Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνολικά επτά Ρώσοι ολιγάρχες που βρίσκονταν στο μικροσκόπιο της Βρετανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπήκαν και επίσημα στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης καθώς «πάγωσαν» τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Νησί. Πρόκειται για τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τους Ιγκόρ Σετσίν, Όλεγκ Ντεριπάσκα, Ντμίτρι Λεμπέντεφ, Αλεξέι Μίλερ, Αντρέι Κόστιν και Νικολάι Τοκάρεφ

Σύμφωνα με το Φόρεϊν Οφις, οι ολιγάρχες έχουν συλλογική καθαρή περιουσία περίπου 15 δισεκατομμυρίων λιρών. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση ο ιδιοκτήτης της Chelsea FC δεν θα μπορεί επίσης να κάνει συναλλαγές με ιδιώτες και επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανάμεσα στους ολιγάρχες που στόχευσε η Βρετανία, βρίσκεται ο άλλοτε στενός συνεργάτης τυου Αμπράμοβιτς, Όλεγκ Ντεριπάσκα αλλά και ο επικεφαλής της εταιρίας ορυκτελαίου Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν. Ολοι όσοι βρίσκονται στη λίστα χαρακτηρίζονται πρόσωπα από τον στενό κύκλο του Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν ασφαλή καταφύγια για όσους έχουν υποστηρίξει την άγρια ​​επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. Οι σημερινές κυρώσεις είναι το τελευταίο βήμα στην ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ουκρανικό λαό. Θα είμαστε αδίστακτοι στην καταδίωξη εκείνων που επιτρέπουν τη δολοφονία αμάχων, την καταστροφή νοσοκομείων και την παράνομη κατοχή κυρίαρχων συμμάχων» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον.

Ποιοι είναι οι επτά ολιγάρχες που υπέστησαν τις κυρώσεις

Η Daily Mail παρουσίασε το προφίλ των επτά Ρώσων ολιγαρχών που πλέον βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Μεγάλη Βρετανία να δεσμεύονται. Πρόκειται για τους: 

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά την περιουσία του σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια λίρες και έχει μετοχές στον κολοσσό του χάλυβα Evraz, το Norilsk Nickel και την ιδιοκτησία της Chelsea FC. «Είναι ένας από τους λίγους ολιγάρχες από τη δεκαετία του 1990 που διατήρησε εξέχουσα θέση υπό τον Πούτιν», είπε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όλεγκ Ντεριπάσκα: Εκτιμώμενη περιουσία ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών και χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018. Έχει μερίδια στην En+ Group, μια μεγάλη εταιρεία εξόρυξης και ενέργειας που κατέχει την UC Rusal, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο.

Ιγκόρ Σετσίν: Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft, της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου. Η κυβέρνηση είπε ότι είναι «ιδιαίτερα στενός και ισχυρός σύμμαχος του Πούτιν». Εχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Αντρέι Κόστιν: Πρόεδρος της τράπεζας VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία. Ένας «στενός συνεργάτης του Πούτιν» που «υποστηρίζει εδώ και καιρό τους στόχους του Κρεμλίνου μέσω της VTB Bank». Καθαρή περιουσία 379 εκατ. λίρες. Εχει και κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Αλεξέι Μίλερ: Διευθύνων Σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας Gazprom. Υπηρέτησε επί Πούτιν όταν ήταν δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης. Εχει ήδη κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Νικολάι Τοκάρεφ: Πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft. Πρώην πράκτορας της KGB που υπηρέτησε δίπλα στον Πούτιν στην Ανατολική Γερμανία. Εχει δεχθεί ήδη κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ντμίτρι Λεμπέντεφ: Πρόεδρος της Bank Russia, η οποία θεωρείται ευρέως η «ιδιωτική τράπεζα του Κρεμλίνου». Στο πρόσωπό του υπάρχουν και κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2016.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.