Συνεχίζεται το θρίλερ στην Ουκρανία και σε στρατιωτικό αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατηγορεί τη Μόσχα πως προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για αντιπερισπασμό. Συγκεκριμένα, ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι μίλησε στο Newshour του BBC, όπου και ανέφερε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στις συνομιλίες στοχεύει στο να «παγιδευτεί η Δύση και να πιστεύει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω κυρώσεις». «Χρησιμοποιούν αυτές τις συνομιλίες για να αποσπάσουν την προσοχή από το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης», τόνισε χαρακτηριστικά. «Δε γίνεται να επιδιώκεις την ειρήνη και ταυτόχρονα να βομβαρδίζεις πόλεις».
Την ίδια ώρα και από Ρωσία μεριά τα νέα δεν είναι καλά με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να εκφράζει την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε καθώς και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πριν να υπάρξει κάποια συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Χαρακτηριστική της έντασης που υπάρχει είναι και η κίνηση της Ρωσίας να παραδώσει επίσημη διαμαρτυρία για το «απαράδεκτο» σχόλιο που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, η Μόσχα επισήμανε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονται στα όρια να διακοπούν.
Και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, από την πλευρά του, ο οποίος προσπαθεί να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ένα μεγάλο χάσμα χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές. «Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, γιατί… υπάρχουν πολλά ζητήματα που αμφισβητούνται, μερικά από αυτά θεμελιώδη», είπε σε μια ομιλία του. Ο Μπένετ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ, «μαζί με άλλους φίλους στον κόσμο, θα συνεχίσει να προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα και να βάλει τέλος στον πόλεμο».
«Η Ρωσία χρειάζεται πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει τη Μαριούπολη»
Ενώ όμως οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να πέφτουν στα «βράχια» και στο στρατιωτικό μέτωπο τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης από την Ουκρανία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς το «όχι» από το Κίεβο έφερε ως αποτέλεσμα νέους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις. Και οι Ρώσοι όμως φαίνονται προβληματισμένοι με τις εξελίξεις, με έναν ηγέτη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να δηλώνει σήμερα ότι θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να λάβουν οι Ρώσοι τον έλεγχο της πολιορκημένης Μαριούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι δύο ή τρεις ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Μαριούπολη, μια πόλη λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Βρίσκεται υπό πολιορκία και βομβαρδίζεται με τα τρόφιμα, τα φάρμακα και το πόσιμο νερό να έχουν εξαντληθεί και χωρίς ρεύμα από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Σφυροκοπείται το Κίεβο - 8 νεκροί από βομβαρδισμούς
Ανηλεείς είναι οι βομβαρδισμοί σε πόλεις της Ουκρανίας, με το Κίεβο να σφυροκοπείται κατά τη διάρκεια της νύχτας από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Ποντίσλκι, που έπληξαν κατοικίες και ένα εμπορικό κέντρο 10 ορόφων, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι νεκροί έχουν ανέλθει σε 8 μέχρι στιγμής, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση αγνοουμένων. Ο δήμαρχος του Κιέβου βλέποντας τους Ρώσους να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, ανακοίνωσε σήμερα «ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τις 20:00 σήμερα ως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης.
Ο Βιτάλι Κλίτσκο σημείωσε ακόμα ότι τα καταστήματα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων δεν θα ανοίξουν την Τρίτη. Τμήματα του Κιέβου έχουν δεχθεί επανειλημμένως πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις. «Ζητώ από όλους να μένουν στα σπίτια τους - ή σε καταφύγια όταν ηχούν σειρήνες», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Κιέβου.
Κατηγορίες για επίθεση σε κατοικίες στην Οδησσό
Οι αρχές της Οδησσού κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν νωρίς σήμερα το πρωί κτίρια κατοικιών στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης, στην πρώτη επίθεση αυτού του είδους που εξαπολύεται στην πόλη-λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Το δημοτικό συμβούλιο διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπήρξαν απώλειες, αν και από το πλήγμα προκλήθηκε φωτιά.
«Αυτά είναι κτίρια κατοικιών στα οποία ζουν ειρηνικοί άνθρωποι», δήλωσε ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.
«Να σταματήσει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε από την πλευρά του σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεο του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι'αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Το μήνυμά του αυτό προς την ΕΕ συμπίπτει με τη διεξαγωγή σήμερα συνόδου στις Βρυξέλλες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ για να εξετάσουν πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει την επιβολή κυρώσεων σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της Ρωσίας.
«Παρακαλώ μην είσαστε χορηγοί των πολεμικών όπλων αυτής της χώρας, της Ρωσίας», σημείωσε ο Ζελένσκι, προτού απευθυνθεί ευθέως στους Γερμανούς: «Έχετε τη δύναμη, η Ευρώπη έχει τη δύναμη». Η Γερμανία έχει επικριθεί για την αντίθεσή της σε ένα άμεσο εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε «όλον τον κόσμο». «Θα επηρέαζε πολύ σοβαρά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη. Ωστόσο οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, αυτό είναι προφανές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.