Ο ΟΗΕ εκτίμησε πως χιλιάδες είναι οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη. Οι Αρχές της πόλης κάνουν λόγο για 5.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί. Το γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά», πάντως «κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά έπεσε σε «τοίχο». Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως «για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα»! Και όλα αυτά σε μια πόλη που σύμφωνα με τον δήμαρχό της δήλωσε πως από βρίσκεται από τη Δευτέρα «στα χέρια των κατακτητών» μετά από εβδομάδες πολιορκίας.
Διαβάστε ακόμη: Πούτιν σε Μακρόν: Να καταθέσουν τα όπλα οι Ουκρανοί για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη
Όπως είναι εύκολα κατανοητό ο ρωσικός στρατός δείχνει μια ιδιαίτερη εμμονή στη συγκεκριμένη πόλη κάτι που έχει κάνει πολλούς αναλυτές να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Γιατί η μαρτυρική Μαριούπολη έχει στρατηγική σημασία
Το ότι ο Πούτιν επιμένει τόσο πολύ στη συγκεκριμένη πόλη δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πριν από μερικές ημέρες το BBC ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ο Ρώσος πρόεδρος έχει ρίξει εκεί το μεγαλύτερο βάρος της επίθεσής του. Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο Ενημέρωσης, υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι για τους οποίους η κατάληψη της Μαριούπολης, που αποτελεί και λιμάνι στρατηγικής σημασίας, θα ήταν μεγάλη νίκη για τη Ρωσία.
1. Εξασφάλιση χερσαίας γέφυρας μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς
Από γεωγραφικής άποψης, η πόλη της Μαριούπολης καταλαμβάνει μόνο μια μικρή περιοχή στον χάρτη, αλλά κατά τ' άλλα είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας. «Όταν οι Ρώσοι αισθανθούν ότι ολοκλήρωσαν επιτυχώς αυτή τη μάχη, θα έχουν ολοκληρώσει μια χερσαία γέφυρα από τη Ρωσία στην Κριμαία και θα το δουν αυτό ως μια μεγάλη στρατηγική επιτυχία», εξήγησε στο BBC ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την κατάληψη της Μαριούπολης, η Ρωσία θα ανακτούσε τον πλήρη έλεγχο στο 80% της ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας αποκόπτοντας το θαλάσσιο εμπόριο και απομονώνοντάς την περαιτέρω από τον κόσμο.
2. Στραγγαλισμός της οικονομίας της Ουκρανίας
Η Μαριούπολη υπήρξε από καιρό ένα στρατηγικά σημαντικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, μέρος της Μαύρης Θάλασσας. Με τις σημαντικές θέσεις ελλιμενισμού του, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας και φιλοξενεί ένα σημαντικό εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα. Η πόλη είναι βασικός εξαγωγικός κόμβος για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας που προορίζονται για πελάτες στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Επομένως, η απώλεια της Μαριούπολης είναι σημαντικό πλήγμα για ό,τι έχει απομείνει από την οικονομία της Ουκρανίας.
3. Ευκαιρία για προπαγάνδα από την πλευρά της Ρωσίας
Η Μαριούπολη φιλοξενεί μια ουκρανική μονάδα πολιτοφυλακής που ονομάζεται Τάγμα Αζόφ, που πήρε το όνομά της από τη Θάλασσα του Αζόφ που συνδέει τη Μαριούπολη με την υπόλοιπη Μαύρη Θάλασσα. Το Τάγμα του Αζόφ περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων νεοναζί. Με βάση την προπαγάνδα του Πούτιν στην οποία στήριξε τα όσα είπε για να δικαιολογήσει τον πόλεμο, η κατάληψη της Μαριούπολης, ουσιαστικά, είναι η απόδειξη πως γίνεται προσπάθεια για «να απαλλάξουν τον γείτονά τους από τους νεοναζί».
4. Μεγάλη τόνωση του ηθικού
Η κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία και σε ότι αφορά το ηθικό. Επιτρέπει στο Κρεμλίνο να δείξει στους Ρώσους πολίτες - μέσω των κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης - ότι η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της και σημειώνει πρόοδο. Για τον Πούτιν αυτό είναι ένα προσωπικό στοίχημα. Θεωρεί ότι η ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας ανήκει σε κάτι που ονομάζεται Novorossiya (Νέα Ρωσία) - ρωσικά εδάφη που χρονολογούνται από την αυτοκρατορία του 18ου αιώνα. Ο Πούτιν θέλει να αναβιώσει αυτή την ιδέα, «σώζοντας τους Ρώσους από την τυραννία μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.