Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο στην Μπούκα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους. Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα δελτία ειδήσεων των ελληνικών καναλιών συγκλονίζουν, τη στιγμή που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τους Ρώσους πως ναρκοθετούν τις περιοχές μετά την αποχώρησή τους. 

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Μπούκα «απελευθερώθηκε» όμως η κωμόπολη έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις μάχες. Οι δημοσιογράφοι που πήγαν εκεί είδαν τεράστιες τρύπες, που προφανώς προκλήθηκαν από βλήματα, στα σπίτια και πολλά αυτοκίνητα, κατεστραμμένα ολοσχερώς. Τα 16 από τα πτώματα που βρέθηκαν σε έναν και μόνο τον δρόμο βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του. Τα τρία ήταν στη μέση του δρόμου και άλλο ένα στην αυλή ενός σπιτιού. Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος, δίπλα στον άνδρα που βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη με ένα κομμάτι άσπρο ύφασμα.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα γυρίζει η έγκυος ινφλουένσερ από το μαιευτήριο στη Μαριούπολη - Δεν μας βομβάρδισαν

Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι ήταν ξαπλωμένοι ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι τα πτώματα βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Κατηγορεί τους Ρώσους για ναρκοθετήσεις 

Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκοπίμως τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας από όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον 30 κωμοπόλεων και χωριών στην περιοχή του Κιέβου αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της γύρω από την πρωτεύουσα για να επικεντρωθεί στις μάχες στα ανατολικά.

«Στον βορρά της χώρας μας, οι εισβολείς φεύγουν. Αργά, αλλά αισθητά. Σε ορισμένες περιοχές τους διώχνουμε με μάχες. Αλλού, εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις θέσεις τους», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις. «Ναρκοθετούν όλα αυτά τα εδάφη. Τα σπίτια, τον εξοπλισμό, ακόμη και τα πτώματα», πρόσθεσε. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς και το Reuters δεν ήταν σε θέση να τους επιβεβαιώσει από άλλες, ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάλεσαν τους κατοίκους των περιοχών που μόλις απελευθερώθηκαν κοντά στο Κίεβο να είναι σε επαγρύπνηση γιατί, όπως λένε, βρέθηκαν πάνω από 1.500 εκρηκτικά μέσα σε μία ημέρα, σε έρευνες στο χωριό Ντμιτρίφκα, στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την αποναρκοθέτηση των περιοχών και συμβούλευσε τους κατοίκους που έφυγαν να μην επιστρέψουν τώρα. «Είναι ακόμη αδύνατον να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή», προειδοποίησε.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν παιδιά ως ασπίδες»

Την ίδια ώρα το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι απάγουν αμάχους και τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες ασπίδες» για να προστατεύσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, οι Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποιούν επίσης παιδιά ως ασπίδες. Τα προβλήματα για τον ουκρανικό λαό ωστόσο δεν τελειώνουν εκεί καθώς η ανθρωπιστική κρίση ολοένα και γιγαντώνεται σε πολιορκημένες περιοχές. Οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας υποφέρουν από λειψυδρία. Το Ντόνετσκ, η Μακεγιέφκα κι άλλες πόλεις που ελέγχονται από τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία παλεύουν με σοβαρές ελλείψεις νερού.

Οι υποδομές ύδρευσης έχουν βομβαρδιστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και ορισμένες περιοχές του Ντόνετσκ έχουν τρεχούμενο νερό μόνο για δύο ώρες κάθε δύο ημέρες. Κάτοικος της πόλης, είπε ότι οι ντόπιοι δεν είχαν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό για σχεδόν ένα μήνα και αντ' αυτού έπρεπε να αγοράσουν εμφιαλωμένο νερό «όποτε πρέπει να σταθούμε στην ουρά. Πέρασα μιάμιση ώρα σε μια ουρά πριν από μερικές μέρες - κατάφερα να αγοράσω μόνο τέσσερα μπουκάλια», είπε. Μερικοί κάτοικοι αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές για να φέρουν νερό, καθώς οι τιμές συνεχώς αυξάνονται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.