, για ανάρρωση κτλ.

Διαβάστε ακόμη: Azovstal: Πρώτα οι Ναζί, τώρα οι Ρώσοι - Το εμβληματικό εργοστάσιο στη Μαριούπολη που έγινε σύμβολο του αγώνα

Πλέον, οι δουλειές τους κάνουν θραύση στη Σαγκάη, καθώς οι κάτοικοι που έχουν παγιδευτεί στο lockdown για εβδομάδες λόγω covid ψάχνουν τρόπους να ξεφύγουν. Αναζητούν λοιπόν αυτά τα πρακτορεία για τη δημιουργία εξατομικευμένων βίντεο, κυρίως Αφρικανών ηθοποιών που χορεύουν και στέλνουν ευχές και... αναζωογονητικά μηνύματα στους γείτονές τους που είναι κλεισμένοι στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα!

Οι περισσότεροι από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης εξακολουθούν να βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown. Κάποιοι έχουν τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι για περισσότερο από ένα μήνα και το 24ωρο φαντάζει εφιάλτης. Στα βίντεο αυτά λοιπόν, παρουσιάζονται αλλοδαποί —οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αφρικανοί— να στέλνουν μηνύματα σε «σπαστά» κινεζικά ενώ εκτελούν απλούς χορούς και λέγοντας ότι ελπίζουν ότι το lockdown στη Σαγκάη θα τελειώσει σύντομα και οι ζωές των κατοίκων θα επανέλθουν στην κανονικότητα.

Οι χορευτές στα βίντεο κρατούν έναν μαυροπίνακα με κινέζικους χαρακτήρες για ονόματα συγκεκριμένων συγκροτημάτων κατοικιών και μηνύματα υποστήριξης. Οι ηθοποιοί ακολουθούν έναν Κινέζο που διαβάζει δυνατά τα μηνύματα υποστήριξης στα Μανδαρινικά. Τα βίντεο, αν και κοστίζουν εκατοντάδες γιουάν για μια διάρκεια περίπου 30 δευτερολέπτων, δεν πτοούν τους κατοίκους της Σαγκάης. Οι ξένοι ηθοποιοί θα τραγουδήσουν ή θα χορέψουν επίσης εάν οι πελάτες πληρώσουν επιπλέον χρέωση 100 έως 200 γιουάν (15,70 έως 31,40 δολάρια ΗΠΑ).

Κάποιοι Αφρικανοί άνδρες φαίνονται να κρατούν όπλα στα βίντεο, ποζάροντας σαν μισθοφόροι στρατιώτες. Άλλοι είναι ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές διαφόρων περιοχών της Αφρικής. Τα βίντεο κλιπ με ευχολόγια από αλλοδαπούς που στοχεύουν Κινέζους πελάτες είναι όλο και πιο δημοφιλή στην ηπειρωτική χώρα τα τελευταία χρόνια. Τα βίντεο παράγονται από Κινέζους ατζέντηδες στο εξωτερικό που προωθούν τα προϊόντα τους σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το Douyin και το WeChat απευθείας σε Κινέζους καταναλωτές.

Οι πελάτες της ηπειρωτικής χώρας προτιμούν αυτά τα βίντεο καθώς θεωρούνται εξωτικά και διασκεδαστικά. Τα σύντομα βίντεο κλιπ κοινοποιούνται συχνά ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί στην Κίνα αφιερώνουν σημαντικό χρόνο και ενέργεια για να ακολουθήσουν τις νέες τάσεις και να προσπαθήσουν να τις μιμηθούν.

Στο παρελθόν, αυτά τα βίντεο παραγγέλνονταν για γενέθλια. Πρόσφατα, οι κάτοικοι της Σαγκάης βρήκαν μια νέα χρήση των βίντεο, δημιουργώντας ειδικά προσαρμοσμένα μηνύματα ως τρόπο να τονώσουν το ηθικό τους και να εκτονώσουν την απογοήτευσή τους για τη ζωή στο lockdown.

«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα παρηγοριά και ενθάρρυνση», έγραψε ένας χρήστης στο Douyin. Η ξαφνική αύξηση της ζήτησης από τη Σαγκάη άφησε ορισμένους ατζέντηδες βιντεομηνυμάτων στο εξωτερικό να αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις παραγγελίες. Κάποιοι εργάζονται σε έως και 200 ​​βίντεο την ημέρα, είπαν οι μάνατζερ στο WeChat!

«Υπάρχει μια τόσο αξιοσημείωτη αύξηση παραγγελιών που πρέπει να βγάλω τα προϊόντα βίντεο από το ράφι. Δεν είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω περισσότερες παραγγελίες», έγραψε ένας εξ αυτών. «Φαίνεται ότι όλοι οι κάτοικοι της Σαγκάης προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μου», έγραψε ένας άλλος. «Μερικοί από τους Αφρικανούς χορευτές μου είναι αφυδατωμένοι από τον πολύ χορό»! «Η κοινότητα κοντά μας έχει φτιάξει ένα βίντεο με ευχές. Να παραγγείλουμε ένα;» έγραψε στην ομάδα συνομιλίας της γειτονιάς της μια κάτοικος που ζει στην περιοχή Baoshan στη βόρεια Σαγκάη. Η πρότασή της έχει υποστηριχθεί από πολλούς από τους γείτονές της. «Τέλος πάντων, είναι ένας τρόπος να προστατεύσουμε την τιμή της περιουσίας μας», πρόσθεσε η κάτοικος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.