Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα μάτια όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στην αυριανή (29/3) τέταρτη δια ζώσης συνάντηση των δύο πλευρών στην Τουρκία, όπου όλες οι πλευρές φαίνεται να διατηρούν χαμηλές προσδοκίες εν όψει της διαπραγμάτευσης. Το βέβαιο είναι πως οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα τεθούν ξανά πρόσωπο με πρόσωπο σε ειρηνευτικές συνομιλίες μετά από διάστημα δύο και πλέον εβδομάδων.
Από την πλευρά του Κρεμλίνου τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά... ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει ιδιαίτερα διατεθειμένος για «συμβιβασμούς» για να τεθεί τέλος στην «στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί. Με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι ξεκίνησε η δεύτερη φάση των επιχειρήσεων, το διπλωματικό επίπεδο δεν μοιάζει να έχει ιδιαίτερο υπόβαθρο. Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος εάν οι Ουκρανοί δεν προετοιμαστούν σωστά για τη διαπραγμάτευση. Από την πλευρά μας δεν θα δημοσιοποιήσουμε λεπτομέρειες των συνομιλιών μας».
Διαβάστε ακόμη: War Calendar Podcast: Το δημοψήφισμα στην Ουκρανία και η απαγόρευση του συμβόλου «Ζ»
Στο ίδιο μοτίβο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε: «Θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό να βρεθούν οι δύο πρόεδροι τη δεδομένη χρονική στιγμή και να ανταλλάξουν απόψεις απλά για το τι θέλει ο καθένας από την πλευρά του».
Τι δίνει ο Ζελένσκι και τι ζητάει...
Αντίθετα, στο Κίεβο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίζεται έτοιμος να βάλει νερό στο κρασί του ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία, ζητώντας άμεσα την κατάπαυση του πυρός και τη λήξη του πολέμου. Οι Ουκρανοί δείχνουν να έχουν προετοιμάσει μια πιο διαλλακτική στάση ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία, κάνοντας πίσω στο ζήτημα του Ντονμπάς, την αναγνώριση δηλαδή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Τις τελευταίες ώρες ο Ζελένσκι δείχνει να έχει αποδεχτεί την απώλεια εδαφών και μοιάζει έτοιμος να... θυσιάσει την αρχική του δέσμευση για την διατήρηση της ουκρανικής γης. «Εχω επίγνωση ότι είναι αδύνατον να διατηρήσουμε όλα τα εδάφη στα οποία έχει εισβάλει η Ρωσία. Εάν το κάναμε δια της βίας αυτό θα ισοδυναμούσε σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Τι λέει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Ζελένσκι για τις διαπραγματεύσεις; «Τι ζήτησε η Μόσχα και γιατί ξεκίνησε τον πόλεμο; Ζήτησε καθεστώς αποπυρηνικοποίησης του κράτους μας. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτό. Αλλά ζητάμε εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα». Την ίδια ώρα, ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Ουκρανικής κυβέρνησης δηλώνει πως από την πλευρά της είναι εντελώς αντίθετη με την παραχώρηση οποιασδήποτε εδαφικής έκτασης στη Ρωσία.
Η δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς και το δημοσίευμα των Times
Από την άλλη, μόνο καλός οιωνός δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι κάποιοι από τους διαπραγματευτές κατέληξαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως αυτά που παρουσίασε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Ρομάν Αμπράμοβιτς, αλλά και κάποιοι Ουκρανοί που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός. Αυτό ισχυρίζεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, λέγοντας πως οι διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του θέματος.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων τόπων διαπραγμάτευσης, καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα δέρματος στα πρόσωπα και στα χέρια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες. Οι ίδιοι φέρεται να κατηγόρησαν τη Μόσχα, η οποία -όπως είπαν- ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι δεν είναι σαφές ποιος έχει βάλει στο στόχαστρο την διαπραγματευτική ομάδα.
Πάντως, ενδεικτικό του... εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί με διαμεσολαβητή τον Ρώσο μεγιστάνα, είναι ότι την περασμένη Τετάρτη είχε συνάντηση στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κομίζοντας χειρόγραφο σημείωμα από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπωςς αποκάλυψαν οι Times. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Ρώσος κροίσος ταξίδεψε στη Μόσχα με ένα από τα ιδιωτικά του αεροσκάφη από την Κωνσταντινούπολη. Το σημείωμα του Ουκρανού Προέδρου που παρέδωσε στον Ρώσο Πρόεδρο περιείχε μια σύνοψη των όρων που θα αποδεχόταν το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου. Η αρχική απάντηση του Πούτιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν ξεκάθαρα αρνητική: «Πες του ότι θα τους συντρίψω».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.