Το μέτωπο της Μαριούπολης έχει πάνω του στραμμένα όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης, καθώς 300.000 και πλέον κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς φαγητό, νερό, ηλεκτρισμό και θέρμανση. Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι ζητούν παράδοση άνευ όρων για την πόλη λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας, ωστόσο, η Μαριούπολη είναι αυτή που κρατά το ηθικό εκατομμυρίων Ουκρανών ακμαίο και δεν πρόκειται να πέσει στα χέρια των Ρώσων, εκτός κι αν την ισοπεδώσουν ολοκληρωτικά...
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα (22/3) ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων. «Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ και παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων.
Μαριούπολη: 300.000 άνθρωποι χωρίς νερό και «οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν ποτέ»
Ενας Ουκρανός βουλευτής με καταγωγή από τη Μαριούπολη είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να λιμοκτονήσει την πολιορκημένη πόλη. Ο Ντμίτρο Γκουρίν, βουλευτής του Κιέβου, είπε ότι τα πάτρια εδάφη του καταστράφηκαν από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου και χιλιάδες πολίτες στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζουν να ζουν χωρίς νερό, θέρμανση και ηλεκτρισμό. «Είναι δύσκολο να δεις ότι όλα όσα ήξερα έχουν καταστραφεί, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, η γειτονιά μου, τα πάντα. Ολα τα χρόνια του παρελθόντος μου έχουν καταστραφεί. Είναι απλώς το συναίσθημά μου και θα το συνηθίσω, αλλά για τους 300.000 ανθρώπους που ζουν ακόμα στη Μαριούπολη είναι πολύ πιο σημαντικό. Ζουν χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό, νερό και είναι μεσαιωνικές συνθήκες και οι βομβαρδισμοί και οι πυροβολισμοί στη Μαριούπολη δεν σταματούν ποτέ».
«Οι Ουκρανοί κερδίζουν τον πόλεμο, ας τους δώσουμε ώθηση»
Την ίδια ώρα, εντυπωσιακή είναι αν μη τι άλλο η ανάλυση του Ελιοτ Κοέν πρώην συμβούλου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και καθηγητή στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. «Η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο» και η Δύση πρέπει τώρα να «συνασπιστεί», λέει ο καθηγητής.
«Τα στοιχεία ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο είναι άφθονα», γράφει στο The Atlantic και υποστηρίζει ότι πολλοί κορυφαίοι αναλυτές στη Δύση ήταν απρόθυμοι να το αναγνωρίσουν, αλλά επισημαίνει την απουσία ρωσικής προόδου στην πρώτη γραμμή και την αποτυχία σχεδόν όλων των αεροπορικών επιθέσεών της. Υπερτονίζει εξάλλου τις καθημερινές ρωσικές απώλειες στο μέτωπο. Προτείνει ότι η απάντηση σε αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να είναι οι δυτικές δυνάμεις να παράσχουν στην Ουκρανία ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη, ενώ η χώρα φαίνεται να έχει το πάνω χέρι. «Οι Ουκρανοί κάνουν το κομμάτι τους», γράφει. «Τώρα είναι η ώρα να τους οπλίσουμε στο πεδίο και με την επείγουσα ανάγκη». Και καταλήγει: «Όσο για το τέλος του παιχνιδιού, θα πρέπει να καθοδηγείται από την κατανόηση ότι ο Πούτιν είναι πράγματι πολύ κακός άνθρωπος, αλλά όχι ντροπαλός. Ο τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος με τον ελάχιστο ανθρώπινο πόνο είναι να συνεργαστούμε».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.