Την ώρα που στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας χύνεται αίμα αμάχων και μια χώρα μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε οικόπεδο, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση των δηλώσεών τους. Χθες για πρώτη φορά ένας αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό «εγκληματία πολέμου», δήλωση που προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβασε και αυτός την ένταση της ρητορικής του τονίζοντας πως «η Δύση προσπαθεί να διασπάσει τη ρωσική κοινωνία, βασιζόμενη στη λεγόμενη ''πέμπτη φάλαγγα'', σε εθνικούς προδότες, σε αυτούς που κερδίζουν χρήματα εδώ, μαζί μας, αλλά ζουν εκεί και ''ζουν'' ούτε καν με τη γεωγραφική έννοια της λέξης, αλλά σύμφωνα με τις σκέψεις τους, στη δουλική τους συνείδηση»!
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Κριμαία και Ντονμπάς διχάζουν το σχέδιο για ειρήνη - Τι ζητά η Μόσχα, τι δίνει το Κίεβο
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως αυτή η αύξηση στην ένταση της ρητορικής συνοδεύεται και από πράξεις αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο στρατιωτικό πακέτο ύψους 800 εκατ. δολαρίων με την αποστολή αντιαεροπορικών, drone και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (εννοώντας πιθανότατα τους S-300) για την προστασία της Ουκρανίας από βομβαρδισμούς.
Το «ειρηνευτικό σχέδιο» των 15 σημείων
Και όλα αυτά την ημέρα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τους Financial Times η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία διαπραγματευτές από τη Ρωσία και την Ουκρανία συζήτησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα (14/3) - και την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times - αναφέρει ότι το Κίεβο φαίνεται διατεθειμένο να παραιτηθεί από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και υπόσχεται να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
Τα βασικά σημεία σύμφωνα με τους Financial Times:
- Κατάπαυση του πυρός
- Αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα
- Να μην υπάρχουν ξένες ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία
- Η Ουκρανία να μην γίνει μέλος του ΝΑΤΟ
- Η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει ως εγγυήτριες δυνάμεις, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία
- Oυδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας
- Το αίτημα των Ουκρανών στους Ρώσους
Τα «αγκάθια» στο ειρηνευτικό σχέδιο
Αρχικά η Μόσχα ζητά τη διαβεβαίωση από την πλευρά του Κιέβου ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πάντως, δείχνει να βρίσκεται κοντά σε αυτή τη λογική αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα παρά τις φιλοδυτικές τοποθετήσεις του έχει στραφεί αρκετές φορές κατά του ΝΑΤΟ. Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, αν είναι θετικός στο να εγγραφεί κάτι τέτοιο στο σύνταγμα της Ουκρανίας. «Αγκάθι» είναι και το τι θα γίνει με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θετικό σε αυτό το κομμάτι είναι πως η ΕΕ δεν ειναι ΝΑΤΟ και έτσι και οι δυο πλευρές έχουν περιθώρια για ελιγμούς.
Και πάμε στα μεγαλύτερα «αγκάθια» τα οποία είναι άγνωστο αν μπορούν να επιλυθούν. Ντονμπας και Κριμαία είναι εδάφη που διεκδικούν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία και με δεδομένη την εκπεφρασμένη θέση της Μόσχας πως αυτές οι περιοχές είναι δικές της φαίνεται δύσκολο (έως εξαιρετικά δύσκολο) να αποδεχθεί επίσημα το Κίεβο καθώς αυτό που ουσιαστικά θα πρέπει να κάνει ο Ζελένσκι θα είναι να βάλει την υπογραφή του σε παραχώρηση εδαφών!
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογαν - Ζελένσκι
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η Τουρκία η οποία επιμένει να θέλει να αναλάβει ρόλο βασικού διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Χθες τη νύχτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να επιμένει πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει ραντεβού ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να την φιλοξενήσει Τουρκία.
Και, πλέον, ο Ερντογάν πάει με άλλο «αέρα» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ διεκδικώντας για λογαριασμό της Τουρκίας ακόμα και το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης για την Ουκρανία σε περίπτωση συμφωνίας με τη Ρωσία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.