Μενού
  • Α-
  • Α+

Οχι μόνο παίρνουν σοβαρά την πυρηνική απειλή, που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πριν εισβάλει στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί αλλά έχουν προετοιμαστεί για πυρηνικό πόλεμο μικρής κλίμακας στην Ευρώπη. Η τοποθέτηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος έκανε λόγο για ανησυχία από την απειλητική ρωσική ρητορική, που αναπαράγεται σε κάθε ευκαιρία από τους υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους με τελευταίο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κινείται στον άξονα της πυρηνικής στρατηγικής της Ουάσινγκτον, όπως αυτή έχει αναθεωρηθεί από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2018. 

Ηδη από την περίοδο εκείνη το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιφερειακές επιδιώξεις του Ρώσου προέδρου εφιστώντας την προσοχή στα τακτικά πυρηνικά όπλα της Μόσχας και υποδεικνύοντας την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος ως το απαραίτητο βήμα αποτροπής στους σχεδιασμούς της Ρωσίας επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στο στόχαστρο των Αμερικανών επιτελών βρίσκεται η ανάπτυξη ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, που μπορούν να φέρουν συμβατικές αλλά και πυρηνικές κεφαλές. Πρόκειται για τους πυραύλους, που εκτοξεύουν αυτή τη στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον στόχων στην ουκρανική επικράτεια. Δεδομένου, όπως αποδεικνύεται, ότι οι Αμερικανοί έχουν «διαβάσει» μέχρι στιγμής πολύ καλά τον Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με τις κινήσεις του στην Ουκρανία, τα όσα προβλέπει και έχει δρομολογήσει η «Nuclear Posture Review» των ΗΠΑ αποκτούν εξαιρετική σημασία υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το δόγμα της Ρωσίας για την επίτευξη των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της περιλαμβάνει τη δυνητική στρατιωτική χρήση των πυρηνικών όπλων. Η Ουάσινγκτον έχει τη θέση ότι η Μόσχα εκτιμά λανθασμένα πως η απειλή της πυρηνικής κλιμάκωσης ή η πραγματική πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων θα χρησιμεύσει στην «αποκλιμάκωση» μιας σύγκρουσης με όρους ευνοϊκούς για τη ρωσική πλευρά. Αντιθέτως, αυτές οι «λανθασμένες», κατά τους Αμερικανούς, αντιλήψεις αυξάνουν την προοπτική για επικίνδυνο λάθος υπολογισμό και κλιμάκωση. 

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας έχει εστιάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στον ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό του «σοβιετικού» πυρηνικού οπλοστασίου αλλά και στην ανάπτυξη νέων πυρηνικών κεφαλών και εκτοξευτών καθώς και στην εξέλιξη δύο νέων συστημάτων διηπειρωτικής εμβέλειας και μίας πυρηνικής τορπίλης μεγάλου βεληνεκούς. Οι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμούν ως κρίσιμο παράγοντα την επιλογή της Ρωσίας να αναπτύξει συμβατικά πυραυλικά συστήματα με δυνατότητα να φέρουν πυρηνική κεφαλή, που δεν υπόκεινται στη συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων

Αλλωστε, την τελευταία δεκαετία η Ουάσιγκτον είναι πεπεισμένη ότι η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει το ρόλο των πυρηνικών στη στρατηγική ασφάλειας της, αντιλαμβανόμενη τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως τα κύρια εμπόδια για την  υλοποίηση των αποσταθεροποιητικών γεωπολιτικών στόχων της σε Ευρώπη και Ασία. Στο πλαίσιο αυτό, ως πιο ανησυχητική εξέλιξη θεωρείται η ένταξη στη ρωσική στρατηγική της απειλής περιορισμένης πυρηνικής κλιμάκωσης. Για το λόγο αυτό, η αμερικανική πολιτική επικεντρώνεται στο να δώσει στη Μόσχα να καταλάβει ότι στην περίπτωση, που προχωρήσει σε πυρηνικό χτύπημα, όσο περιορισμένο και εάν είναι αυτό, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα. 

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, η Ρωσία εκσυγχρονίζει ένα ενεργό απόθεμα έως και 2.000 μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, που μπορούν να εκτοξευτούν από συστήματα εδάφους, αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια. Πρόκειται για πυραύλους αέρος-εδάφους, βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, βόμβες βαρύτητας, αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους και τορπίλες. Με βάση τη θέση του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, η πεποίθηση της Ρωσίας ότι η περιορισμένη πρώτη χρήση πυρηνικών με όπλα μικρής ισχύος μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα βασίζεται ακριβώς στο ότι διαθέτει το μεγαλύτερο μη στρατηγικό πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. 

Στις παραπάνω συνθήκες, που έχουν υπαγορευτεί από τους πυρηνικούς σχεδιασμούς της Ρωσίας, οι ΗΠΑ οφείλουν να απαντήσουν, όπως περιγράφεται στην αναθεωρημένη στρατηγική τους, με ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος, που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της αξιόπιστης αποτροπής κατά της περιφερειακής επιθετικότητας. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται ότι θα αδρανοποιηθεί το πλεονέκτημα, που θεωρεί ότι έχει η Μόσχα σε πολεμικές επιχειρήσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους καθιστώντας τελικά λιγότερο πιθανή τη χρήση πυρηνικών όπλων, που θα οδηγούσε σε γενικευμένο πυρηνικό πόλεμο. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ εξέλιξαν ήδη το αεροσκάφος F-35 ώστε να φέρει πυρηνική βόμβα προσδίδοντας στο δυτικό οπλοστάσιο δυνατότητες εκτέλεσης πυρηνικής επίθεσης με χαρακτηριστικά stealth. Επιπλέον, για να μην υπάρχει η παραμικρή ψευδαίσθηση στη Μόσχα ότι υφίσταται κενό στις περιφερειακές ικανότητες αποτροπής των ΗΠΑ το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει προχωρήσει στην τροποποίηση ενός αριθμού υφιστάμενων βαλλιστικών πυραύλων, που εκτοξεύονται από υποβρύχια, ώστε να φέρουν πυρηνικές κεφαλές μικρής ισχύος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.