Μήνυμα στις χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους στην Ουκρανία έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ εμφανώς εκνευρισμένος αναρωτήθηκε αν φοβούνται τη Ρωσία. Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.
Διαβάστε ακόμη: Τζο Μπάιντεν: Ετοιμάζει πρόταση για αύξηση των φόρων στους δισεκατομμυριούχους
Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Χάρκοβo και Λβιβ
Πεδίο σφοδρών βομβαρδισμών έγινε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας το Χάρκοβο, όπου αργά χθες το βράδυ, ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα πυρηνικό ερευνητικό κέντρο. Σε ανάρτησή του στο twitter, το ουκρανικό κοινοβούλιο, αναφέρει ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης.
Νωρίτερα χθες, στην πόλη Λβιβ, βομβαρδίστηκαν μία αποθήκη καυσίμων και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές οτι καταρρίφθηκε χθες το βράδυ ρωσικος πυραυλος στο Βολίν, βορεια της Λβιβ, ενώ αποθήκες πετρελαίου χτυπήθηκαν και στο Ρίβνεο.
«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα.
«Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», ανέφερε. Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν «πέσει» η Ουκρανία. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει το αίτημά του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι θα προκαλούσε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.
Νωρίτερα χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη δεν είχαν σταλεί στην Ουκρανία. «Το τίμημα της αναβλητικότητας σχετικά με τα αεροσκάφη είναι χιλιάδες ζωές Ουκρανών», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με ενημέρωση από την ουκρανική προεδρία. Σημείωσε ότι η Πολωνία και οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει αμφότερες την ετοιμότητά τους για να λάβουν τη σχετική απόφαση.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η Ουάσινγκτον είχε απορρίψει την αιφνιδιαστική πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά MiG-29 σε αμερικανική βάση της Γερμανίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.
Ομιλία στα μέλη της Βουλής των Ελλήνων θα εκφωνήσει μέσω τηλεδιάσκεψης εντός της ερχόμενης εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη) ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του σε πολυάριθμα νομοθετικά σώματα του κόσμου στην προσπάθειά του να διασφαλίσει περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία. Στις 10 ομιλίες που έχει απευθύνει μέχρι στιγμής ο Ουκρανός ηγέτης σε διάφορα κοινοβούλια ανά τον κόσμο έχει καλέσει τα ακροατήριά του να αυξήσουν την οικονομική και στρατιωτική πίεση κατά της Ρωσίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, μάλιστα, εντάσσει στον λόγο του στοιχεία από την ιστορία των λαών όπου απευθύνεται, επιχειρώντας να προκαλέσει μεγαλύτερες ταυτίσεις με το δράμα του ουκρανικού λαού. Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι και στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου θα κάνει νύξεις στην ιστορία του ελληνικού έθνους και τους αγώνες του για ελευθερία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.