Μενού
  • Α-
  • Α+

O πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται για 23η ημέρα έχει ξυπνήσει ορισμένα εφιαλτικά σενάρια, καθώς Δύση και Ρωσία βρίσκονται αντιμέτωπες ακόμα και αν αυτό δεν έχει εκφραστεί ακόμα στο πεδίο της μάχης. Η πυρηνική απειλή τέθηκε ξανά στο τραπέζι με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα για το ποια μπορεί να είναι η επόμενη κίνηση στην... σκακιέρα. Το γεγονός ότι οι μέρες κυλούν βασανιστικά για τον ουκρανικό λαό και οι διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο μοιάζουν «παγωμένες», εγείρουν το ερώτημα που -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο διαδικτυακό «στοίχημα» με φαβορί και αουτσάιντερ!  

Μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, και αν ναι, τι θα χρειαζόταν για να το πετύχει; Απαντήσεις υπάρχουν και έρχονται από αναλυτές που πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, εξηγώντας πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο σε δηλώσεις τους στο NPR. Μερικά δεδομένα, οδηγούν και σε συμπεράσματα, καθώς αν και η Ρωσία έχει καταλάβει τη νότια πόλη Χερσώνα, ο στρατός και οι πολίτες της Ουκρανίας εμπόδισαν τον ρωσικό στρατό να πάρει τον έλεγχο άλλων μεγάλων πόλεων. Η Ρωσία έχει επίσης υποστεί σημαντικές απώλειες, με συντηρητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 7.000 θανάτους στρατιωτών, σύμφωνα με τους New York Times.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ενας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» είπε ο Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν

Μετά την Κριμαία οι Ουκρανοί εκπαιδεύτηκαν, οι Ρώσοι... έμειναν πίσω 

Στο ερώτημα γιατί μπορεί να έχει «παγώσει» η επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων και τι σημαίνει αυτό, ο Στίβεν Χόρελ, συνεργάτης του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA), τόνισε πως ο λόγος για την έλλειψη επιτυχίας της Ρωσίας στα πεδία των μαχών ξεκίνησε πριν από την έναρξη της εισβολής και μπορεί να αποδοθεί σε συστημικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, της κακής προετοιμασίας και κακών εκτιμήσεων! Ο Χόρελ, πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ, πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είδε την επίθεση στην Ουκρανία να εκτυλίσσεται με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι περίμενε αρχικά.

«Νομίζω ότι ο Πούτιν πίστευε αληθινά τα πράγματα που είπε σχετικά με το καλωσόρισμα του ουκρανικού λαού», είπε ο Χόρελ στο NPR. «Απλώς δεν κατάλαβαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις του 2022 είναι πολύ διαφορετικές από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις του 2014, όταν προσάρτησαν την Κριμαία και ξεκίνησαν τις περιπέτειές τους στην ανατολική Ουκρανία». Αυτές οι προηγούμενες επιθέσεις από τη Ρωσία παρείχαν στους Ουκρανούς εκπαίδευση στο πεδίο της μάχης και τους επέτρεψαν να εντοπίσουν και να προσαρμοστούν γρήγορα στις ελλείψεις, τόνισε ο Χόρελ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία επίσης είναι αντιμέτωπη με υλικοτεχνικά προβλήματα αυτή τη φορά.

Η Μόσχα υπερεκτίμησε τις δυνάμεις της και υποτίμησε το Κίεβο

Στο ξεκάθαρο ερώτημα εάν η Ρωσία μπορεί να υπερεκτίμησε τις δυνάμεις της και υποτίμησε τον αντίπαλό της, ο Χόρελ απάντησε με την εξής φράση: «Η Ρωσία σίγουρα θα μπορούσε να αποτύχει σε αυτόν τον πόλεμο», είτε εξαιτίας της αδυναμίας της να φτάσει τους στρατηγικούς στόχους της, είτε μετά από μια στρατιωτική ήττα ή και τα δύο. Η Ρωσία θέλει να ελέγξει την Ουκρανία και να είναι ένα κράτος που δεν θα σχετίζεται με τη Δύση, όμως, ο Χόρελ υποστήριξε ότι ο ουκρανικός λαός είχε δείξει ότι η εισβολή από μόνη της δεν θα διέγραφε τα ιδανικά του που ταυτίζονται με εκείνα της Δύσης.

Ιδιαίτερα στο πολιτικό ζήτημα, πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί δεν θα συμβιβάζονταν στην ιδέα ενός «τοποθετημένου» προέδρου από το Κρεμλίνο. «Αυτό έχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα να συμβεί τώρα», είπε ο Χόρελ. Οσον αφορά στο ποια θα μπορούσε να είναι η νίκη για την Ουκρανία στον πόλεμο: «Θα ορίζαμε ως νίκη την πλήρη εκδίωξη των Ρώσων εισβολέων, όχι μόνο αυτή την πρόσφατη εισβολή, αλλά να επιστρέψουν τα σύνορα στο 2014 προτού προσαρτηθεί παράνομα η Κριμαία», κατέληξε ο Χόρελ. 

Τα ρωσικά προβλήματα απέναντι στην ουκρανική ενίσχυση

Από την πλευρά του ο Μπεν Χότζες, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και Επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, είπε ότι με βάση την εμπειρία του και τις αναφορές για ρωσικές ελλείψεις πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού, ο πόλεμος μπορεί να κορυφωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Η πρόκληση της χρονικής διάρκειας (σ.σ. του πολέμου) για τη Ρωσία δεν είναι μόνο στρατιωτική», έγραψε ο Χότζες στην ανάλυσή του. «Οι επιπτώσεις των κυρώσεων αυξάνονται. Η Ρωσία μπορεί σύντομα να αθετήσει την πληρωμή 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους σε ξένο νόμισμα, ενώ και η ρωσική εσωτερική δυσαρέσκεια αυξάνεται επίσης». Ο Χότζες είπε ότι οι ΗΠΑ και άλλες Δυτικές δυνάμεις έπρεπε να κινηθούν «επειγόντως» για να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη κατά της Ρωσίας.

Αυτό προφανώς συνδέεται με την πρόσθετη βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βοήθειας στην Ουκρανία, μόνο την περασμένη εβδομάδα, στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια! Παράλληλα, ο Μπλίνκεν είπε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για «αντιαεροπορικά, αντιαρματικά και αντιτεθωρακισμένα συστήματα, καθώς και φορητά όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας επί τόπου αυτή τη στιγμή στον αγώνα για την υπεράσπιση της χώρας τους», κάτι που ενισχύει την ανάλυση του κ. Χότζες. 

«Υπάρχουν τρόποι για απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία»

Το σημείο όμως στο οποίο εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αντιτίθενται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι η θέσπιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Το σύνθημα «Κλείστε τους ουρανούς της Ουκρανίας» δηλαδή, με το οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ουσιαστικά προσπαθεί να πάρει το πάνω χέρι σε αυτή τη μάχη. Πάντως, η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς πιστεύει ότι το ζήτημα του εναέριου χώρου, θα έπρεπε να παραμείνει μια ανοιχτή επιλογή:

«Νομίζω ότι αυτό πρέπει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και στο Πεντάγωνο έχουμε έξυπνους ανθρώπους που μπορούν να βρουν τον λιγότερο επικίνδυνο τρόπο για να πετύχουν κάτι τέτοιο», συμπέρανε η Γιοβάνοβιτς, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή της ότι η Ουκρανία στο τέλος θα μπορούσε να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο που στην αρχή φαινόταν χαμένος.

«Δεν θα δούμε ανταρτοπόλεμο, αλλά μια κοινωνική αντίσταση»

Το NPR επιστρέφοντας για τον επίλογο στον αναλυτή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Στίβεν Χόρελ, του έθεσε το ερώτημα εάν θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας υποτυπώδης ανταρτοπόλεμος στις πόλεις της Ουκρανίας με τον λαό να γίνεται ένα με τον ουκρανικό στρατό και οι μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα να εξελιχθούν σε... σώμα με σώμα:  

«Οχι, δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να δούμε κάτι τέτοιο, έναν ανταρτοπόλεμο. Ομως, θα υπάρξει κοινωνική αντίσταση όπου, ξέρετε, οι άνθρωποι δηλητηριάζονται όταν πάνε στο εστιατόριο, σκοπευτές είναι στις στέγες και σημαδεύουν Ρώσους στρατιώτες. Θα αργήσει και θα είναι άσχημο, αλλά αυτός είναι ένας λαός που αντεπιτίθεται». Ο Χόρελ τόνισε πως θα ήταν επιτυχία για τη Ρωσία να... σέρνει την Ουκρανία προς τα κάτω, τόσο από την άποψη της οικονομικής προόδου όσο και από την πλήρη αξιοποίηση του εθνικού της δυναμικού, κρατώντας τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από το ΝΑΤΟ.

«Ωστόσο στο σημείο που βρισκόμαστε και με την ρωσική στρατιωτική πρόοδο που έχουμε δει μέσα στις τρεις εβδομάδες, αυτοί οι όροι παραμένουν ακόμη...μισάνοιχτοι για την Ουκρανία». Μάλιστα, ο Χόρελ είπε ότι αυτό είναι ένα σενάριο που θα κατέληγε σε μια «σύγκρουση σε αναστολή» (σ.σ. «frozen conflict»), εάν η Ρωσία εξακολουθούσε να κρατά την Κριμαία και τις ρωσικές αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.