Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πόλεμος που συγκλονίζει τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να μετράει θύματα, στρατιώτες που χάνονται και από τις δύο πλευρές, το αίμα των αμάχων, αλλά και τους ζωντανούς που ξεριζώνονται από τη γη τους, ελπίζοντας ότι μια μέρα θα γυρίσουν και θα βρουν το σπίτι τους όρθιο. Η εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στα ρωσικά στρατεύματα για φουλ επίθεση ακόμη και στο Κίεβο δημιούργησε κάτι παραπάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, οι οποίοι καθημερινά εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη.

Μητέρες με παιδιά στην αγκαλιά και ηλικιωμένοι βάζουν σε μια πρόχειρη τσάντα μερικά ρούχα, ταξιδιωτικά έγγραφα και χρήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στα σύνορα ακόμα και περπατώντας. Προορισμός τις περισσότερες φορές είναι οι γειτονικές χώρες προς τα βορειοδυτικά, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία στα δυτικά, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία στα νοτιοδυτικά. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενα μικρό κορίτσι τραγουδά «Frozen» σε καταφύγιο και δίνει ελπίδα

Το Reader, βρέθηκε στο Ούζχοροντ μια μικρή πόλη που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία μια ανάσα από τα σύνορα με τη Σλοβακία, αφού σε 5-6 χιλιόμετρα οποιοσδήποτε Ουκρανός πολίτης βρεθεί εκεί, μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα με απόλυτη ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, είσαι... και δεν είσαι στην Ουκρανία. Φτάνοντας λοιπόν στο Ούζχοροντ μία πόλη με πληθυσμό περίπου 120.000 κατοίκων, αυτό που μπορεί να διαπιστώσει κανείς με την πρώτη ματιά, είναι ότι τις τελευταίες 10-12 ημέρες ξαφνικά η πόλη αυτή έχει αποκτήσει πολύ πιο έντονη ζωή… από ό,τι συνήθως έχει. Και αυτό γιατί μόνο σε αυτό το διάστημα έχει βρεθεί με τουλάχιστον άλλους περίπου 150.000 «προσωρινούς» κατοίκους, αφού πρόκειται για Ουκρανούς που επέλεξαν να μείνουν στη χώρα τους, τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά από τον κίνδυνο της εμπόλεμης ζώνης. 

Η κοντινή «μετανάστευση» που... κοστίζει

Με αυτό τον τρόπο, οι πρόσφυγες δίνουν στους εαυτούς τους το δικαίωμα της ελπίδας να γυρίσουν σύντομα πίσω, να αισθάνονται «σπίτι» τους και κυρίως ότι θα δουν και θα ακούσουν τους δικούς τους ήρωες - πολεμιστές, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν πήγαιναν σε μία ξένη χώρα. Κανείς άλλωστε δεν θα ήθελε να αφήσει πίσω στον άνδρα, τον σύζυγο, τον πατέρα, ή το φίλο και να φύγει χωρίς να γνωρίζει ή να ελπίζει σε μια άμεση επανένωση. Οικογένειες ολόκληρες πορεύονται αυτές τις περίπου δύο εβδομάδες με τη λύση της κοντινής «μετανάστευσης». Αυτό βέβαια, έχει και το κόστος του! Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο Ούζχοροντ είναι πρωτόγνωρο, καθώς ξαφνικά η ζήτηση για μια κατοικία αυξήθηκε τόσο πολύ που ξεπέρασε την προσφορά. Το Ούζχοροντ δεν αποτελεί άλλωστε έναν ιδιαίτερα… ταξιδιωτικό προορισμό, ούτε επιλέγεται από τους ντόπιους για διακοπές. 

Η πόλη που έχει πάρει το όνομά της από τον ποταμό Ουζ, που χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη: την παλιά πόλη και τη σύγχρονη πόλη, ξαφνικά μετατράπηκε σε μια νέα μικρή «παροικία», η οποία παραμένει σε πλήρη λειτουργία, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν καύσιμα στα πρατήρια, χρήματα στις τράπεζες, σούπερ μάρκετ και ανοιχτά καταστήματα όλων των ειδών. 

Από 250 ευρώ... στα 1.000 με συνοπτικές διαδικασίες

Και κάπου εκεί αρχίζει η εκμετάλλευση! Μία πλατφόρμα εύρεσης προσωρινής κατοικίας δημιουργήθηκε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες. Τις δύο πρώτες μέρες είχε 17.000 εγγραφές με Ουκρανούς πολίτες να προσπαθούν να κλείσουν ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα για να μείνουν όσο χρειαστεί, ελπίζοντας να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Κάτι σαν ένα εναλλακτικό Airbnb. Οι νόμοι της αγοράς όμως είναι σκληροί! Και όπου υπάρχει ανάγκη, όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της διαθεσιμότητας, αυξάνονται και οι τιμές. Ενδεικτικό είναι ότι ένα διαμέρισμα που κόστιζε περίπου 250 ευρώ πριν από λίγο καιρό, πλέον βρίσκεται στα 750 ή και στα 1.000 για ένα μήνα ενοικίασης.

Οι τιμές ανέβηκαν τρεις και τέσσερις φορές επάνω μέσα σε λίγες μόνο νύχτες, αφού η ανθρώπινη ανάγκη γεννά… ευκαιρίες. Στην προκειμένη περίπτωση ο «πατριωτισμός» πάει περίπατο και δίνει τη θέση του στον «επαγγελματισμό». Οσοι έχουν τα χρήματα καταφέρνουν να κλείσουν μια θέση στον δικό τους εγχώριο «παράδεισο», μακριά από τις βόμβες και τους πυροβολισμούς. Οσοι πάλι δεν έχουν αναγκάζονται να περάσουν τα σύνορα και να βρουν κάτι πιο οικονομικό σε μια από τις γειτονικές χώρες. Ποιος είπε ότι ο πόλεμος δεν προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης... σε όσους βρίσκονται έξω από αυτόν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.