Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί σε πόλεις σε κάθε γωνιά της Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και ο διπλωματικός «πυρετός» ολοένα και «ανεβαίνει» με στόχο να βρεθεί όσο πιο σύντομα γίνεται μια λύση προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο δράμα των αμάχων. Η νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ήταν τόσο έντονη σε διπλωματικό επίπεδο που, πλέον, κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ένα από αυτά είναι η πιθανή διενέργεια μιας Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Reuters, μάλιστα, η κίνηση αυτή πιθανότατα συνδέεται με το ταξίδι που ετοιμάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Κανείς, πλέον, δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο Τζο Μπάιντεν να έρχεται στην Ευρώπη ακριβώς για να συμμετάσχει σε μια τέτοια Σύνοδο την προσεχή εβδομάδα.
Σύμφωνα, πάντα, με δημοσίευμα του Reuters η Σύνοδος αυτή είναι πιθανό να γίνει στις 23 Μαρτίου και στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταβεί στην Πολωνία! Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε σε δηλώσεις της και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, η οποία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους, αλλά ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική απόφαση για το ταξίδι.
Διαβάστε ακόμη: Αξύριστος ο Μακρόν και γεμάτος ένταση στη συνομιλία του με τον Πούτιν
Υπενθυμίζεται πως μέσα στη διάρκεια της νύχτας ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για στρατιωτική υποστήριξη. «Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει όπλα για να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική δύναμη εισβολής. Θα στείλουμε χρήματα και τρόφιμα και βοήθεια για να σώσουμε ζωές Ουκρανών. Θα υποδεχτούμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter. Αν όλα τα παραπάνω ισχύουν τότε πιθανότατα η αυριανή έκτακτη σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται να έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα
Τι επιδιώκει ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Την ίδια ώρα πολλοί δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει πλέον να βρει μια λύση και γι' αυτό το λόγο εντείνει τους βομβαρδισμούς προκειμένου να μεγαλώσει την πίεση. Σύμφωνα με αυτές τις αναλύσεις ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα θελήσει μέσα στις επόμενες ημέρες (έτσι κι αλλιώς το ότι η κοινή Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ προγραμματίζεται για την άλλη εβδομάδα δείχνει πως έχουμε μέρες ακόμα μπροστά μας για να πούμε πως τα όπλα μπορεί και να σιγήσουν) να «φορτσάρει» όσο περισσότερο μπορεί, με στόχο να κατακτήσει ακόμα περισσότερα εδάφη, να φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους Ουκρανούς και τελικά να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος ακόμα κι αν τελικά δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους αρχικούς στόχους της εισβολής του στην Ουκρανία.
Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτή της Ρωσίας θα συνεχιστούν σήμερα. Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη». «Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν» σήμερα.
Υπενθυμίζεται πως χθες το μεσημέρι το δεξί χέρι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ μέσω Twitter ανάφερε πως «έγινε μια τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις [...] για πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και διευκρίνιση επιμέρους ορισμών. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές ανακοινώνουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική με τις συνομιλίες αυτές να κρίνονται «ανούσιες» με τον πόλεμο στο πεδίο να συνεχίζεται.
Ενδεικτικό αυτού είναι πως η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 5% και πλέον σήμερα, με φόντο τις ανησυχίες περί επιβράδυνσης της οικονομίας, που οδήγησαν επενδυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω. Η τιμή του βαρελιού WTI υποχωρεί κατά 5,7% στα 97,13 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας έπεσε κατά 6% στα 100,54 δολάρια, υποχώρηση που καταγράφεται μία εβδομάδα μετά την άνοδό τους σε επίπεδα-ρεκόρ εξαιτίας της γενικευμένης αβεβαιότητα για τον εφοδιασμό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.