Η Ουκρανία «δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας» για «να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έναν περιφερειακό, δημόσιο ιστότοπο. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους», είπε στον ιστότοπο Suspilne, ο οποίος δημοσιεύει και ένα βίντεο αυτής της συνέντευξης. Μιλώντας όμως στο δίκτυο EBU, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να εναπόκειται στην κρίση του ουκρανικού λαού η απόφαση για οποιονδήποτε συμβιβασμό, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση. Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.
«"Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο": δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα», ανέφερε νωρίτερα ο Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός είναι ενωμένος». Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εδώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.
«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε. Ο Ζελένσκι πρόκειται αύριο, Τρίτη, να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στο κοινοβούλιο της Ιταλίας. Έχει ήδη μιλήσει με τον ίδιο τρόπο στα κοινοβουλευτικά σώματα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ. Την Τετάρτη, θα είναι η σειρά της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
«Να σταματήσει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε νωρίτερα σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεο του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι'αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Το μήνυμά του αυτό προς την ΕΕ συμπίπτει με τη διεξαγωγή σήμερα συνόδου στις Βρυξέλλες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ για να εξετάσουν πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει την επιβολή κυρώσεων σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της Ρωσίας.
«Παρακαλώ μην είσαστε χορηγοί των πολεμικών όπλων αυτής της χώρας, της Ρωσίας», σημείωσε ο Ζελένσκι, προτού απευθυνθεί ευθέως στους Γερμανούς: «Έχετε τη δύναμη, η Ευρώπη έχει τη δύναμη». Η Γερμανία έχει επικριθεί για την αντίθεσή της σε ένα άμεσο εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε «όλον τον κόσμο». «Θα επηρέαζε πολύ σοβαρά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη. Ωστόσο οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, αυτό είναι προφανές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η Ρωσία χρειάζεται πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει τη Μαριούπολη»
Ενώ όμως οι διαπραγματεύσεις δεν δείχνουν να βαίνουν προς αίσιο τέλος σύντομα και στο στρατιωτικό μέτωπο τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών. Το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης από την Ουκρανία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς το «όχι» από το Κίεβο έφερε ως αποτέλεσμα νέους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις. Και οι Ρώσοι όμως φαίνονται προβληματισμένοι με τις εξελίξεις, με έναν ηγέτη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να δηλώνει σήμερα ότι θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να λάβουν οι Ρώσοι τον έλεγχο της πολιορκημένης Μαριούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι δύο ή τρεις ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Μαριούπολη, μια πόλη λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Βρίσκεται υπό πολιορκία και βομβαρδίζεται με τα τρόφιμα, τα φάρμακα και το πόσιμο νερό να έχουν εξαντληθεί και χωρίς ρεύμα από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.