Αφόρητες και άκρως επικίνδυνες παραμένουν οι συνθήκες επιβίωσης για τους εγκλωβισμένους κατοίκους της Μαριούπολης με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για αριθμό άνω των 100.000 αμάχων, η διαφυγή των οποίων συνεχίζεται μετ' εμποδίων, αφού οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν τηρούνται. Οι τελευταίες ημέρες αποτελούν συνώνυμο της φρίκης για τους αμάχους, καθώς αναγκάζονται να ζουν σε ένα απέραντο «νεκροταφείο» πλάι σε πτώματα συμπολιτών τους! Η κατάσταση βρίσκεται στο σημείο «μηδέν» την ώρα που η πόλη σφυροκοπείται και οι οδομαχίες στη Μαριούπολη συνεχίζονται αδιάκοπα για 26 ολόκληρες ημέρες. Οσοι κάτοικοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα καταφύγια, χωρίς νερό, ρεύμα, αλλά και χωρίς τρόφιμα πλέον.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ο Μπάιντεν
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη δημοτική αρχή της πόλης, το βράδυ του Σαββάτου, Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν μέσα σε νοσοκομείο της Μαριούπολης και απομάκρυναν δια της βίας νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και κατοίκους που είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια. Οπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι, πρόκειται για περίπου 700 άτομα και κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή πού ακριβώς οδηγήθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και εάν βρίσκονται ζωντανοί υπό αιχμαλωσία.
Διπλωματική προσπάθεια στην Οδησσό
Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες που έρχονται και από την Οδησσό αναφέρουν πώς βρίσκεται σε εξέλιξη μία διπλωματική προσπάθεια σε ανώτατο επίπεδο για να υλοποιηθεί μία μαζική απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επικοινωνία που είχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον επικεφαλής του Τάγματος Αζόφ, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί τρόποι για να «ξεμπλοκάρουν» οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Είναι ενδεικτικό ότι οι άμαχοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν, αφού όσες φορές το προσπάθησαν βρέθηκαν μέσω διασταυρούμενων πυρών και η ανθρωπιστική διάδρομοι, οι οποίοι ήταν γνωστοί από το προηγούμενο βράδυ, το επόμενοι πρωί ήταν κλειστοί.
Ρωσικά πυρά εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο
Στο μεταξύ, ρωσικές δυνάμεις φέρονται να βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο, ανέφερε το ουκρανικό κοινοβούλιο σε ένα tweet που ανήρτησε σήμερα. «Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», λέει η ανάρτηση, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.
Εγκλωβισμένα παιδιά στο Τσερνίχιβ
Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ανησυχία για χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- και στην πόλη Τσερνίχιβ που βρίσκεται στα βόρεια του Κιέβου. Η ανησυχία εντείνεται καθώς οι άμαχοι εγκλωβίστηκαν μετά την κατεδάφιση μίας γέφυρας από τα ρωσικά στρατεύματα. Η συγκεκριμένη γέφυρα εξασφάλιζε την επικοινωνία της πόλης με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Από την πλευρά του ο βοηθός του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας έκανε μία ανάρτηση στα social media λέγοντας πως «νιώθουμε αποτροπιασμό για την καταστροφή στην πόλη Τσερνίχιβ. Μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ουκρανίας βιώνει ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν υπάρχει ρεύμα, φυσικό αέριο, νερό, φαγητό. Ο κόσμος κάνει τεράστιες ουρές για να προμηθευτεί τα βασικά είδη. Ουρές και για εκκένωση. Η πόλη χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Τρόφιμα, φάρμακα, γεννήτριες».
Σύμφωνα με την Λουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, ο πληθυσμός της πόλης μετατράπηκε σε όμηρους από τις ρωσικές δυνάμεις που έκοψαν τις κύριες οδούς για ανθρωπιστική βοήθεια. «Σήμερα το Τσερνίχιβ παραμένει εντελώς αποκομμένο από την πρωτεύουσα. Οι κατακτητές βομβάρδισαν τη γέφυρα του ποταμού Ντέσνα, μέσω της οποίας μεταφερόταν η ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη και γινόταν η απομάκρυνση των αμάχων», τόνισε η Ντενίσοβα.
«Η πόλη δεν έχει ρεύμα, νερό, θέρμανση και σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο, οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι κατακτητές συντάσσουν λίστες αμάχων για την «εκκένωση» στο Lgov (περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας). Οι ρατσιστές, αποκόπτοντας το Τσερνίχιβ από την πρωτεύουσα, μετέτρεψαν τους κατοίκους του σε ομήρους», επεσήμανε ακόμη. Το Τσερνίχιβ που ο πληθυσμός του είναι 290.000 άνθρωποι βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία εδώ και 12 μέρες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.