Στο «κόκκινο» φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αφού οι δυο πλευρές εκεί που φαίνεται έρχονται κοντά, ξαφνικά αποκτούν και πάλι αποστάσεις και όλα αυτά την ώρα που το δράμα του ουκρανικού λαού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αρχικά χθες φάνηκε να ανοίγει ένα νέο «παράθυρο» αισιοδοξίας καθώς όπως είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ιχόρ Ζόβκα, οι χθεσινές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός ήταν «περισσότερο εποικοδομητικές».
«Στους πρώτους γύρους η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει τη θέση μας και έθεσε τελεσίγραφα: Ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να αφήσει κάτω τα όπλα, ότι ο πρόεδρός μας θα πρέπει να υπογράψει τη συνθηκολόγηση. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία άλλαξε τον τόνο της» τόνισε ο σύμβουλος του Ζελένσκι και κάποιοι αναθάρρησαν αλλά όχι για πολύ αφού λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους... έκοψε την όρεξη.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι δέχτηκαν να μας μιλήσουν» - Αχτίδα ελπίδας από τις σημερινές συνομιλίες
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε αυτήν αναφέρεται πως ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τους όρους που θέτει η Μόσχα για μια συμφωνία και υπογράμμισε ότι το Κίεβο δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης»!
Αισιόδοξος ο Ζελένσκι
Και ενώ ο προβληματισμός είχε επιστρέψει, κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε νέα ανακοίνωσή του είπε πως οι απαιτήσεις της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων γίνονται σταδιακά «πιο ρεαλιστικές» μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες πολέμου. Είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τις συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Οι συναντήσεις συνεχίζονται και, πληροφορούμαι, πως οι θέσεις της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ακούγονται ήδη πιο ρεαλιστικές. Αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνος για να είναι οι αποφάσεις προς το συμφέρον της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι σε νυχτερινή του ομιλία και έκανε έκκληση για περισσότερα όπλα και περισσότερες κυρώσεις προκειμένου να τιμωρηθεί η Ρωσία. Επανέλαβε, μάλιστα, την έκκληση του στη Δύση να «κλείσει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία στους ρωσικούς πυραύλους και αεροπλάνα». Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις την Τρίτη δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν βαθύτερα στο ουκρανικό έδαφος και συνέχισαν τον σφοδρό βομβαρδισμό πόλεων.
«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή». Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν». Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.
Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση.
Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.
Νέα πρωτοβουλία Ερντογάν
Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες που κάνει σε διπλωματικό επίπεδο. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν στέλνει σήμερα τον Μελβούτ Τσαβούσογλου στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Λαβρόφ και την Πέμπτη στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τον Κουλέμπα.
Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες παρά το φιάσκο στην Αττάλεια με τον Ερντογάν να λέει πως η χώρα του εξακολουθεί να έχει ανοιχτούς διαύλους με τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές και αυτό είναι κάτι που προσπαθεί να το επικοινωνήσει και στη Δύση, ώστε, να εμφανιστεί σαν δύναμη που μπορεί καθορίσει τις εξελίξεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.