Στην επιχείρηση κατάληψης του Κιέβου και της Μαριούπολης από ρωσικά στρατεύματα συμμετέχει πλέον με όλες του τις δυνάμεις ο Τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ, ο πιο πιστός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Αφού ανέλαβε αλλά δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή εξόντωσης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στέλνοντας επίλεκτα σώματα μαχητών στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τσετσενίας οδηγεί στο μέτωπο χιλιάδες σκληροτράχηλους συμπατριώτες του, διαβόητους για τις πρακτικές τους στον ανορθόδοξο πόλεμο.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Από το «Let it Go» η 7χρονη Amelia τραγουδά τον εθνικό ύμνο στην Πολωνία
Ο ίδιος μάλιστα ντυμένος στρατιωτικά και φορώντας άρβυλα Prada των 125.000 ρουβλίων (κάτι λιγότερο από 1.100 ευρώ) ισχυρίζεται ότι ηγείται του πολυπληθούς αποσπάσματος εισβολής και βρίσκεται μία ανάσα από το Κίεβο, καλώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραδοθεί γιατί είναι «τελειώμενος». Η παρουσία του Ραμζάν Καντίροφ επί ουκρανικού εδάφους δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί όμως ακόμα και αν εντάσσεται στις ψυχολογικές επιχειρήσεις πρόκλησης φόβου στον ουκρανικό λαό, που γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι και τι πρεσβεύει ο πρόεδρος της Τσετσενίας αλλά και τι είναι έτοιμοι να κάνουν οι μαχητές του, αποδεικνύει τους στενότατους δεσμούς Μόσχας-Γκρόζνι.
Οι «Ράμπο» του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών μπήκαν στον οίκο μόδας του Ραμζάν Καντίροφ
Βέβαια, πολλά ερωτήματα δημιουργεί μια χρονική σύμπτωση, που αφορά στις οικογενειακές επιχειρήσεις του Τσετσένου προέδρου, καθώς 25 μόλις μέρες πριν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώσει την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία με τους Τσετσένους να τίθενται σχεδόν αμέσως στην πρώτη γραμμή της μάχης, οι «ράμπο» του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών μπήκαν στον οικογενειακό οίκο μόδας του Ραμζάν Καντίροφ κάνοντας τον φύλλο και φτερό. Αποτέλεσμα του έκτακτου οικονομικού ελέγχου στον οίκο Firdaws ήταν το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών της επιχείρησης και η αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων της στη Ρωσία.
Η προσπάθεια της πρωτότοκης κόρης του Τσετσένου ηγέτη Αϊσάτ να διαψεύσει τις φήμες ότι η εταιρεία ουσιαστικά σφραγίστηκε λόγω της μη καταβολής φόρων και τελών μάλλον επέτεινε τα ερωτήματα. Οπως ανέφερε η 22χρονη επικεφαλής του οίκου μόδας αλλά και αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού της Τσετσενίας από τον περασμένο Οκτώβριο ύστερα από σχετική απόφαση του πατέρα της, δεν είχε καταβληθεί εγκαίρως, λόγω λάθους του προϊσταμένου του λογιστηρίου, ένα πολύ μικρό ποσό, πράγμα, που τακτοποιήθηκε αμέσως μόλις ανακαλύφθηκε. Αναφορικά με το προσωρινό κλείσιμο όλων των μπουτίκ της Firdaws, η Αϊσάτ το απέδωσε σε εκτέλεση τεχνικών εργασιών και απογραφής διαβεβαιώνοντας τους πελάτες της ότι ο οίκος σχεδιάζει πυρετωδώς συλλογές ρούχων, αγοράζει υφάσματα και προετοιμάζεται για τη νέα σεζόν.
Η Firdaws είναι κάτι παραπάνω από μία αναπτυσσόμενη εταιρεία στον χώρο της μόδας καθώς αποτελεί τον εθνικό οίκο υψηλής ραπτικές της Τσετσενίας, που έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του έξω από τα γεωγραφικά όρια του Καυκάσου. Εχοντας ως βάση την παραδοσιακή εθνική φορεσιά Βαϊνάχ και τηρώντας πιστά όσα ορίζει το Κοράνι η σχεδιάστρια σύζυγος του Ραμζάν Καντίροφ ίδρυσε την εταιρεία το 2009. Για πρώτη φορά η Firdaws συμμετείχε στην εβδομάδα μόδας της Μόσχας στα τέλη του 2017 παρουσιάζοντας στο ρωσικό κοινό της δημιουργίες της. Στόχος αυτής της κολεξιόν ήταν να συνδυαστεί η σύγχρονη αλλά και η ιστορική εθνική κληρονομιά της Τσετσενίας ώστε τα ρούχα της φίρμας να καταφέρουν να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό καλύπτοντας τις ανάγκες των γυναικών και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Την επέκταση της εταιρείας εκτός Τσετσενίας ανέλαβε η Αϊσάτ σε μια προσπάθεια ανανέωσης των συντηρητικών σχεδιαστικών πλαισίων, που υπαγορεύονται από τη μουσουλμανική θρησκεία καθώς το πρόσωπα και τα χέρια είναι τα μοναδικά σημεία του γυναικείου σώματος, που μπορούν να μείνουν ακάλυπτα. Αλλωστε, η επιβολή του αυστηρού ενδυματολογικού στυλ των γυναικών στην Τσετσενία ήταν από τις πρώτες κινήσεις, στις οποίες προχώρησε ο Ραμζάν Καντίροφ όταν ανέλαβε την εξουσία.
Το βραβείο λοιπόν, που έλαβε η Αϊσάτ στη διοργάνωση Fashion New Year Awards 2018 της Μόσχας για την παρουσίαση της συλλογής γυναικείων ρούχων Mountain Pearl υπήρξε το απαραίτητο «διαβατήριο» για να γίνει η ίδια και η φίρμα διεθνώς γνωστές. Μάλιστα, ο Ραμζάν Καντίροφ έσπευσε μέσω των κοινωνικών δικτύων να δημοσιοποιήσει την αλλαγή σκυτάλης στον οικογενειακό οίκο μόδας σημειώνοντας ότι η κόρη του έχει ήδη το δικό της όραμα για την ανάπτυξη της εταιρείας δίνοντας έμφαση στη νεανική και αθλητική μόδα ενώ έγραψε χαρακτηριστικά σε μία εμφανώς προωθητική κίνηση: «Προσδίδει κύρος να φοράς κοστούμι ή φόρεμα από τον οίκο Firdaws».
Ακολούθησε η επίδειξη μόδας στο Ντουμπάι, όπου η Αϊσάτ απέσπασε θετικές κριτικές αλλά και αρκετές παραγγελίες από πελάτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τη Μέση Ανατολή να φαντάζει ως ιδανική αγορά για τα προϊόντα της εταιρείας, που εκτός από γυναικεία ενδύματα πουλάει και ανδρικά και παιδικά ρούχα. Σειρά είχε το Παρίσι, όπου στις αρχές του 2020 η κόρη του Τσετσένου ηγέτη παρουσίασε την κολεξιόν γυναικείων ρούχων Φθινόπωρο/Χειμώνας 2020/2021, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο ίδιος βέβαιας δεν παρακολούθησε το σχεδιαστικό ντεμπούτο της κόρης του στη γαλλική πρωτεύουσα καθώς είναι σε ισχύ ταξιδιωτική απαγόρευση εισόδου του στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω των εις βάρος του βαρύτατων καταγγελιών για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.
Οπως είπε η 22χρονη σχεδιάστρια μόδας μπροστά στο γαλλικό κοινό, εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη συλλογή βλέποντας τον πατέρα της να προσφέρει στη μητέρα της ένα μπουκέτο λουλούδια, τα οποία μάζευε επί 3 μέρες στα βουνά. Μία ακόμα τρυφερή ιστορία συζυγικής αγάπης των γονιών της ήταν η αιτία για να δημιουργήσει και το πρώτο άρωμα του οίκου Firdaws. Ο Ραμζάν Καντίροφ έχει αποκτήσει με τη σύζυγό του Μέντνι, που μεγάλωσαν στο ίδιο χωριό, γνωρίστηκαν στο σχολείο και παντρεύτηκαν πριν να συμπληρώσουν τα 20 χρόνια τους, 10 παιδιά, 4 γιους και 6 κόρες, ενώ το 2007 υιοθέτησε άλλα δύο αγόρια.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.