Για χρήση βομβών φωσφόρου κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαναφέροντας τη συζήτηση για τα απαγορευμένα όπλα στα πεδία των επιχειρήσεων αλλά και κατά αμάχων. Οι βόμβες λευκού φωσφόρου περιλαμβάνονται στη λίστα των εμπρηστικών όπλων, η χρήση των οποίων απαγορεύεται όπου υπάρχει συγκέντρωση άμαχου πληθυσμού, βάσει του τρίτου πρωτοκόλλου της Σύμβασης του ΟΗΕ για ορισμένα Συμβατικά Οπλα, που υπογράφηκε στη Γενεύη το 1980. Πρόκειται για φοβερά όπλα, που έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό την εξαπόλυση πληγμάτων εναντίον εχθρικών χερσαίων δυνάμεων σε μεγάλες περιοχές. Η εισαγωγή των εμπρηστικών βομβών και βλημάτων τελειοποιήθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον λευκό φώσφορο να προκαλεί πύρινη κόλαση θανάτου 1.200 βαθμών Κελσίου.
Διαβάστε ακόμη: War Calendar: Τα εγκλήματα στη Μπούκα, οι εκκλήσεις της Ζελένσκα και ο ακάθεκτος Πούτιν
Τα πυρομαχικά, που μπορούν να φέρουν λευκό φώσφορο είναι βόμβες, πύραυλοι, βλήματα πυροβολικού, βλήματα όλμων ακόμα και χειροβομβίδες. Ειδικά για τις βόμβες η έκρηξη μπορεί να επιτευχθεί είτε σε κάποιο καθορισμένο ύψος από την επιφάνεια του εδάφους διασπείροντας τον φλεγόμενο φώσφορο σε μεγάλη έκταση είτε κατά την πρόσκρουση στο έδαφος. Ο τρόπος λειτουργίας των βομβών λευκού φωσφόρου είναι ίδιος με αυτόν των βομβών ναπάλμ πυροδοτώντας ένα σκηνικό φρίκης στην ατμόσφαιρα καθώς η καύση του οξυγόνου πολλαπλασιάζει τη φονική δράση της εμπρηστικής κρυσταλλικής ουσίας.
Βόμβες φωσφόρου: Προκαλεί εσωτερικά εγκαύματα
Οι άμαχοι ή το στρατιωτικό προσωπικό, που θα βρεθούν στη ζώνη ρίψης τέτοιων όπλων, σκεπάζοντας τα πάντα με φωτιά, θα υποστούν εκτεταμένα εγκαύματα αφού τα σωματίδια του φωσφόρου θα προσκολληθούν στο δέρμα απανθρακώνοντας τους ιστούς και προκαλώντας επώδυνο θάνατο. Επιπρόσθετα, η θανατηφόρα δράση ενισχύεται από την ιδιότητα του φωσφόρου όταν αναφλέγεται να ελευθερώνει ένα πυκνό, δηλητηριώδες νέφος, που προκαλεί και εσωτερικά εγκαύματα της αναπνευστικής οδού στα θύματα ή πνευμονικό οίδημα.
Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης σε έκταση αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων καθώς το εμπρηστικό κύμα των 1.200 βαθμών Κελσίου είναι ικανό να λιώσει οτιδήποτε βρεθεί στην καταστροφική διαδρομή του ακόμα και αν προστατεύεται από θωράκιση ή καταφύγιο ενώ οι συνθήκες ασφυξίας, που δημιουργούνται, είναι ασύμβατες με τη ζωή.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα φλεγόμενα σωματίδια του λευκού φωσφόρου όταν πέσουν στο ανθρώπινο σώμα δε σβήνουν ούτε με νερό ενώ ακόμα και αν σβήσουν μπορεί να αναφλεγούν ξανά καθώς το οξυγόνο είναι αυτό, που τα πυροδοτεί. Στην πραγματικότητα, εγκαύματα από λευκό φώσφορο σε επιφάνεια μικρότερη από το 10% του ανθρώπινου σώματος μπορούν να οδηγήσουν σε δεύτερο χρόνο στο θάνατο λόγω πρόκλησης βλαβών σε εσωτερικά όργανα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.