Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανέλαβαν την αποστολή να εντοπίσουν και να εκτελέσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και απέτυχαν. Οσα από τα μέλη της κατάφεραν να γλιτώσουν από τις επίλεκτες ουκρανικές ειδικές δυνάμεις παραμένουν στη χώρα εξακολουθώντας να έχουν συγκεκριμένους στόχους εξόντωσης. Πάνω από όλα όμως κινούν τα νήματα του πολυπλόκαμου δικτύου μισθοφόρων αποτελώντας τον παραστρατιωτικό βραχίονα της ρωσικής επιχείρησης εισβολής, που επιφορτίζεται πλέον και με τη στρατολόγηση Σύρων μαχητών για την κατάληψη των μεγάλων ουκρανικών πόλεων. 

Πρόκειται για τη διαβόητη Wagner Group, τον ιδιωτικό στρατό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που πολεμά σε όποια γωνιά του πλανήτη υπάρχουν ρωσικά συμφέροντα, όμως αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες επί ουκρανικού εδάφους από τις «διαβασμένες» στρατιωτικές μονάδες του Κιέβου. Αφεντικό της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης είναι ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου. Ο ολιγάρχης Γεβγκένι Πριγκοζίν, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου έχει «παγώσει» η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι το «μακρύ χέρι» του Κρεμλίνου για την εκτέλεση ειδικών αποστολών από μισθοφόρους, που συγκροτούν άριστα εκπαιδευμένες ομάδες - δολοφόνων.  

Διαβάστε ακόμη: Ζελένσκι: «Η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ - Η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» 

Η δράση της Wagner και η διασύνδεσή της με το καθεστώς Πούτιν έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής μελέτης από τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης. Και σε πολιτικό επίπεδο όμως Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον επιχειρούν τα τελευταία χρόνια να σχηματοποιήσουν τον επιχειρησιακό χάρτη της οργάνωσης και το ρόλο, που παίζει σε αυτή, το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Μόσχας. Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ έχει χαρακτηρίσει την Wagner ως παραστρατιωτική οργάνωση, που στέλνει ομάδες σε ζώνες συρράξεων σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν τη βία, να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους και να εκφοβίσουν τον πληθυσμό κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο το αμερικανικό Κογκρέσο αντιλαμβάνεται τον παραστρατιωτικό μηχανισμό κρούσης της Μόσχας μέσα από την επιστημονική έρευνα της καθηγήτριας πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Columbia Κίμπερλυ Μαρτέν. Η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Ρωσικών και Ανατολικο-Κεντρικών Ευρωπαϊκών Σπουδών στην κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τον Ιούλιο του 2020 ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τη δομή της οργάνωσης και τις στενές σχέσεις του Γεβγκένι Πριγκοζίν με το Κρεμλίνο

Ως αφετηρία και πυλώνας αναφοράς της Wagner ορίζεται η GRU, η Υπηρεσία Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, που δεν αναμορφώθηκε ποτέ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Στη σοβιετική εποχή, η GRU επικεντρωνόταν στην αμυντική βιομηχανική κατασκοπεία, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και στην προετοιμασία για πόλεμο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις των ειδικών επιχειρήσεων της GRU, οι επίλεκτοι Spetsnaz, εκπαιδεύτηκαν να πραγματοποιούν δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες και άλλες δολιοφθορές πίσω από τις εχθρικές γραμμές τις παραμονές του πολέμου και σε καιρό πολέμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όμιλος Wagner πήρε το όνομά του από τον πρώτο διοικητή της, Ντμίτρι Ουτκίν, αντισυνταγματάρχη της GRU και διοικητή αποσπάσματος Spetsnaz. 

Χρηματοδότησε Ταλιμπάν για δολοφονίες Αμερικανών στο Αφγανιστάν

Η Υπηρεσία Πληροφοριών του ρωσικού υπουργείου Αμυνας έγινε πιο ενεργή το 2008 την εποχή του πολέμου της Ρωσίας με τη Γεωργία. Ειδικά για τη μονάδα 29155 της GRU οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ήταν υπεύθυνη για την απόπειρα αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας και την πραγματοποίηση πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο όταν προετοιμάζονταν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι πράκτορες της ίδιας μονάδας βρίσκονται πίσω από τις απόπειρες δολοφονίας με δηλητήριο του Βούλγαρου εμπόρου όπλων Εμιλιάν Γκεμπρέβ και του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ το 2018. Η Ουάσιγκτον είναι σχεδόν σίγουρη ότι η συγκεκριμένη ομάδα χρηματοδότησε Ταλιμπάν για να σκοτώσουν μέλη των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Στο σύστημα διακυβέρνησης, που έχει εγκαθιδρύσει στη Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν οι επικεφαλείς των κρατικών υπηρεσιών με σημαντική επιρροή, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών πληροφοριών, έχουν εξέχοντες ρόλους σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος έχει δώσει κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις σε άτομα του περιβάλλοντός του αλλά και σε συνεργάτες του από το παρελθόν, ειδικά σε πρόσωπα του κύκλου του από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με την ανάλυση της Κίμπερλυ Μαρτέν όσο οι Ρώσοι ολιγάρχες παραμείνουν πιστοί και γενναιόδωροι στο Κρεμλίνο τους επιτρέπεται να συνεχίζουν να κερδίζουν χρήματα, μια συμφωνία που ο Πούτιν όρισε ρητά σε μια συνάντηση με ολιγάρχες όταν εξελέγη πρόεδρος το 2000. Εάν, ωστόσο, κάνουν λάθος, κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να τα χάσουν όλα και να οδηγηθούν στη φυλακή. 

Η σχέση όμως του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γεβγκένι Πριγκοζίν ξεκινά μία 10ετία νωρίτερα με διαφορετικούς όρους. Εχοντας καταδικαστεί σε 9 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες, που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα ο ισχυρός άντρας της Wagner αποφυλακίζεται 3 χρόνια νωρίτερα το 1990. Στη συνέχεια δημιουργεί μια επιχείρηση χονδρικής πώλησης λουκάνικων με τον πατριό του και γίνεται διευθυντής αλυσίδας παντοπωλείων στην Αγία Πετρούπολη. Η επιχείρηση παραπαίει στα μέσα της δεκαετίας του 1990 οπότε στρέφεται στην εστίαση. Εκείνη την εποχή ο Πούτιν, ο οποίος ήταν αξιωματικός της KGB έχοντας επιστρέψει από την Ανατολική Γερμανία, υπηρετούσε ως σύμβουλος και στη συνέχεια ως αντιδήμαρχος στο δήμο της Αγίας Πετρούπολης

Η αναγνώριση από τον Πούτιν: «Εχουν δικαιώματα αρκεί να μην παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία»

Ο Γεβγκένι Πριγκοζίν συνδέεται φιλικά με έναν από τους σωματοφύλακες του Πούτιν, ο οποίος είναι και ο συνδετικός κρίκος για να γνωρίσει την ανερχόμενη πολιτική προσωπικότητα της χώρας. Με την εκλογή του στην προεδρία της Ρωσίας το 2000 αρκετοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, δειπνούν στα εστιατόρια του Πριγκοζίν επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό τη στενή σχέση του Κρεμλίνου με τον επιχειρηματία από την Αγία Πετρούπολη. 

Ο όμιλος Wagner ιδρύθηκε το 2014 ταυτόχρονα με την κατάληψη της Κριμαίας και σίγουρα με την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι μονάδες της οργάνωσης έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, στη Λιβύη και σε ολόκληρη την υποσαχάρια περιοχή Αφρική: Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Σουδάν, στη Μοζαμβίκη και στο Μάλι, τουλάχιστον. Ενας αριθμός των αρχικών μελών της οργάνωσης είχαν απασχοληθεί νωρίτερα σε άλλες ρωσικές ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας. 

Ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε δημοσίως την ύπαρξη της Wagner τον Δεκέμβριο του 2018 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λέγοντας ότι «έχουν το δικαίωμα να εργάζονται, να επιδιώκουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη αρκεί να μην παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διαθέτει στοιχεία ότι στρατεύματα της Wagner έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία το 2015 επιχειρώντας με τα νέα ρωσικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BPM-97 ενώ το Δεκέμβριο του 2016 ο Ντμίτρι Ουτκίν έλαβε μετάλλιο ανδρείας από τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο. Η επιβεβαίωση της παρουσίας της Wagner στην ουκρανική επικράτεια μετά τη ρωσική εισβολή αποδεικνύει την κρατική υπόσταση μιας κατά τα λοιπά ιδιωτικής εταιρείας, η οποία ετοιμάζεται να ρίξει στα πεδία των μαχών για την κατάληψη των ουκρανικών πόλεων τους Σύρους μισθοφόρους με μακρά εμπειρία στις πολεμικές επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.