Δεκαοχτώ ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - που έχει αποφέρει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 14.000 νεκρούς και 2.7 εκατ. εκτοπισμένους - ο Πούτιν και ο Ζελένσκι θα προσπαθήσουν να βρουν μια χαραμάδα ελπίδας τη Δευτέρα (14/3), πραγματοποιώντας τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά και την αποτυχημένη απόπειρα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στα 24ωρα που προηγήθηκαν δεν φάνηναν σημάδια εκεχειρίας, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά εναντίον μεγάλων πόλεων και σταθερά λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, ενώ ο Ζελένσκι, ο Ντμίτρο Κουλέμπα και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Κιέβου δεσμεύονται ότι η χώρα δεν πρόκειται να παραδοθεί και να αποδεχτεί τα αιτήματα του Κρεμλίνου.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως καθημερινά συνεχίζεται ο πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο επιτελεία και διάφορες πηγές υποστηρίζουν πως η συμφωνία δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται αυτή την ώρα. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ηγέτες χωρών (π.χ. Ισραήλ) έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή προκειμένου να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά κι αν τα καταφέρουν τότε θα έρθει πιο κοντά και η συνάντηση Πούτιν - Ζελέσνκι, την οποία πολλάκις έχει ζητήσει ο δεύτερος. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αυτές που διέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα, η Ρωσία ζητά από την Ουκρανία τα παρακάτω:
- Η Ουκρανία θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και ο Ζελένσκι θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας
- Η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί την απόσχιση της περιοχής του Ντονμπάς, η οποία θα ανεξαρτητοποιηθεί
- Η Ουκρανία θα αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας
- Ο Ζελένσκι θα διακηρύξει την ουδετερότητα της Ουκρανίας και να δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ποτέ ( κάτι για το οποίο έχει άλλωστε ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις)
- Η Ρωσία από την πλευρά της θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την ουκρανική επικράτεια
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, επιβεβαίωσε ότι ένας τέταρτος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Ο Πεσκόφ προέβη στις δηλώσεις αυτές, αφότου ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολέξι Αρεστόβιτς, υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες σήμερα, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη. Ο Αρεστόβιτς δήλωσε, επίσης, ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη ώστε να μην καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει. Σημειώνεται πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Διάθεση από το Κατάρ για μεσολάβηση και εκεχειρία
Την ίδια ώρα, μια εξέλιξη σε διπλωματικό επίπεδο φαίνεται πως προκύπτει από τη διάθεση που δείχνει το Κατάρ, αυτή τη φορά, να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Για τον σκοπό αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ μετέβη στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, εκτός φυσικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένεται να βρεθεί και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία επαναλαμβάνει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.
Για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μίλησε ο Πούτιν
Παρότι ο βομβαρδισμός των ουκρανικών πόλεων συνεχίζεται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βγήκε αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες στην Αττάλεια και προέβλεψε πως υπάρχον θετικές εξελίξεις. «Οι διαπραγματεύσεις γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως μου ανέφεραν οι διαπραγματευτές μας» ανάφερε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως: «πρώτα πρέπει και οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί να κάνουν αυτό που τους αναλογεί ώστε οι πρόεδροι να μην συνεδριάζουν για τη διαδικασία, αλλά για το αποτέλεσμα. Οι θέσεις της ρωσικής πλευράς είναι γνωστές, είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες και γνωστοποιούνται στους Ουκρανούς διαπραγματευτές. Περιμένουμε αμοιβαίες διατυπώσεις». Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Ναι, πράγματι, θα μπορούσε να συμβεί», είπε αρχικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, που σχολίασε την πρόσφατη δήλωση του Ιμπραήμ Καλίν, ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας το επόμενο διάστημα.
Δεν παραδίδονται οι Ουκρανοί
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, ενώ σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ξύπνησαν και πάλι σήμερα το πρωί τους κατοίκους. «Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής ... και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ' αυτή τη γη», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα εμφανιστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρωτεύουσα, δήλωσε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των ρωσικών επιθέσεων, τη μεγαλύτερη εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε πολιορκημένες πόλεις ενώ 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες. «Κανένας δεν θα παραδοθεί, αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος των Ρώσων εναντίον όλων των Ουκρανών», είπε χαρακτηριστικά και ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο σε νέο μήνυμά του στο CNN, επισημαίνοντας πως «στόχος μας είναι να σταματήσουμε τους Ρώσους και τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πόλη μας» ενώ παράλληλα, σημείωσε πως «δεν υπάρχει άλλο μέρος για να ζήσουμε, εδώ είναι η χώρα μας, εδώ είναι οι γειτονιές μας».
«Πολεμάμε για τα σπίτια και τα παιδιά μας, όλος ο πληθυσμός του Κιέβου είναι στο πόδι, κανένας δεν θα παραδοθεί. Πολεμάμε για τις αξίες μας», προσέθεσε στη συνέχεια ο δήμαρχος του Κιέβου ο οποίος δήλωσε πως γίνονται μάχες στα 20 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, υπογραμμίζοντας πως «η μεγαλύτερή μας δύναμη είναι η ενότητα». Πάντως, ο Βιτάλι Κλίτσκο εξέφρασε την ανησυχία του για χρήση χημικών από τους Ρώσους, τονίζοντας ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος των Ρώσων εναντίον όλων των Ουκρανών, υποχρεωτικά είμαστε όλοι στα όπλα και έτοιμοι να απαντήσουμε στον εχθρό. Οι Ρώσοι σκοτώνουν αμάχους και παιδιά».
180 νεκροί σε ρωσική επίθεση
Κι ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται υπογείως, η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι ευθύνεται για το χτύπημα που εξαπέλυσε το πρωί της Κυριακής κοντά στο Λβιβ της Ουκρανίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στην ουκρανική βάση στο Γιαβορίβ, κοντά στο Λβιβ. Η Μόσχα αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις που χτύπησε χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη στρατιωτικού εξοπλισμού που έφτανε από ξένες χώρες στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι από την επίθεση εξουδετερώθηκαν έως και 180 «ξένοι μισθοφόροι» και «μεγάλες ποσότητες» οπλισμού. Η Μόσχα, δια του ίδιου εκπροσώπου, διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει αυτές τις επιθέσεις κατά ξένων μισθοφόρων. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο τελευταίος απολογισμός από την επίθεση ανέφερε τουλάχιστον 35 νεκρούς και 134 τραυματίες, αριθμός σημαντικά μικρότερος από τις εκτιμήσεις της Μόσχας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.