Την ώρα που η Μόσχα διέρρεε πως έχουν γίνει βήματα προόδου ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία ως προς το «ειρηνευτικό σχέδιο» των 15 σημείων και εξέφραζε τις θέσεις της αναφορικά με την ουδετερότητα που πρέπει να κρατήσει το Κίεβο απέναντι στη Δύση με άρνηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, μία ανάρτηση του συμβούλου του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ήρθε να βάλει «φωτιά» στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων.
Πρακτικά, ο άμεσος συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι... γείωσε το Κρεμλίνο λέγοντας πώς η χώρα του δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό τις αξιώσεις της για τη λήξη του πολέμου και πως ό,τι άλλο ακούγεται από την πλευρά των Ρώσων είναι προπαγάνδα και μόνο! Σε ανάρτησή στο Twitter, ο Ποντόλιακ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο και ο Μακρόν εξέφρασε ανησυχίες για τη Μαριούπολη
«Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με δικά τους αιτήματα. Ολες οι ανακοινώσεις τους έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις», έγραψε ο Ποντόλιακ δημιουργώντας μία αίσθηση «μουδιάσματος» στη Μόσχα.
«Εχουμε κάποιες μικρές διαφορές στις εγγυήσεις ασφαλείας»
Νωρίτερα, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι το θέμα της ουδετερότητας της Ουκρανίας είναι αυτό στο οποίο συγκλίνουν κυρίως οι δύο χώρες στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι θέματα για τα οποία η Μόσχα και το Κίεβο έχουν φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά τις διαπραγματευτικές τους θέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου.
Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν και μικρές διαφορές σε αυτά τα σημεία που σχετίζονται με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. «Πρόκειται για διαφορές που σχετίζονται με το ποιες εγγυήσεις ασφαλείας λαμβάνει η Ουκρανία εκτός από τις υπάρχουσες, σε περίπτωση άρνησης να ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ», εξήγησε. Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.
Η πρόοδρος των διαπραγματευτικών θέσεων των δύο μερών σε θέματα, όπως η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, μπορεί να αξιολογηθεί «με διαφορετικούς τρόπους». «Όσο για την αποστρατικοποίηση, θα έλεγα ότι είναι στο 50-50. Γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω, ούτε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι βρισκόμαστε κάπου στα μισά», σημείωσε.
Κίνα: «Μαζί με τις ΗΠΑ έχουμε την ευθύνη της παγκόσμιας ειρήνης»
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ευθύνη να βοηθήσουν στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης, είπε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Οι κορυφαίες προτεραιότητες τώρα είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων, να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, να σταματήσουν οι μάχες και να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν», είπε ο πρόεδρος της Κίνας στον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι κάτι που θέλαμε να δούμε», είπε ο Σι, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση.
«Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, εναπόκειται σε εμάς όχι μόνο να οδηγήσουμε τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να εργαστούμε για την ειρήνη και την ηρεμία στον κόσμο». Όλες οι πλευρές θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για να επιλυθεί το «καίριο θέμα» της ουκρανικής κρίσης αλλά και να απαντηθούν οι ανησυχίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας, πρόσθεσε ο Σι. Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει από τον Σι να κρατήσει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο στρατός του οποίου εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο.
Σύμφωνα με σύντομο ρεπορτάζ που μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο Κινέζος πρόεδρος θεώρησε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν μπορούν να φτάνουν μέχρι την ένοπλη αντιπαράθεση». «Οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι τα αγαθά που η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει περισσότερο στο μυαλό της», είπε στον Αμερικανό ομόλογό του. Η συνομιλία των δύο ηγετών εντάσσεται «στη συνεχιζόμενη προσπάθεια να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.