Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία κατά κάποιο τρόπο... περίεργη ανακοίνωση προχώρησε την Παρασκευή (25/3) η Ρωσία, καθώς για πρώτη φορά μετά από τις 2 Μαρτίου, έδωσε επίσημες πληροφορίες τόσο για το στρατηγικό της σχέδιο αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και αριθμό νεκρών, κάτι που μέχρι τώρα απέφευγε με αποτέλεσμα η ενημέρωση να έρχεται από τους Ουκρανούς. Ετσι, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησης» (σ.σ. όπως την αποκαλεί) έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της και ότι πλέον θα επικεντρωθεί στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία -ενδεχομένως- περιορίζει τους στόχους της, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Διαβάστε ακόμη: 25η Μαρτίου: Ουκρανοί πρόσφυγες με την ελληνική σημαία στην παρέλαση της Πάτρας

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζουν η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουγκάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντόνετσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς. «Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου.

«Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι που καθιστά εφικτό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Το Κρεμλίνο παραδέχτηκε τον θάνατο 1.351 στρατιωτών στην Ουκρανία 

Στο μεταξύ, η Ρωσία παραδέχθηκε έπειτα από περίπου 23 μέρες, τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία: «Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 1.351 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και 3.852 έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας Σεργκέι Ρουντσκόι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός της Μόσχας, γυρίζει πίσω στις 2 Μαρτίου και έκανε λόγο για 498 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Το Κίεβο, από την πλευρά του, κάνει λόγο για πολύ βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αναφέροντας πως ο αριθμός των νεκρών Ρώσων στρατιωτών έχει ξεπεράσει τις 15.000.

Ο Ρουντσκόι χαρακτήρισε, εξάλλου, «μεγάλο σφάλμα» την προμήθεια όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες: «Αυτό παρατείνει τη σύρραξη, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν θα επηρεάσει καθόλου το αποτέλεσμα της επιχείρησης». Επίσης, συμπλήρωσε πως η Ρωσία «θα απαντήσει ανάλογα», εάν το ΝΑΤΟ εφαρμόσει μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο ζητά, ανεπιτυχώς, εδώ και εβδομάδες.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει υποδεχθεί 419.736 πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία, από την έναρξη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Μιχαΐλ Μιζίντσεφ, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Αμυνας της Ρωσίας, που έκανε δηλώσεις στην ίδια συνέντευξη τύπου. «Ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να διεξάγει αυτήν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου όλοι οι στόχοι επιτευχθούν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Νεκρός ένας ακόμη Ρώσος στρατηγός 

Εξάλλου, το Κίεβο επιβεβαίωσε σήμερα ότι σκότωσε σε μάχες έναν ακόμη Ρώσο στρατηγό, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Ολέκσι Αρέστοβιτς. «Τα στρατεύματά μας (…) σκότωσαν τον διοικητή του 49ου στρατού της νότιας περιφέρειας της Ρωσίας, τον στρατηγό Ιάκοφ Ρεζάντσεφ, σε έναν βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Τσορνομπάιφκα», που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), δήλωσε ο Αρέστοβιτς σε ένα μήνυμα μέσω βίντεο. Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει έως τώρα τον θάνατο στην Ουκρανία του στρατηγού Αντρέι Σουκοβέτσκι, αναπληρωτή διοικητή του 41ου στρατού, που είχε υπηρετήσει στη Συρία το 2018-2019. Όμως, ένας ακόμη Ρώσος στρατηγός, ο Βιτάλι Γκερασίμοφ έχει σκοτωθεί επίσης στη μάχη, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Ένας ακόμη στρατηγός με δύο αστέρια σκοτώθηκε σήμερα από τη ρωσική πλευρά, είναι ο δεύτερος σε 12 ημέρες» είχε δηλώσει στις 8 Μαρτίου στο CNN ο εν αποστρατεία Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ, αποκαλύπτοντας πως ο ρωσικός στρατός διαπράττει «επαναλαμβανόμενα λάθη» και «επικοινωνεί μέσω μη κρυπτογραφημένων μέσων».

Πούτιν: «Η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων τα έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ. «Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό χιλίων ετών, τον λαό μας», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, με προσωπικότητες του πολιτισμού, αναφερόμενος στην ακύρωση εκδηλώσεων με επίκεντρο Ρώσους δημιουργούς σε ορισμένες δυτικές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

«Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουν τους Ρώσους συγγραφείς και τα βιβλία», συμπλήρωσε ο Πούτιν. Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους συνέκρινε την ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων με το κάψιμο των βιβλίων που οργάνωναν οι ναζιστές. «Την τελευταία φορά, ήταν οι ναζί στη Γερμανία, πριν από περίπου 90 χρόνια, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μια τέτοια εκστρατεία καταστροφής ενός ανεπιθύμητου πολιτισμού. Θυμόμαστε καλά τις εικόνες των βιβλίων να καίγονται σε δημόσιες πλατείες», σημείωσε.

«Οποιες κι αν είναι οι συνθήκες δεν θα χρησιμοποιήσουμε χημικά» λέει ο Λευκός Οίκος

Παρά τη ρωσική απειλή για χρήση χημικών εφόσον το Κρεμλίνο «αισθανθεί» ότι η απειλείται η χώρα, οι ΗΠΑ απάντησαν δεν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα όποιες συνθήκες κι αν συντρέχουν», δηλαδή ακόμη κι αν η Ρωσία κάνει χρήση αυτών στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, από το Air Force One.

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους, προειδοποίησε, εντούτοις, ότι η Μόσχα θα πληρώσει «ένα πολύ υψηλό αντίτιμο», στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, αποσαφηνίζοντας τις δηλώσεις μία ημέρα πριν του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που υποσχέθηκε μια «απάντηση» σε ένα τέτοιο σενάριο, όμως παραμένοντας ασαφής σχετικά με τη «φύση» μιας τέτοιας απάντησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.