Οι άνευ προηγουμένου εικόνες από τη Σαγκάη εξακολουθούν να συγκλονίζουν ολόκληρο τον πλανήτη ο οποίος «μουδιασμένος» παρακολουθεί τις Αρχές της Κίνας να εφαρμόζουν ένα δυστοπικό lockdown κατά του κορονοϊού! «Ο χώρος βρωμάει ανθρώπινες ακαθαρσίες. Δεν τολμώ να πιω νερό για να μη χρειαστεί να πάω στην τουαλέτα. Ζούμε σαν τα ζώα» λέει η Λεόνα, μία από τους κατοίκους της Σαγκάης που βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ένα από τα κέντρα καραντίνας της μεγαλούπολης.
Κλεισμένος επί 25 ημέρες σε διαμέρισμα στη Σαγκάη με σύζυγο και παιδί 9 μηνών, ο καθηγητής ψηφιακής διοίκησης Γιώργος Καπογιάννης δηλώνει, όσο πιο ψύχραιμα γίνεται, ότι είναι άγνωστο μέχρι πότε θα ισχύει το lockdown που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. «Ξεκινήσαμε με αυτοαπομόνωση, μετά είχαμε έξοδος ανά 48ωρο. Είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε τέσσερις ημέρες για να προετοιμαστούμε πριν από το lockdown και να προμηθευτούμε τα αναγκαία αγαθά αφού έχουμε και παιδάκι μηνών», είπε ο κ. Καπογιάννης.
Διαβάστε ακόμη: Σαγκάη: «Μας επιτηρούν ρομπότ - Είμαι σε lockdown 25 ημέρες με παιδί 9 μηνών» λέει εγκλωβισμένος Ελληνας
«Οι κάτοικοι στην άλλη πλευρά του ποταμού δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού on line. Δωρεάν φαγητό, κυρίως λαχανικά και γάλα, δίνουν οι κινεζικές αρχές, αφήνοντας στην είσοδο του συγκροτήματος προμήθειες που απολυμαίνονται. «Μετά κατεβαίνω με γάντια και μάσκα και τα παραλαμβάνω», είπε ο Γιώργος Καπογιάννης.
Θανατώσεις κατοικίδιων ζώων, εγκλεισμοί πολιτών σε στρατόπεδα καραντίνας, διενέργεια rapid test ακόμα και με τη βία, ξύλο και συλλήψεις, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Πείνα και φόβος έχουν κυριεύσει τους πολίτες, καθώς τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι δυσεύρετα. Και όλα αυτά για το τίποτα... Χθες, Πέμπτη, καταγράφηκαν πάνω από 27.000 κρούσματα κορονοϊού.
Υπάρχει εξήγηση για αυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, υπάρχει. «Ο περισσότερος πληθυσμός είναι εμβολιασμένος με κινεζικά εμβόλια που έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα και διάρκεια απ’ ό,τι έχουν τα εμβόλια στη χώρα μας και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και δυτικές χώρες» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής που θέλει να εκμηδενίσει τον αριθμό των κρουσμάτων απέναντι στην Όμικρον με lockdown δε θα αποδώσει και γι’ αυτό δεν την έχει επιλέξει καμία άλλη χώρα».
Εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα τα πρώτα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα
Ο εγκλεισμός τόσων εργαζομένων στα σπίτια τους έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα! Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, του Bloomberg, του CNN και των Financial Times, ωστόσο, η Σαγκάη δεν είναι απλώς άλλη μία μεγάλη πόλη της Κίνας. Αντιθέτως, είναι το οικονομικό, επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της αχανούς αυτής χώρας που τροφοδοτεί ολόκληρη την υφήλιο με προϊόντα... Ως εκ τούτου, ό,τι συμβαίνει στη Σαγκάη δεν μένει εκεί.
Αυτό όλα δείχνουν πως έχει αρχίσει και φαίνεται και στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) κ. Βασίλη Κορκίδη, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των παραγγελιών φθάνουν ήδη έως και τις 14 ημέρες, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η κατάσταση εάν διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Κίνα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα από πλευράς καθυστερήσεων εντοπίζονται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης, καθώς και στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Αν και για την ώρα δεν τίθεται θέμα ελλείψεων, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί εάν διαρκέσει για πολύ ακόμη το lockdown στη Σαγκάη, με δεδομένο μάλιστα ότι – εξαιτίας των προηγούμενων διαταραχών αλλά και των πολύ μεγάλων ανατιμήσεων που είχαν καταγραφεί ήδη από πέρυσι – τα αποθέματα των περισσότερων επιχειρήσεων είναι χαμηλότερα. Λόγω της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραγγελιών ξενοδοχειακού εξοπλισμού μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα.
Να σημειωθεί πως η Σαγκάη έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ μεταξύ των κινεζικών πόλεων. Έχει, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια διεθνώς (το τρίτο μεγαλύτερο έπειτα από εκείνα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου). Ενώ παράλληλα ξεχωρίζει και ως ο πιο ελκυστικός προορισμός για τους ξένους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Κίνα. Το 3,8% του κινεζικού ΑΕΠ «οφείλεται» στη Σαγκάη, ενώ από εκεί περνάει και το διόλου ευκαταφρόνητο 10,4% των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.