Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα, Παρασκευή (11/3) να «αποφύγει» μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», επειδή θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης από τον Λευκό Οίκο. Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα γίνει για την Ουκρανία αλλά μόνο σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του OPEN στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.

Οσον αφορά τις αναλύσεις στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο αναφέρει πως όσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι φωτογραφίες από το τεράστιο κομβόι των ρωσικών αρμάτων μάχης που κατευθύνεται προς το Κίεβο, δεν θεωρεί ιδιαίτερα αξιόμαχη τη συγκεκριμένη στρατιωτική δύναμη λόγω των κακουχιών και ελλείψεων που έχει, αλλά και των χτυπημάτων που έχει δεχθεί από Ουκρανούς στρατιώτες.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν στο σημερινό του διάγγελμα, ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. «Λαμβάνουμε επίσης επιπρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, της βότκας και των διαμαντιών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Μόσχα απολάμβανε προηγουμένως το λεγόμενο εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους», το οποίο ευνοούσε το ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και συμφώνησαν για περαιτέρω υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Του δώσαμε την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, τον ενημέρωσα για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Χάρις: Κανένα σημάδι ότι ο Πούτιν θα εμπλακεί στη διπλωματία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι είναι πρόθυμος να εμπλακεί στη διπλωματία δήλωσε από την πλευρά της σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρουμανία, τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Χάρις χαιρέτισε τη Ρουμανία για την υποδοχή χιλιάδων ανθρώπων που διέφυγαν από τις μάχες στη γειτονική Ουκρανία και είπε ότι η Ουάσινγκτον επαναξιολογεί συνεχώς τα επίπεδα υποστήριξης για τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με τη δυναμική κατάσταση στο πεδίο.

«Από όλα όσα γνωρίζουμε και έχουμε δει, ο Πούτιν δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι εμπλέκεται σε σοβαρή διπλωματία», είπε η Χάρις σε συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις. Η επίσκεψή της στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν απέφεραν αποτέλεσμα για την αποκλιμάκωση του πολέμου. Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη Ρουμανία, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος είπε: «Θα αξιολογούμε σε καθημερινή βάση τις ανάγκες που έχουμε για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή». Ο Γιοχάνις υπογράμμισε κατά τις συνομιλίες του με την Χάρις, την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία η ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία το συντομότερο δυνατό.

Το Βουκουρέστι ήταν ο δεύτερος σταθμός της Χάρις σε μια τριήμερη περιοδεία της σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Χάρις συνάντησε Πολωνούς ηγέτες και Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία χθες Πέμπτη και πρόσφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις εκκλήσεις για μια διεθνή έρευνα πιθανών εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας. Η επίσκεψή της στην Πολωνία έγινε εν μέσω ρήξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας σχετικά με την προμήθεια πολεμικών μαχητικών στην Ουκρανία. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ζήτησε περισσότερη βοήθεια για στέγαση και σίτιση σε Ουκρανούς πρόσφυγες και είπε ότι ζήτησε από την Χάρις να επισπεύσει η Ουάσιγκτον τη διαδικασία για τους πρόσφυγες που επιδιώκουν να πάνε στις ΗΠΑ που ενδέχεται να έχουν οικογένεια εκεί. Περίπου 1,43 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 291.081 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία.

Συνολικά, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία έως τις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν προειδοποιήσει ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από την χώρα. Αυτό θα την καθιστούσε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να υπογράψει αργότερα σήμερα νόμο για βοήθεια στην Ουκρανία σε πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες, καθώς και σε ανθρωπιστική υποστήριξη.

Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη - Ανατιναγμένες όλες οι γέφυρες

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος. Την ίδια ώρα όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του OPEN στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός, ο αποκλεισμός της πόλης είναι απόλυτος καθώς όλες οι γέφυρες γύρω από τη Μαριούπολη έχουν ανατιναχθεί.

Ολα αυτά την ώρα που στην πόλη της νότιας Ουκρανίας εκτυλίσσονται δραματικές στιγμές, ενώ σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης, Πιοτρ Αντριούενκο, καθώς ανέφερε πως στη Μαριούπολη, σε καταφύγιο που υπάρχει σε χώρο όπου βρίσκεται τέμενος έχουν εγκλωβιστεί 86 Τούρκοι πολίτες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά. Ο ίδιος ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης για το συμβάν, ζητώντας από αυτά να αναφέρουν το γεγονός για να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα ότι 86 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται σε καταφύγιο σε ένα τζαμί στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη. Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία ενημέρωσε το Ukrinform ότι ήδη ενημέρωσε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το περιστατικό αυτό.

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», τόνισε από την πλευρά του ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και δικαίως», πρόσθεσε ο Κόρνις, προβάλλοντας τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι.

Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, παρουσιάζονται ελλείψεις στα τρόφιμα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι τοπικές στρατιωτικές αρχές εκτιμούν ότι 1.207 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη όμως, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους απολογισμούς, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος αφού πολλά πτώματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.

«Προστατεύστε τους αμάχους»

Ο Στίβεν Κόρνις υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προστασία των αμάχων και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους: τρόφιμα, νερό, φάρμακα και «ασφαλώς, να μην τους εμπλέκουν στη σύρραξη». «Όπως βλέπουμε, όχι μόνο στη Μαριούπολη αλλά επίσης, σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες που φτάνουν από το Χάρκοβο, το Ντνίπρο και άλλες περιοχές, δεν καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες για να σωθούν οι άμαχοι», τόνισε. «Οδηγούμαστε πραγματικά σε μια αδιανόητη τραγωδία», προειδοποίησε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί και πρέπει να αποφευχθεί».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περισσότερους από 100 εθελοντές στην Ουκρανία. Η οργάνωση κατάφερε να λειτουργήσει μια κινητή κλινική στην πόλη Βινίτσια σήμερα, στη δυτική Ουκρανία, για να φροντίσει τους αμέτρητους εκτοπισμένους που χρειάζονται περίθαλψη. Όμως η κυριότερη πρόκληση είναι κυρίως εκείνοι οι άνθρωποι που παραμένουν στις εμπόλεμες ζώνες. «Υπάρχουν δεκάδες περιοχές όπου οι άμαχοι χρειάζονται κατεπειγόντως ιατρική περίθαλψη και απλώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τους την προσφέρουμε», παραδέχτηκε. Για τον Κόρνις, όπως και για όλον τον κόσμο, ο βομβαρδισμός του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης ήταν «ένα πραγματικό σοκ για τη συνείδησή μας, για την ανθρωπιά μας». «Είναι πραγματικά απαράδεκτο, δεν υπάρχουν λόγια για να καταλάβει κανείς πώς μπορεί να επιτρέπεται κάτι τέτοιο στην εποχή μας», συνέχισε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είχαν προσωπικό σε αυτό το νοσοκομείο, όμως ορισμένοι συνεργάτες τους και οι οικογένειές τους έχουν αποκλειστεί στη Μαριούπολη. Κάποιοι καταφέρνουν ακόμη να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. «Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία αυτές τις επικοινωνίες και ανακουφιζόμαστε όταν παίρνουμε νέα τους και είναι καλά», είπε ο Κόρνις. Όμως λόγω των συγκρούσεων η ομάδα δεν μπορεί να μεταφέρει βοήθεια στα νοσοκομεία και «αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.