Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Washington Post. «Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη ρηματική διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ.
Η Μόσχα βρίσκεται σε αναβρασμό ύστερα από το «χειρουργικό» χτύπημα των Ουκρανών στο πολεμικό πλοίο Moskva, το οποίο δέχτηκε πυραυλική επίθεση και βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα και «απάντησε» με καταιγισμό βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην ουκρανική επικράτεια. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν επιπλέον βοήθεια στους Ουκρανούς, σε ό,τι αφορά σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, η CIA διατείνεται ότι οι απανωτές ήττες με αποκορύφωμα το πλήγμα στο πολεμικό πλοίο Moskva που βομβαρδίστηκε από τους Ουκρανούς, ωθούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος.
«Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν και οι Ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος», είπε ο επικεφαλής της CIA, ο Ουίλιαμ Μπερνς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα.
Απειλές και σε Φινλανδία και Σουηδία
Οι απειλές της Ρωσίας ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων της, αλλά και κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που βρίσκονται σε συζητήσεις για να ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά τους, αλλά θα τις τοποθετήσει και στην «πρώτη γραμμή».
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στη Μόσχα, το ΝΑΤΟ απλώς θα θέσει τις σκανδιναβικές αυτές χώρες σαν προκάλυψή του. «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ικανή να ενισχύσει την εθνική τους ασφάλεια. Αυτομάτως θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ», είπε.
Αναλυτικά η απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα σε ερώτηση για τη Σουηδία και τη Φινλανδία: «Πράγματι, η συζήτηση γύρω από την πιθανή είσοδο των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ έχει γίνει πλέον πολύ πιο ενεργή. Είχε προηγηθεί τα τελευταία χρόνια μια στοχευμένη εκστρατεία εξωτερικών δυνάμεων για την προσέλκυση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο βορειοατλαντικό μπλοκ.
Δεν είναι μυστικό ότι τα εδάφη αυτών των χωρών έχουν από καιρό κατακτηθεί από το ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Το γιατί η συμμαχία το χρειάζεται αυτό είναι κατανοητό. Ο στόχος είναι να συνεχιστεί η οικοδόμηση του στρατιωτικού δυναμικού και η γεωγραφική επέκταση, να δημιουργηθεί ένα ακόμη μέτωπο για τις ρωσικές απειλές. Αλλά το γιατί οι Φινλανδοί και Σουηδοί γείτονές μας στην περιοχή της Βαλτικής μετατρέπονται σε ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ του μπλοκ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι ασαφές. Οι αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βόρεια Ευρώπη είναι προφανείς.
Επί δεκαετίες, η γραμμή εξωτερικής πολιτικής παρείχε ένα αξιόπιστο επίπεδο ασφάλειας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, λειτούργησε ως σταθερή βάση για την οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών και ισότιμων συνεργασιών μεταξύ των χωρών μας, ενισχύοντας τις εταιρικές σχέσεις στις οποίες ο ρόλος του στρατιωτικού παράγοντα έχει μηδενιστεί. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ικανή να ενισχύσει την εθνική τους ασφάλεια. Θα βρεθούν αυτομάτως στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνεπάγεται, στην πραγματικότητα, την παραίτηση από μέρος της κυριαρχίας στη διαμόρφωση των αποφάσεων στον τομέα της άμυνας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής. Είναι αλήθεια ότι αυτή η τάση εμφανίστηκε πολύ πριν από την τρέχουσα κατάσταση, όταν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που δεν ανήκουν στο μπλοκ, μετατράπηκαν σταδιακά σε ένα όργανο που ακολουθούσε πειθήνια τις καταστροφικές κατευθύνσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι απίθανο να συμβάλει στην ενίσχυση του διεθνούς κύρους της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες στην ιστορία τους υπήρξαν αρωγοί πολλών εποικοδομητικών, ενωτικών πρωτοβουλιών. Με την είσοδο στη συμμαχία, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι θα χάσουν αυτή την ευκαιρία.
Φυσικά, η επιλογή εναπόκειται στις αρχές της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Αλλά θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν τις συνέπειες ενός τέτοιου βήματος για τις διμερείς μας σχέσεις και για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στο σύνολό της, η οποία βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση κρίσης»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.