Βρίσκεται ο πλανήτης πιο κοντά από ποτέ στο ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου; Όσο και αν οι πιο ψύχραιμοι το διαψεύδουν, προσπαθώντας πρωτίστως να «ξορκίσουν» το κακό, οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο σενάριο ολοένα και πληθαίνουν. Τελευταίο παράδειγμα; Ο Λευκός Οίκος, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, συγκέντρωσε υπό άκρα μυστικότητα μια ομάδα αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας για να σκιαγραφήσει σενάρια για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν - απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου στα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία ή αποφασισμένος να προειδοποιήσει τη Δύση προκειμένου να μην επέμβει στον πόλεμο - εξαπολύσει επιθέσεις με χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα!
Η «Ομάδα Τίγρης», όπως είναι γνωστή, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, εξετάζει επίσης το πώς θα απαντήσει η Δύση σε περίπτωση που ο Πούτιν φτάσει στο έδαφος του ΝΑΤΟ για να επιτεθεί σε νηοπομπές που φέρνουν όπλα και βοήθεια στην Ουκρανία! Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαδικασία, τα μέλη της Ομάδας συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα, σε απόρρητες συνεδρίες.
Διαβάστε ακόμη: Επιστρέφει ο «εφιάλτης» των χημικών όπλων – Πώς το παράδειγμα της Συρίας μπορεί να αιματοκυλήσει την Ουκρανία
Η Ομάδα εξετάζει επίσης τις πιθανές απαντήσεις σε περίπτωση που η Ρωσία επιδιώξει να επεκτείνει τον πόλεμο σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας, και πώς θα προετοιμαστούν οι ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες που θα φτάσουν στα σύνορα τους σε κλίμακα που δεν έχει προηγούμενο εδώ και δεκαετίες.
Όλα αυτά τα σενάρια που εξετάζει η «Ομάδα Τίγρης» αναμένεται να είναι κεντρικά ζητήματα και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην οποία θα δώσει το παρών ο Τζο Μπάιντεν. Οι ηγέτες, όπως σημειώνουν οι New York Times, θα συναντηθούν για πρώτη φορά - κεκλεισμένων των θυρών, με τα τα κινητά τους τηλέφωνα και τους βοηθούς τους εκτός αίθουσας – μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία!
Μόλις πριν από ένα μήνα, σημειώνει η εφημερίδα, τέτοια σενάρια έμοιαζαν πιο θεωρητικά. Σήμερα, όμως, από τον Λευκό Οίκο μέχρι τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ υπάρχει η πεποίθηση πως η Ρωσία μπορεί να στραφεί στα πιο ισχυρά όπλα του οπλοστασίου της προκειμένου να διασωθεί από ένα στρατιωτικό αδιέξοδο.
Τι είναι η «Ομάδα Τίγρης» και ποιες οι εκτιμήσεις της
Η «Ομάδα Τίγρης» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής. Δεν ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια τέτοια ειδική ομάδα. Ένας «προάγγελός» της λειτουργούσε επί μήνες, στα παρασκήνια, για να προετοιμάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αυτή η ομάδα ήταν που έπαιξε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του πακέτου των σκληρών κυρώσεων, της συγκέντρωσης στρατευμάτων στις χώρες του ΝΑΤΟ και τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού, που εκμεταλλεύτηκε τις ρωσικές αδυναμίες. Όπως αναφέρουν οι New York Times αυτές ήταν υποθέσεις που η Ευρώπη είχε να αντιμετωπίσει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου όταν το ΝΑΤΟ είχε λιγότερες χώρες και υπήρχε ανησυχία για μια σοβιετική επίθεση που θα είχε σαν στόχο τη Γερμανία.
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που εξετάζει η «Ομάδα Τίγρης» είναι η κόκκινη γραμμή η παραβίαση της οποίας θα μπορούσε να ωθήσει το ΝΑΤΟ να στείλει στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι είναι εξαιρετικά απρόθυμος να κάνει κάτι τέτοιο φοβούμενος ότι η άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να την βγάλει εκτός ελέγχου. «Αυτός θα είναι ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος», σημείωσε πρόσφατα.
Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην Ομάδα πιστεύουν ότι οι πιθανότητες ο Πούτιν να καταφύγει στην πυροδότηση ενός πυρηνικού όπλου είναι μικρές. Ωστόσο, η διαρκώς αυξανόμενη ρητορική από την πλευρά της Μόσχας πως έχει έτοιμο το οπλοστάσιό της και ότι θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως απάντηση σε οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ως «υπαρξιακή απειλή», έχει θέσει την Ουάσιγκτον σε εγρήγορση. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε, σύμφωνα πάντα με τους NYT ότι οποιαδήποτε χρήση μιας «μικρής» τακτικής πυρηνικής βόμβας από τη Ρωσία - ακόμη και εντός της Ουκρανίας και όχι προς ένα μέλος του ΝΑΤΟ - θα σήμαινε πως πλέον η παραμονή των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ εκτός πολέμου, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.