Στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν από την αρχή ήταν η διάλυση του ΝΑΤΟ, καθώς θα προτιμούσε να αντιμετωπίζει 30 ξεχωριστές χώρες ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η ενότητα της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του G7, της ΕΕ είναι το πλέον σημαντικό για να σταματήσουμε «αυτόν τον άνθρωπο, που στη χώρα μου πιστεύουμε ότι ήδη έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου» τόνισε.
Κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συνεχάρη αρχικά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επανεκλογή του. Το πιο σημαντικό πράγμα για τη Δύση είναι η ενότητα, τόνισε. Όπως σημείωσε, στις συναντήσεις του με το Ρώσο πρόεδρο του έγινε σαφές ότι οι προθέσεις του δεν ήταν καλόπιστες. Κύριος στόχος του, συνέχισε, είναι να καταδείξει ότι οι δημοκρατίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν στον 21ο αιώνα, επειδή οι εξελίξεις κινούνται ταχύτατα και οι δημοκρατίες απαιτούν συναινέσεις, και ότι τα αυταρχικά καθεστώτα θα επικρατήσουν. «Από την αρχή λοιπόν ο στόχος μου ήταν η δόμηση πλήρους ενότητας μεταξύ των μεγάλων δημοκρατιών του κόσμου. Για το λόγο αυτό ζήτησα να συγκληθεί η Σύνοδος ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα σήμερα» σημείωσε. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι θα συζητήσουν για την Κίνα με τους ηγέτες της ΕΕ.
Ετοιμάζει την απάντησή της η Ουάσινγκτον αν ο Πούτιν «ξεφύγει»
Ο Λευκός Οίκος έχει συγκροτήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να σχεδιάσει πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής -χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά- στην εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εγείρει την προοπτική χρήσης πυρηνικών όπλων καθώς αγωνίζεται να καταβάλει την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, τον οποίο η ρωσική κυβέρνηση αποκαλεί «ειδική επιχείρηση». Αυτήν την εβδομάδα, το Κρεμλίνο είπε ότι τέτοια όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «υπαρξιακής απειλής».
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα είναι ψευδείς, λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα μπορεί να καταφύγει στη χρήση τους. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν. «Θα απαντούσαμε, θα απαντούσαμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έστειλε εσωτερικό υπόμνημα στις υπηρεσίες στις 28 Φεβρουαρίου για τη συγκρότηση μιας ομάδας στρατηγικής για να εξετάσει τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Μια δεύτερη ομάδα, γνωστή εσωτερικά ως «Tiger Team», εξετάζει πώς θα μοιάζουν οι επόμενοι τρεις μήνες.
Η ομάδα στρατηγικής εργάζεται «για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των κινδύνων, ενώ εξετάζει πώς να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Οι ομάδες κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία, στόχευση των κομβόι ασφαλείας των ΗΠΑ, διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμω, συνεχιζόμενη απάντηση στην αυξανόμενη προσφυγική κρίση, είπε ο αξιωματούχος.
Οι ομάδες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, είπε ο αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος δεν προέβη σε εικασίες για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει απάντηση. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στο CNN ότι εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν τα ενδεχόμενα. «Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία. Εάν αυτό συνέβαινε, θα υπήρχε σημαντική απάντηση», τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη διεθνή κοινότητα, είπε ο Κίρμπι.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για τις δικές της ενέργειες κατηγορώντας την Ουκρανία και τους συμμάχους της για χρήση χημικών όπλων. Απηχώντας Αμερικανούς αξιωματούχους, είπε ότι οι κατηγορίες αποτελούν πρόσχημα για τη Ρωσία να κάνει το ίδιο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.