Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη αναφορικά με το φυσικό αέριο, καθώς η νέα... στροφή που έκανε την Πέμπτη (31/3) ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δίνοντας ξανά τελεσίγραφο στη Δύση για την αγορά σε ρούβλια και όχι σε ευρώ και σε δολάρια, είναι ικανή να επηρεάσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράφοντας διάταγμα απείλησε να «κλείσει» ο διακόπτης σε περίπτωση που οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες. Το Κρεμλίνο είχε... προειδοποιήσει ότι εφόσον παραβιαστεί ο βασικός όρος της αξιοπιστίας των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρώπης και των αντίστοιχων κυβερνήσεων σε συναλλαγματικά αποθέματα, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η πώληση του φυσικού αερίου.
Και ενώ 24 ώρες πριν η Μόσχα άφηνε περιθώρια «χαλάρωσης» των απαιτήσεών της και μάλιστα υπήρξαν συζητήσεις του ίδιου του Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, σήμερα με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές!
Διαβάστε ακόμη: War Calendar: Ο «μαύρος» Απρίλιος για το φυσικό αέριο και τα στρατεύματα στη Λετονία
Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι η αυριανή ημερομηνία θα ισχύσει, καθώς, όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ του Open «...υποτίθεται ότι έχει δοθεί μία προθεσμία από τον πρόεδρο Πούτιν για να συζητηθούν τα τεχνικά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών. Το διάταγμα στην πραγματικότητα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα Gazprombank, η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει το φυσικό αέριο. Το βέβαιο είναι πως οι επόμενες ώρες και μέρες θα φέρουν δραματικές εξελίξεις στο θέμα της ενεργειακής κρίσης», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός.
Η πρώτη σκληρή απάντηση της Δύσης από τη Γερμανία
Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απαίτηση του Κρεμλίνου οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια να γίνονται στο εξής σε ρούβλια και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ζήτησε δε για μία ακόμη φορά από τη Μόσχα άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια και έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι η εξάρτηση τόσο των χωρών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκαν αν είναι απαίσιο το συναίσθημα να εξαρτάται κανείς από το ρωσικό αέριο, απάντησαν «ναι». Ο Γερμανός καγκελάριος εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα του πιθανότατα θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τον λιγνίτη έως το τέλος του έτους, αλλά για το αέριο απαιτείται, παραδέχτηκε, περισσότερος χρόνος.
Τα τέσσερα «δυνατά χαρτιά» στα οποία ποντάρει ο Πούτιν
Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία αναλύει τα τέσσερα δυνατά «χαρτιά» στα οποία ποντάρει ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή στρατηγικής που αποφάσισε, έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια: «Αν δεν γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία, δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», τόνισε ο Πούτιν.
Πλέον, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τίθεται ζήτημα «πολιτικής απόφασης», καθώς μέσα σε ένα μικρό χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί από τη Μόσχα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού, η Δύση καλείται να πάρει μια σχεδόν κοινή απόφαση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν τις προμήθειες αερίου, βρίσκοντας εναλλακτικούς παρόχους.
Τα τέσσερα στοιχεία στα οποία φαίνεται ότι ποντάρει ο Ρώσος πρόεδρος για να στηρίξει την οικονομία του και ταυτόχρονα να «στριμώξει» τους Ευρωπαίους και να τους αναγκάσει να υποχωρήσουν είναι τα παρακάτω:
#1 Δεν... καταγράφεται η επιβάρυνση
Από τα ταμεία των αγοραστών - Γερμανίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Ολλανδίας Γαλλίας και άλλων - θα συνεχίσουν να βγαίνουν ακριβώς τα ίδια ποσά που προβλέπονται από τα συμβόλαια τα οποία ήδη ισχύουν. Και μάλιστα, στα νομίσματα που αναφέρονται σε αυτά - ευρώ, δολάρια, στερλίνες, ελβετικά φράγκα κ.λπ. Έτσι, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανενός είδους παραβίαση των όρων και δεν θα επιβαρυνθούν σε καμία περίπτωση οι προϋπολογισμοί των Ευρωπαίων, επιχειρώντας να απαντήσει προκαταβολικά στις κατηγορίες των Ευρωπαίων.
#2 Ο ρόλος της GazpromBank που έμεινε εκτός κυρώσεων
Ρόλο - κλειδί στο σχέδιο θα έχει ένας «ειδικός λογαριασμός» που θα πρέπει να ανοιχτεί από τους αγοραστές του ρωσικού αερίου στην GazpromBank - τη θυγατρική του ενεργειακού ομίλου, η οποία (σκοπίμως) έχει μείνει εκτός των κυρώσεων. Θα είναι, μάλιστα, ένας λογαριασμός ο οποίος έχει διπλή «όψη»: Στη μία θα μεταφέρονται οι πληρωμές σε «σκληρό νόμισμα», ενώ στην άλλη θα μετατρέπονται αυτομάτως σε ρούβλια. Το ποσό που θα προκύπτει θα πιστώνεται στον «ειδικό λογαριασμό» του αγοραστή και αυτός, στη συνέχεια, θα κάνει την τελική πληρωμή, με μεταφορά στον αντίστοιχο λογαριασμό του πωλητή. Με άλλα λόγια, τους διαμηνύει πως η «βρώμικη δουλειά» μπορεί να γίνει γρήγορα και αθόρυβα.
#3 Η τονωτική «ένεση» στο ρούβλι
Η όλη διαδικασία θα αποτελέσει σημαντική τονωτική ένεση για το ρούβλι, το οποίο δέχεται σοβαρές πιέσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Εφόσον θα υπάρχει διαρκής και μεγάλη ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα από τα αντίστοιχα «σκληρά», για τους επόμενους μήνες, η ισοτιμία του θα ενισχυθεί περαιτέρω στις διεθνείς αγορές. Και αυτό, σε συνδυασμό με τα capital controls που έχουν ήδη επιβληθεί και άλλα μέτρα (όπως η μαζική αγορά χρυσού από την κεντρική τράπεζα), θα ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, θα θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και θα στηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ρώσων.
#4 Ο λογαριασμός στα... νοικοκυριά
Ποια θα είναι όμως η εξέλιξη σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι αρνηθούν; Τότε ο Πούτιν είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα, με την καταγγελία των συμβολαίων και τη διακοπή της ροής του αερίου, εκτιμώντας ότι αυτοί θα πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος. Η Ρωσία είναι ήδη βέβαιο ότι θα γνωρίσει βαθιά ύφεση φέτος και με την κίνηση αυτή θα προκαλέσει ένα μεγάλο σοκ στις οικονομίες της Γερμανίας και άλλων χωρών. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα κληθούν να αιτιολογήσουν πειστικά την ενδεχόμενη άρνησή τους, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίες στο τέλος θα... πληρώσουν τον λογαριασμό των επιβαρύνσεων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.