Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μας φέρνει συνεχώς μπροστά σε νέα δεδομένα που αφορούν τους Ρώσους ολιγάρχες. Μια τελευταία έρευνα του Guardian αποκαλύπτει πως περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων - συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών offshore, γιοτ, ιδιωτικών αεροσκαφών και πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο, την Τοσκάνη και τη Γαλλική Ριβιέρα - συνδέονται με 35 ολιγάρχες και Ρώσους αξιωματούχους που φέρονται να έχουν στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα στοιχεία της περιουσίας των Ρώσων ολιγαρχών ανακάλυψε ένας ανιχνευτής. Το «Russian asset tracker» (ανιχνευτής ρωσικών περιουσιακών στοιχείων), είναι η πιο ολοκληρωμένη δημόσια βάση δεδομένων περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών μέχρι σήμερα», σύμφωνα με το Έργο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (ΟCCRP), ένα μη κερδοσκοπικό δίκτυο, που συνεργάστηκε με ξένα ΜΜΕ για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων.
Διαβάστε ακόμη: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δυσκολευόταν να μιλήσει - Η εξήγησή του για το κρύο στην Τουρκία
Το project είναι ιδέα του Guardian, της Süddeutsche Zeitung, του Organized Crime and Corruption Reporting Project και άλλων ειδησεογραφικών οργανώσεων. Η αρχική έρευνα επικεντρώνεται σε 35 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος παραμένει στη φυλακή, κατονομάστηκαν το 2021 ως φερόμενοι συνεργάτες του Ρώσου προέδρου.
Ποια άτομα έχουν «ανιχνευτεί»
Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει ήδη ζητήσει από τις δυτικές κυβερνήσεις να επιβληθούν κυρώσεις κατά των ονομάτων που είναι στη «μαύρη λίστα» του. Όλοι εκτός από δύο έχουν πλέον μπει στη «λίστα» των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου ή του Καναδά. Στα ονόματα συμπεριλαμβάνονται τέσσερις από τους πλουσιότερους ολιγάρχες, αλλά και επικεφαλής κρατικών εταιρειών, επιφανείς δημοσιογράφοι, ανώτατοι αξιωματούχοι υπηρεσιών κατασκοπίας, πολιτικοί σύμβουλοι και τοπικοί κυβερνήτες.
Οι τέσσερις κορυφαίες προσωπικότητες στη λίστα του Ναβάλνι
O «ανιχνευτής» εντόπισε ακίνητα ή οικόπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο - συνολικής αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων - που συνδέονται μέσω εταιρειών ή συγγενών με τέσσερις κορυφαίες προσωπικότητες στη λίστα του Ναβάλνι: Ρομάν Αμπράμοβιτς, Alisher Usmanov, Oleg Deripaska και Igor Shuvalov.
Μερικά από τα περιουσιακά στοιχεία του ιχνηλάτη είναι δημόσια και βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έπαυλη του Deripaska στο κέντρο του Λονδίνου, η οποία καταλήφθηκε από καταληψίες την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τα σούπερ γιοτ Dilbar, Lena και Amore Vero, που συνδέονται με τους ολιγάρχες Usmanov, Gennady Timchenko και Igor Sechin αντίστοιχα.
Η «ανίχνευση» εκτός Ηνωμένου Βασιλείου
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της Τσέλσι, έχει συνολικά περιουσία που φτάνει τα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός Ρωσίας, τα περιουσιακά του στοιχεία αγγίζουν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού κατέχει παραθαλάσσιο κτήμα στη Γαλλική Ριβιέρα, ένα ιδιωτικό τζετ Bombardier και αρκετά ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα.
Ο Oleg Deripaska, ο οποίος φέρεται να είναι ο αγαπημένος βιομήχανος του Πούτιν, φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ανιχνευτή να κατέχει 26 περιουσιακά στοιχεία εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα ξενοδοχείο στις αυστριακές Άλπεις, μετοχές, ένα σούπερ γιοτ κι ένα πλοίο 60 μέτρων με ελικοδρόμιο, επαύλεις στο Παρίσι, την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη αλλά και τέσσερις βίλες στη Σαρδηνία.
Ο Igor Shuvalov, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν πρόεδρος της κρατικής εταιρείας ανάπτυξης κατέχει δύο ιδιωτικά τζετ που σχετίζονται, τρεις επαύλεις συνολικής αξίας περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αυστρία, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εταιρείες ακινήτων που συνδέονται με τις οικογένειες των Nikolay Tokarev, του προέδρου της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας αγωγών «Transneft», καθώς και του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι εταιρείες του Nikolay Tokarev φαίνεται να διαθέτουν πολυτελή ακίνητα στο νησί της Κροατίας Lošinj, ενώ στην εταιρεία του Πεσκόφ ανήκει ένα πανάκριβο διαμέρισμα στο Παρίσι με θέμα τον Σηκουάνα.
Οι Αμπράμοβιτς,Tokarev, Πεσκόφ και Shuvalov δεν έχουν απαντήσει ακόμη σε αιτήματα για σχόλια. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Deripaska, δήλωσε: «Δεν είναι σαφές πως η δημοσίευση αυτού του είδους "απογραφής περιουσιακών στοιχείων" μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Εκτός, φυσικά, αν με τον όρο "δημόσιο συμφέρον" εννοείτε την ενθάρρυνση των καταληψιών να καταλάβουν ιδιωτική περιουσία, όπως έκαναν με ένα σπίτι στο Λονδίνο που ανήκει σε συγγενείς του κ. Deripaska».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.