Νεος κύκλος διαπραγματεύσεων -ο 4ος δια ζώσης- ανοίγει τη Δευτέρα (28/3) στην Αττάλεια της Τουρκίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το βρετανικό SkyNews, επικαλούμενο δηλώσεις του Ουκρανού διαπραγματευτή, Ντέιβιντ Αραχαμία. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στο ρεπορτάζ, οι διπλωματικές επαφές θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη (30/3).
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο «μέτωπο» για τη Μόσχα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Ανησυχία Δένδια
Μετά την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία περιέγραψε τις προηγούμενες συνομιλίες με της Ρωσία ως «πολύ δύσκολες». Ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή, κερδισμένη φαίνεται να βγαίνει η Τουρκία, που από την πρώτη στιγμή, πρότεινε δια στόματος τόσο του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο, εννοώντας μία συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μάλιστα, σε ομιλία του στη διεθνή πλατφόρμα διαλόγου που λαμβάνει χώρα στη Ντόχα του Κατάρ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, τόνισε πως η «μεσολαβητική» στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός: «Η ηγετική διπλωματία θα είναι το κλειδί για τον τερματισμό αυτού του πολέμου. Οι Ουκρανοί θα πρέπει να υποστηριχθούν για να αμυνθούν. Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι πρέπει να μιλήσουμε στη Ρωσία. Όποιες ανησυχίες ασφάλειας και αν είχε η Ρωσία για να εισέλθει σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει να ακουστούν», τόνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν.
Οι... απαράβατοι όροι του Πούτιν
Από την πλευρά της Μόσχας έχει γίνει ξεκάθαρο σε κάθε επίπεδο, πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει τέσσερις απαράβατους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι επανέλαβε πως οι τέσσερις αυτοί όροι είναι οι εξής:
- Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
- Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
- Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
- Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανία
Από την πλευρά της Ουκρανίας, αυτό που έχει διαρρεύσει είναι πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία θα ζητήσει από τη μια άμεση κατάπαυση του πυρός και από την άλλη την απόσυρση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας.
«Θέλουν να μας κάνουν Βόρεια και Νότια Κορέα»
Την ίδια ώρα, η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, για να δημιουργήσει μια περιοχή ελεγχόμενη από τη Μόσχα, αφού απέτυχε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών. Ο Κίριλο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν με «ανταρτοπόλεμο» τα εδάφη που έχασαν από τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ενώ πρόσθεσε πως οι άμαχοι της Μαριούπουλης μπορούν να εκκενώσουν την πόλη με ιδιωτικά οχήματα.
ΟΗΕ: 1.119 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία
Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.
Περί τα 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο, συγκαταλέγονται στους νεκρούς, ανέφεραν τα Ηνωμένα Εθνη σε ανακοίνωσή τους που αφορά την περίοδο από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης Μαρτίου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.