Έχουν περάσει 18 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα τύμπανα πολέμου συνεχίζουν να ηχούν πάνω από την Ευρώπη που παρακολουθεί τις εξελίξεις. Στρατιώτες και άμαχοι πέφτουν νεκροί, ολόκληρες πόλεις βομβαρδίζονται, ενώ στο στόχαστρο των Ρώσων έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες και δήμαρχοι ουκρανικών πόλεων, οι οποίοι πέφτουν θύματα απαγωγής. Μετά τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, που απήχθη από Ρώσους ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, την Κυριακή (13/3) έγινε γνωστό ότι απήχθη και ο δήμαρχος της Ντιπορούτνι.
Μελιτόπολη: Η σύλληψη Φεντόροφ και η νέα δήμαρχος
Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, απήχθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού. Άλλος αξιωματούχος, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, ανάρτησε στο Telegram ένα βίντεο που δείχνει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτίριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μια μαύρη κουκούλα.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Βίντεο με τον Πύργο του Αιφελ να βομβαρδίζεται - Το μήνυμα της ουκρανικής Βουλής
Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, περιφερειακός εισαγγελέας του Λουγκάνσκ ισχυρίστηκε ότι είχε διαπράξει τρομοκρατικά αδικήματα τα οποία ερευνώνται. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη σύλληψη ως «έγκλημα κατά της δημοκρατίας». Την Κυριακή εγκαταστάθηκε νέα δήμαρχος στην πόλη από το Κρεμλίνο. Πρόκειται για την Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, από την ομάδα της αντιπολίτευσης, η οποία είναι συνεργάτης και υποστηρίκτρια της «ειδικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrayinska Pravda ανέφερε στις 5 Μαρτίου ότι ο κ. Φεντόροφ είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στην πόλη του γινόταν «δύσκολη», καθώς οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων ήταν περιορισμένες. Είπε επίσης ότι οι αρχές της Μελιτόπολης ζήτησαν από τον ρωσικό στρατό να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αφήσει τους κατοίκους να φύγουν, αλλά αυτό το αίτημα είχε απορριφθεί. Το BBC πήρε συνέντευξη από τον κ. Φεντόροφ την Τετάρτη (9 Μαρτίου), μια ημέρα πριν από την απαγωγή του και είπε: «Δεν συνεργαζόμαστε με τους Ρώσους με κανέναν τρόπο».
Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κράτηση του Φεντόροφ «απαγωγή», λέγοντας ότι είναι μια από τις πολλές «κατάφωρες παραβιάσεις κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. καθώς και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ρωσικό στρατό». Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η Σύμβαση της Γενεύης και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλά της απαγορεύουν τη σύλληψη αμάχων ομήρων όπως ο Ιβάν Φεντόροφ. Πριν από μερικές ημέρες η αναπληρώτρια επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Ζαπορίζια Λεϊλά Ιμπραχίμοβα είχε επίσης απαχθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα με το Ράντα.
Ντνιπορούντνι: Δεύτερη απαγωγή δημάρχου σε λίγες ώρες - Καταδίκη από ΕΕ
Την Κυριακή ο στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας αιχμαλώτισε και τον δήμαρχο της πόλης Ντνιπρορούντνι» Εβγκέν Ματβέγιεφ, Το Ντνιπρορούντνι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά την απαγωγή των δημάρχων της Μελιτόπολης και του Ντνιπρορούντνι από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για μια νέα επίθεση εναντίον δημοκρατικών θεσμών στην Ουκρανία και μια απόπειρα να εγκατασταθούν παράνομες εναλλακτικές κυβερνητικές δομές, σε μια κυρίαρχη χώρα», κατήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε, επίσης, «με τον πλέον σθεναρό τρόπο τον τυφλό βομβαρδισμό από τη Ρωσία αμάχων στην Ουκρανία, όπως και την απαγωγή από τη Ρωσία των δημάρχων της Μελιτόπολης και του Ντνιπρορούντνι και άλλων Ουκρανών». «Αυτές οι απαγωγές και άλλες πιέσεις εναντίον των ουκρανικών τοπικών αρχών συνιστούν μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η στρατιωτική και πολιτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Γιατί η Ρωσία απαγάγει Ουκρανούς πολιτικούς;
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε σε tweet του, ότι η Ρωσία απαγάγει πολιτικούς για να σιγήσει τα άτομα με αντιρωσικό αίσθημα στην Ουκρανία που βρίσκεται υπό ρωσική απειλή. Εξάλλου, η αφορμή του Πούτιν για την εισβολή στην γείτονα χώρα ήταν η... αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με τη φίμωση των φιλοδυτικών πολιτικών. Βάζοντας τέλος στην πολιτική αντίσταση και τοποθετώντας σε καίριες θέσεις μαριονέτες του, ο Πούτιν θα επιχειρήσει να πείσει τον λαό ότι κατάφερε να πείσει τους στόχους του.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να συλλάβουν ή ακόμα και να σκοτώσουν κορυφαίες προσωπικότητες της Ουκρανίας. Στη λίστα συμπεριλαμβανόταν και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.