Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Μποροντιάνκα, μία περιοχή του Κιέβου που ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς, άφησε πίσω της νεκρούς, κατεστραμμένα κτήρια και ζωές διαλυμένες στα ερείπια των σπιτιών. Ομως ακόμη και μέσα από τα συντρίμμια, μπορεί να βρεθεί κάτι που να γεννήσει ελπίδα. Και οι Ουκρανοί πολίτες που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν, να διαλύονται από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, έχουν ανάγκη από κάτι που θα μπορέσει να τους δώσει κουράγιο για τη συνέχεια. Ακόμη και αν αυτό είναι ένας κεραμικός, διακοσμητικός, κόκορας.

Διαβάστε ακόμη: Τελεσίγραφο των Ρώσων για παράδοση όπλων στη Μαριούπολη -«Θα σώσετε τις ζωές σας»

Ανάμεσα στα ερείπια που αντίκρισαν όλοι στη Μποροντιάνκα υπήρχε μια κουζίνα ενός κατεστραμμένου σπιτιού, που έστεκε απείραχτη από τον θάνατο και την καταστροφή που σκόρπισαν οι οβίδες. Τα ντουλάπια βρίσκονταν στον έναν και μοναδικό τοίχο που δεν είχε καταρρεύσει, ενώ ότι υπήρχε μέσα σε αυτά μέσα σε αυτά -πορσελάνινα πιάτα, γυαλικά, βαζάκια με μπαχαρικά- δεν είχε πάθει τίποτα. Ανάμεσά τους και ένας κεραμικός κόκορας, κατασκευασμένος από φημισμένους ουκρανούς καλλιτέχνες της δεκαετίας του 1960, που χρησίμευε ως θήκη για ποτά. Η εικόνα αυτής της ανέπαφης κουζίνας αλλά και του διακοσμητικού που έστεκε ακόμη πάνω στα ντουλάπια, δημιούργησε ένα νέο σύμβολο για την ανθεκτικότητα του λαού της χώρας.

Στις 14 Απριλίου, με την άδεια της ιδιοκτήτριας του διαμερίσματος, Nadiia Svatko, το ντουλάπι διαλύθηκε προσεκτικά και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Ανεξαρτησίας. «Ήταν σημαντικό να διατηρήσουμε κάθε λεπτομέρεια, μέχρι τις βίδες, στερεώνοντας το ντουλάπι στον τοίχο» ανέφερε οι υπεύθυνοι του Μουσείου. 

Η γύρω περιοχή, τα ερείπια και ο τοίχος με το ντουλάπι φωτογραφήθηκαν με drone για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου. Τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο και κατέγραψαν τη λεπτομερή θέση κάθε αντικειμένου ώστε στο μέλλον να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας χώρος πιστό αντίγραφο του συγκεκριμένου δωματίου μαζί με όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί.

Η Μποροντιάνκα μαζί με άλλες περιοχές του Κιέβου όπως το Ιρπίν, η Μπούτσα και Γκοστομέλ πέρασαν και πάλι στα χέρια των Ουκρανών πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Οι μαζικές δολοφονίες όμως αμάχων και οι θηριωδίες που έχουν καταγγελθεί τις έγραψαν μια για πάντα στη σύγχρονη ιστορία.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmaidanmuseum.org%2Fposts%2F2779493119024523&show_text=true&width=500
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.