Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες ώρες από τις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για πρόοδο των διαπραγματεύσεων με φόντο την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και η Δύση ήδη εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τον ρόλο και τη στάση της Ρωσίας, τονίζοντας πως η Ιστορία έχει δείξει ότι οι υποσχέσεις του Κρεμλίνου συχνά δεν υλοποιούνται.
Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη διεθνή αισιοδοξία που επικρατεί, και στις αγορές, για πρόοδο στην εξεύρεση λύσης ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, θέτοντας εν αμφιβόλω «τη σοβαρότητα» της Μόσχας. Σημειώνεται ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «θα περικόψει δραστικά τη στρατιωτική της δραστηριότητα» που επικεντρώνεται στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ, ενώ πηγές ανέφεραν στους Financial Times ότι η Ρωσία ακυρώνει τα σχέδιά της για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα 5 αιτήματα του Κιέβου στη Μόσχα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Τουρκία
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει σημάδια «πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία, προσθέτοντας δηκτικά ότι «...υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέει η Ρωσία και αυτού που κάνει - και οι ΗΠΑ επικεντρώνονται σε αυτό που κάνει». O Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η δήλωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο θα μπορούσε να είναι «...ένα μέσο με το οποίο η Ρωσία για άλλη μια φορά προσπαθεί να εξαπατήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν κάνει αυτό που κάνει». Ο Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία «να τερματίσει την επιθετικότητα τώρα, να σταματήσει να επιτίθεται, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες».
Μόσχα: Συνεχίζεται η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία και... απειλεί το ΝΑΤΟ
Λίγη ώρα μετά τις αναφορές του Μπλίνκεν περί... αναξιόπιστης Ρωσίας, ήρθε μια «ανάλογη απάντηση» από τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού σε περίπτωση παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ. Ο Σοϊγκού προειδοποίησε ότι «η Μόσχα θα αντιδράσει επαρκώς» εάν εφαρμοστούν τα σχέδια ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ να προμηθεύουν μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
«Ακολουθούμε τις δηλώσεις των ηγετών μεμονωμένων χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με την πρόθεσή τους να προμηθεύσουν (μαχητικά) αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Εάν εφαρμοστούν, θα αντιδράσουμε επαρκώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σοϊγκού σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
«Πάμε στην απελευθέρωση του Ντονμπάς»
«Η Ρωσία πέτυχε τους κύριους στόχους της για το πρώτο στάδιο της ''ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης'' στην Ουκρανία» δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας. «Το δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου, την απελευθέρωση του Ντονμπάς» δήλωσε ο Σοϊγκού σε συνάντηση με ανώτερους διοικητές στη Μόσχα.
Είπε ακόμη ότι ο στρατός της Ουκρανίας υπέστη σημαντικές απώλειες, ενώ η Ρωσία είχε αεροπορική υπεροχή, καταστρέφοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας. Πρόσθεσε ότι 123 από τα 152 μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανίας καταστράφηκαν, καθώς και 77 από τα 149 ελικόπτερα και 152 από τα 180 συστήματα αεράμυνας μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις της έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Επικρίνοντας τη Δύση για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο Σοϊγκού είπε ότι «η ανεξέλεγκτη διανομή όπλων στον πληθυσμό και στους μισθοφόρους επιδεινώνει την κατάσταση και στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους ίδιους τους Ευρωπαίους».
Και η Αγκυρα βλέπει... σημαντική πρόοδο
Αξίζει να αναφερθεί πως νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε εκφράσει την πλήρη αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, λέγοντας πως είναι η πιο σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις μέχρι σήμερα. Μιλώντας από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Αγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.
Συμπλήρωσε ότι τα «...πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια. Εξάλλου, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των πλευρών δεν θα συνεχίσουν αύριο.
Νωρίτερα το Κίεβο είχε προτείνει την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν Ουκρανοί διαπραγματευτές. Από την πλευρά τους Ρώσοι διαπραγματευτές ανακοίνωσαν ότι η Μόσχα περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανο-ρωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματικό, τον οποίο επικαλείται το CNN: «Μεγάλες φάλαγγες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού μετακινούνται στη Λευκορωσία από την Ουκρανία».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.